Deel dit artikel
-

Oprichter Wish investeert in betalingen via Jalda

Jakob Pieterman, oprichter van internetprovider Wish , is nu actief met betalingsverkeer op internet. Op korte termijn hoopt hij het betalingssysteem Jalda op de Nederlandse markt aan te bieden. Bovendien heeft hij een vergunning verworven om te bankieren. Pieterman gaat Jalda aanbieden in samenwerking met Financial Plaza , een bedrijf dat betalingssoftware ontwikkelt. Tot op heden is zes miljoen gulden in het project geïnvesteerd. Naar aanvullende financiering van twee miljoen gulden wordt nog gezocht.

Jalda is een betalingssysteem dat is opgezet door Ericsson en Hewlett-Packard. Het is nu volledig eigendom van het Zweedse telecombedrijf. Ericsson biedt het betalingssysteem aan onder licentie. Jalda is geschikt voor het overmaken van grote bedragen, maar ook voor kleine transacties (microbetalingen). Het werkt in de vorm van een wallet, een 'digitale portemonnee' die mensen kunnen gebruiken om betalingen te verrichten. Deze wallet wordt bijgehouden op de server van Jalda en wordt door de eigenaar gevuld vanuit zijn bankrekening. Het systeem is niet alleen geschikt voor een vaste internetverbinding, maar ook voor mobiel betalen.

Bij Wish heeft Pieterman in het verleden al een test gevoerd met Jalda. "Binnen twee maanden hebben drieduizend mensen via de site een account bij Jalda geopend", zegt hij. "Het voordeel is dat Jalda gratis aangeboden wordt en transacties niet omkeerbaar zijn. Het geld wordt gedurende twee weken vastgehouden, mocht de klant zich bedenken binnen deze wettelijke termijn dan kan hij zijn geld terugvragen. Daarna is het voor de ontvanger." Volgens Pieterman hebben veel bedrijven financieel te lijden van klanten die hun machtiging of creditcard-betaling terugdraaien.

Pieterman en Financial Plaza investeerden tot op heden zes miljoen gulden om Jalda geschikt te maken voor toepassing binnen Financial Portal. Financial Portal is een nieuw bedrijf van Pieterman dat fungeert als 'tussenpersoon' voor transacties die feitelijk tussen bank en ontvanger (bijvoorbeeld een webwinkel) worden gedaan. Financial Portal werkt daarbij als een 'clearinghouse' maar ook als internet payment provider (IPP).

Er zijn al gesprekken gaande met banken om samen te werken binnen Financial Portal, vertelt Pieterman, maar ook zijn er al gesprekken gaande met bedrijven die klanten willen laten betalen via het betalingssysteem. "Ik heb recent een gesprek gevoerd met een groot bedrijf dat parkeergarages beheert. Voor hen is het mogelijk om automobilisten via een mobiele telefoon de paar gulden parkeergeld te laten betalen", zegt Pieterman. Reacties waren positief, aldus de voormalig eigenaar van internetprovider Wish. Volgens hem kan Jalda binnen drie maanden op de Nederlandse markt aangeboden worden. Inkomsten voor het nieuwe bedrijf komen uit een commissie van 3,5 procent op iedere transactie, aldus Pieterman.

Het bedrijf dat de back-office voor Jalda verzorgt is Financial Plaza, een bedrijf opgericht door Frits van de Water (voorheen werkzaam bij Ericsson) en Farley Donk. Financial Plaza zorgt ondermeer voor het aanvullen van de Jalda-rekening met saldo afkomstig van een bestaande bankrekening.

Financial Portal is afhankelijk van samenwerking met de banken. Pas als die de betaling via Financial Portal gaan ondersteunen wordt het mogelijk om de dienst ook aan te bieden aan internetters. Maar de volgende stap is al gezet, laat Pieterman weten. Pieterman beschikt over een vergunning om te bankieren. Op die manier is het mogelijk om een online financiële dienstverlener te worden, goedgekeurd door de Nederlandse Bank. Dergelijke vergunningen zijn tot op heden hoofdzakelijk verstrekt aan partijen uit de financiële wereld, zowel in binnen- als buitenland. Pieterman zegt een dergelijke vergunning bemachtigd te hebben "via samenwerking met een partij uit het buitenland".

Het nieuwe project van Pieterman is financieel nog niet helemaal rond. "We hebben nog twee miljoen gulden nodig om echt van start te kunnen gaan", zegt Pieterman. Maar het blijkt lastig te zijn om momenteel investeerders te vinden. De verkoop van Wish aan Newconomy heeft Pieterman geen windeieren gelegd. Kan hij zelf niet nog wat meer investeren? "Ik heb er al aardig wat ingestoken. Ik moet zorgen dat ik nog wat overhoud om van te leven."

Deel dit bericht

7 Reacties

Ron Arends

Nog twee miljoen te kort? Wellicht heeft Newconomy ze nog liggen 🙂

P. Frenken

Ik heb ooit eens geld overgemaakt naar de Jalda rekening om zo aan een koopsysteem van Wish mee te kunnen doen (MAZZEL). Nadat dit systeem ter ziele ging heb ik geprobeerd het saldo van de Jalda rekening terug te laten boeken. Tot op heden is mij dat niet gelukt. Ik probeer het al meer dan een jaar. U bent dus gewaarschuwd.

Jeroen Verkroost

Geachte heer of mevrouw Frenken, Deze gang van zaken spijt mij oprecht. Mazzel (www.mazzel.nl) is echter niet "een koopsysteem van WISH" maar een zelfstandige website. In het verleden is op de website van WISH geadverteerd door Mazzel. Zoals u aan de onderstaande gegevens kunt zien is Mazzel eigendom van Henron B.V. Voor terugbetaling en alle overige vragen over Mazzel kunt u zich wenden tot Henron. Ik hoop dat ik u hiermee van dienst geweest ben. Vriendelijke groet, Jeroen VerkroostCommercieel directeur WISH-NOKNOK holding b.v. ————————————————–  http://www.domain-registry.nl/ Domain name:mazzel.nl (first domain)Organisation:Henron International BVHoofdweg 59905 PA HOLWIERDEPhone: +31 596 623353E-mail: postmaster@mazzel.nl

Edwin Korver

Me dunkt dat de timing van een dergelijke dienst schromelijk uit de pas loopt met de realiteit van vandaag. Maar waarom willen mensen als J. Pieterman – die wel gelukkig genoeg waren om één keer een échte hit te scoren – toch weer het onderste uit de kan halen? Misschien om het gevoel weg te nemen een ééndagsvlieg te zijn?! En wat is daar dan mis mee…

Ronald Klip

Ericsson loopt Jalda al zeker 2 jaar te promoten. Het idee is goed, de markt voor microbetalingen is er, dus hoe zou het toch komen dat Jalda maar niet aan wil slaan?

niek van dijk

Dat Jalda nog steeds niet echt aanslaat komt misschien wel omdat het slechts een software-pakket is. De kale versie kost al 1 tot 2 miljoen, maar om het echt leuk te maken moet je er nog wel wat toeters en bellen bijkopen. En dan moet je gaan beginnen met je marketing, Acceptanten vinden. Veilige manieren vinden om de wallets te laten vullen zonder het risico van chargebacks te lopen. En ga zo maar door. Echt iets voor internet-miljonairs die er vorig jaar op tijd uit zijn gestapt, en nu weer durven?

niek van dijk

Dat Jalda nog steeds niet echt aanslaat komt misschien wel omdat het slechts een software-pakket is. De kale versie kost al 1 tot 2 miljoen, maar om het echt leuk te maken moet je er nog wel wat toeters en bellen bijkopen. En dan moet je gaan beginnen met je marketing, Acceptanten vinden. Veilige manieren vinden om de wallets te laten vullen zonder het risico van chargebacks te lopen. En ga zo maar door. Echt iets voor internet-miljonairs die er vorig jaar op tijd uit zijn gestapt, en nu weer durven?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond