Deel dit artikel
-

Opnieuw recordverlies voor Philips

Evenals het jaar ervoor heeft Philips in 2002 een recordverlies geleden. Het elektronicaconcern kwam in 2002 uit op een nettoverlies van 3,2 miljard euro, op een omzet van 31,8 miljard dollar. Belangrijkste oorzaak zijn speciale afschrijvingen voor waardedalingen. Supply chain management staat centraal in het broodnodige kostenreductieprogramma van het concern.

Philips benadrukt in een toelichting bij de jaarcijfers "initiatieven te blijven nemen om te komen tot verlaging van de kosten". Het concern wist de nettoschulden met 1,7 miljard euro te verlagen. Volgens CEO Gerard Kleisterlee ligt Philips op schema om de voorgenomen kostenbesparingen van 1 miljard euro te realiseren. Concrete verwachtingen voor dit jaar worden niet gegeven.

Centraal bij de kostenreductieprogramma's staat, naast verlaging van de overheadkosten, veel aandacht voor supply chain management. Volgens het elektronicaconcern kan die bij een aantal bedrijfsonderdelen, vooral bij Consumer Electronics,"tot best-in-class worden gerekend" .

Het nettoverlies van Philips over 2002 kwam uit op 3,2 miljard euro, zeker een half miljard euro meer dan analisten hadden verwacht. Belangrijkste oorzaak voor de rode cijfers zijn hoger dan verwachte 'impairment'-lasten van 3,3 miljard euro die het bedrijf moest nemen. Dat zijn speciale afschrijvingen voor waardedalingen. Die hadden vooral betrekking op Atos Origin, Philips Displays en de venturing portfolio.

In 2001 boekte het elektronicaconcern ook al een recordverlies. Dat kwam toen uit op 2,6 miljard euro. Per aandeel was het nettoverlies in 2002 2,51 euro, tegenover een verlies van 1,94 euro per aandeel in 2001. De omzet over 2002 daalde met 2 procent tot 31,8 miljard euro. Exclusief buitengewone resultaten kwam de winst uit op 176 miljoen euro ofwel 14 eurocent per aandeel. In het vierde kwartaal van 2002 was het nettoverlies 1,53 miljard euro – ofwel 1,20 euro per aandeel – op een omzet van 8,9 miljard euro, 4 procent minder dan in dezelfde periode van 2001.

Best presterende divisies waren DAP (huishoudelijke apparatuur) en Verlichting, die in het vierde kwartaal van 2002 hun hoogste bedrijfsresultaat ooit haalden. De divisie Componenten wist onder meer omzet te verhogen door de stijgende populariteit van kleurenbeeldschermen. Ook verlopen de geplande kostenbesparingen van 350 miljoen euro bij Medische Systemen volgens plan en verlaagt de divisie Halfgeleiders zijn break-even punt door capaciteitsverlaging en kostenbesparingen, aldus het bedrijf.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bliksems

Grappig. Philips heeft twee jaar geleden grote e-procurement en supply chain management-projecten op ijs gezet. Een bezuiniging, want zo werden lopend projectkosten verminderd. Nadeel was tegelijk dat voor kapitalen aan licenties op de plank gelegd werden. Philips bezit shelfware die miljoenen waard is. Wordt die nu weer gactiveerd? Of gaat het bedrijf nieuwe investeringen doen? Hoe gaan andere grote ondernemingen om met halfbakken systemen en shelfware? Heeft iemand daar ervaring mee, danwel een visie op?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond