Deel dit artikel
-

“Operationele kosten drukken eerder winst dan marketingbudget”

Internetbedrijven zullen eerder winstgevend worden als ze operationele kosten terugdringen dan wanneer ze snijden in het marketingbudget. Deze conclusie trekt onderzoeksbureau Getzler&Co na een studie onder 190 internetbedrijven. Eerder al concludeerde hetzelfde bureau dat terugdringen van het marketingbudget niet direct leidt tot winstgevendheid.

Getzler specialiseert zich in onderzoek naar herstructureringen binnen bedrijven. Het onderzocht 190 internetbedrijven in zowel het tweede als het derde kwartaal van 2000. Het onderzoek richtte zich met name op dotcom-bedrijven.

Bedrijven die hun marketingbudget hadden teruggedrongen zagen hun verlies vertweevoudigen van het tweede op het derde kwartaal, terwijl bedrijven die gesneden hadden in hun operationele kosten ongeveer evenveel verlies bleven maken als daarvoor. "Terwijl de groei van de verkoop bij de twee groepen ongeveer gelijk bleef, zagen we een dramatisch verschil als het gaat om winstgevendheid," <a href="http://www.internetnews.com/IAR/print/0,,12_569721,00.html
” target=”_blank” class=”news-text”>aldus vice president Brian Mittman van Getzler & Company. Volgens Mittman hebben marketingkosten een groter (positief) effect op de winstgevendheid dan operationele kosten.

Ongeveer 40 procent van de onderzochte bedrijven kreeg in het derde kwartaal van 2000 te maken met een reorganisatie, in het tweede kwartaal was dit nog 27 procent. Getzler vergeleek ook de hoeveelheid geld die een dotcom verliest met de hoeveelheid geld die het binnenkrijgt via sales. Daaruit blijkt dat verliezen wel teruggedrongen zijn. Gemiddeld verloren de bedrijven 12,8 miljoen dollar op 25 miljoen dollar aan sales' in het derde kwartaal, terwijl dit 13,4 miljoen dollar op 22 miljoen dollar was in het tweede kwartaal.

In oktober kwam Getzler al met een studie naar winstgevendheid onder internetbedrijven, waaruit bleek dat bezuinigen op het marketingbudget de groei van het bedrijf afremt. Als gevolg hiervan komt volgens Getzler winstgevendheid onder druk te staan.

Deel dit bericht

4 Reacties

bart

Dus investeren in Marketing is commercieel aantrekkelijker dan investeren in het eigen produkt?Mwaa… laat ik zeggen dat het maar al te vaak voorkomt dat de kwaliteit van de marketing de kwaliteit van de het ontwikkelde produkt (de website) veruit overstijgt. Ten onrechte, denk ik, en dat is ronduit genant! Je hoort of ziet de reclame, je denkt : "wau, daar moet ik wezen". Vol verwachting open je je browser en klopt de urrel in om vervolgens te belanden in een duister woud vol loze content, scriptfouten en functionaliteit van lik-me-vestje. Gedesillusioneerd druip je af en ga je naar die ene site die wel biedt wat je wil. Begrijp ik het goed dat dergelijke "marketing dominated businesses" in dit onderzoek niet zijn meegenomen?

Koen

Een slecht product marketen heeft uiteraard geen zin. De consument laat zich niet foppen. Aan de andere kant heeft het drastisch terugschroeven van marketing budgetten voor een goed product ook weinig zin. Je hebt immers niets aan een goed product als niemand weet dat je een goed product te koop hebt. Het terugdringen van operationele kosten is in de meeste gevallen niet zo'n heel groot probleem. Behoorlijk wat startende partijen laten het bijzonder breed hangen, ook in Nederland.Je hoeft als startup immers niet per se in een te groot grachtenpand te zitten en na de eerste financiering meteen een Saab Cabrio leasen is wellicht ook niet noodzakelijk om geloofwaardig over te komen. Geld uitgeven van een ander is natuurlijk wel een stuk makkelijker als afstand doen van je eigen zuurverdiende centjes.

M!ke

Tja, ik vind de uitkomst van dit onderzoek helemaal niet zo spannend. De meeste mensen die je spreekt met een "internet-idee" lijden aan grootheidswaanzin, en als je met ze staat te praten dan zou je zowat gaan kwijlen van het verhaal dat ze opratelen. Vooral een laatste zin als: "We hebben een miljoen nodig om te starten" doet mij terugverlangen naar die goede oude tijd toen Internetbedrijfjes nog op drie hoog achter begonnen…

keesie

Waar hebben we het nou over? Operationele kosten, bijvoorbeeld IT-consultants, organisatie-adviseurs, vloten Audi's en BMW's, dure kantoorgebouwen? Of hebben we een marketingafdeling opgetuigd met: productmanagers die it-consultants inhuren, in Audi's en BMW's rijden en werkplekken van f 4.000,- per maand bezetten? Als je het product in de etalage zet om omzet te genereren, dan kan ik me daar alles bij voorstellen. En natuurlijk bezuinig je er niet op. Wordt er niet gewoon bedoeld in dit artikel dat je de marketing-communicatie beter maar in stand kan houden, in plaats van de suggestie te wekken dat je de hele marketingclub met alle toeters en bellen moet behouden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond