Deel dit artikel
-

Opta grijpt in zakelijke markt in; tv duur

Toezichthouder Opta bereidt aparte regulering voor telefonie en datacom in de zakelijke markt voor. Concurrentie schiet te kort, vooral door een dominante KPN. Opta jubelt over lagere telecomprijzen, maar digitale tv maakt de rekening hoger volgens het CBS.

"Nog steeds is concurrentie op de consumentenmarkt verder gevorderd dan op de zakelijke markt. Het gaat om echt forse verschillen in concurrentie. Als we dat apart gaan bezien, betekent dit een belangrijke verschuiving voor de Opta", aldus voorzitter Chris Fonteijn van de Opta.

Opta werkt aan een voorstel met de terreinen van zakelijk aanbod die ze wil reguleren, aldus Fonteijn: "We proberen in alle rust alle argumenten af te wegen zonder al te veel beïnvloeding van verschillende belangen. Maar als het ontwerp gereed dan mag iedereen erop schieten en gaan we een zo intensief mogelijke discussie met argumenten aan."

De grootgebruikersclub BTG, met de ministeries, grootbanken als Rabo en ING en andere grote organisaties als lid, heeft Opta jarenlang bekritiseerd vanwege ondergrenzen met tarieven. Daardoor werd KPN tegengehouden met lagere kortingen voor de zakelijke markt. Fonteijn hierover, in BTG Magazine:

"Regulering met een ondergrens met kortingen hanteren we om te voorkomen dat de concurrentie door KPN met hoge kortingen uit de markt dood wordt gemaakt waarna in een monopolistische markt de tarieven omhoog zouden schieten. Wij vonden en vinden dat ook in het belang van grootgebruikers. Ik denk niet dat de ondergrenzen van sommige tarieven verdwijnen zullen met een aparte zakelijke marktregulering."

Fonteijn kondigde ook aan dat later in 2008 er een strengere handhaving van de regels komt om de consument effectiever te beschermen tegen telemarketing, spam en misbruik via dure betaalnummers.

Dure digitale televisie

Opta presenteert vandaag haar Marktmonitor 2007 met cijfers over de telefonie- en internetmarkt in Nederland. In haar persbericht geeft Opta zichzelf complimenten daar de consumentenprijzen voor bellen en internet dalen terwijl toezicht op spam en spyware effect sorteert.

Opta beweert: "Inmiddels kijkt 38 procent van de televisiekijkers digitaal. De Nederlandse consument profiteert van meer keuze en lagere prijzen."

Echter, volgens de CBS prijsindex telecom en kabel is die consument er helemaal niet beter op geworden. Vooral voor televisie betaalt hij veel meer: rond 40 procent meer in 2006 dan in 1996. En de afgelopen twee jaar werd het kabelabonnement nog eens zo’n 8 procent duurder.

Betaalde de kijker ongeveer 6 tot 7 euro per maand voor kabel-tv. Bij het nieuwe fusiebedrijf van @Home, Casema en Multikabel, Ziggo, betaalt dezelfde analoge kijker nu 15,90 euro voor dezelfde 34 analoge televisiezenders. Voor dat bedrag kan hij echter ook 60 tv-zenders digitaal bekijken. [Link veranderd en Ziggo-cijfers gecorrigeerd, red].

Echter, de Opta mocht zich van de Europese Commissie in Brussel niet bemoeien met de tv-distributie. Vandaar dat Opta een nieuwe poging waagt, want de cijfers spreken voor zich. Wel is er ondertussen meer concurrentie van Digitenne van KPN.

Maar volgens het CBS eten communicatiediensten een veel grotere hap uit het gemiddelde budget in Nederland dan pakweg 15 jaar geleden: in 1992 omgerekend 400 euro, nu 1.500 euro. Dat is natuurlijk vooral het gevolg van afname meer diensten zoals mobiele telefonie en internet

Opta stelt vast dat de trends van consolidatie (bedrijven die elkaar overnemen) en convergentie (meer gebundeld aanbod) is doorgezet. Er komt steeds meer een ‘duopolie’ met de kabel (UPC, Ziggo) aan de ene kant en KPN aan de nadere kant. (Zeker na de deelneming van KPN in Reggefiber)

De verkoop van bundels is met 20 procent toegenomen in 2007, wat betekent dat klanten vaster gekoppeld worden aan één leverancier. Overstappen is allesbehalve eenvoudig. De Opta houdt ook (nog) geen toezicht op de ontwikkeling van tarieven van bundels.

KPN tegen kabel

KPN leverde eind 2007 55 procent van de huishoudens vaste telefonie; na aftrek van de bijna 18 procent huishoudens zonder vaste aansluiting is dat 67 procent. Met internet is het aandeel van KPN 44 procent, in mobiel 48 procent volgens de marktmonitor.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal bellers via internet is gestegen van 25 tot ongeveer 33 procent van de huishoudens. Eind 2006 passeerde adsl de tv-kabel met aanbod internettelefonie (voip). Over het derde kwartaal van 2007 lagen de technieken weer zij-aan-zij.

Het aantal mobiele aansluitingen steeg tot bijna 19 miljoen in 2007, ofwel 115 procent penetratie. Na KPN volgt T-Mobile met 25,5 procent marktaandeel, Vodafone zit op bijna 21 procent, de wederverkopers samen met minder dan 6 procent.

De mobiele prijsdaling kwam vooral door ingrijpen in internationale roaming door de EU: de Opta becijfert het voordeel op 37,5 miljoen euro voor het laatste kwartaal van 2007.

In breedband liepen er van de 5,5 miljoen aansluitingen eind 2007 (74 procent van alle Nederlandse huishoudens) 3,4 miljoen via adsl, en 2,1 miljoen via de tv-kabel: 62:38 procent.

In vergelijking met vijf jaar geleden is mobiel bellen bijna de helft goedkoper geworden volgens Opta. Breedbandinternet (via DSL of de kabel) is 5,5 tot 6 keer zo goedkoop geworden, maar Opta neemt dan de toegenomen snelheden mee in het cijfers.

Nederland heeft in de OECD de laagste tarieven na Zwitserland en Denemarken.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Rik

Je kan als kijker digitale TV zo duur maken als je zelf wilt, ik kijk 6 jaar digitaal, op de aanschaf van de apparatuur kost mij dat helemaal niks.In Engeland zijn ze ook een mooi initiatief gestart, Freesat, 80 digitale kanalen voor nop, waaronder enkele HD zender

Peter

Als ze in NL consumenten een "echte" keuze in digitale tv zouden willen aanbieden, en concurrentie tussen met name ook de zenders zelf zouden willen bevorderen, en niet alleen de concurrentie tussen aanbieders (distributeurs) van digitale tv op zichzelf, dan zouden de distributeurs per meteen verplicht moet worden gesteld tot het realiseren van een aanbod/keuzemodel per zender. Nu wordt je als consument verplicht specifieke tv-pakketten af te nemen die eenzijdig door de distributiebedrijven (Canal Digitaal/UPC/Ziggo/KPN) en noem maar op zijn samengesteld. Louter omdat je als afnemer ge?nteresseerd bent in ??n of meerdere zenders uit zo'n pakket. Dit is in feite een soort van ongewenste koppelverkoop, want hierdoor ben je dus verplicht te betalen voor niet gewenste zenders wiens bestaansrecht voor een groot deel dan ook in mijn beleving bestaat door dergelijke pakketconsutrcuties. Het mag duidelijk zijn dat deze wijze van distributie/verkoopmodel geen enkel consumentenbelang dient en ook niet de onderlinge concurrentie tussen de zenders zelf stimuleert. De consument is met name hierdoor in NL duur uit voor diens digitale tv aanbod en bevordert dit evenmin de prijs/kwaliteit van het aanbod. Een zender uit een samengesteld pakket zal zo nooit rechtstreeks door de uiteindelijke afnemer afgerekend kunnen worden op dienst content hetgeen bij individuele keuze voor een zender wel zou kunnen. Daarnaast is er in NL van concurrentie tussen distributeurs onderling ook weinig sprake. Er wordt tenslotte alleen geconcurreerd op aanbieders middels het aanbodmodel van verschillende media voor doorgifte van het digitale tv signaal. In geval van satelliet voor de NL markt ben je dus altijd aangewezen op Canal Digitaal, in geval van de kabel ben je altijd aangewezen op je lokale digitale kabel tv aanbieder. Dus enige concurrentie in kwaliteit van het signaal of prijs per zenderaanbod is dan bijvoorbaat niet aanwezig omdat er voor een consument naast keuze voor het soort medium, nadien weinig (niets)te kiezen valt qua aanbieders en is dus in feite nog steeds een monopolistische situatie. Dit dus in schril contrast met het aanbod van DSL aanbieders via de koperdraadjes (telefoonlijn), ook al is ook dit aanbod aan het slinken wegens de vele fusies.

delvenaar

je wordt al door je eigen regering financieel gepakt dus waarom niet door de ondernemers ze hebben het goede voorbeeld in den-haag

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond