Deel dit artikel
-

Opvallend weinig geruchten rond Apples WWDC

Apple doet vanavond op het virtuele ontwikkelaarscongres WWDC zijn nieuwste software uit te doeken: naast iOS en iPadOS ook tvOS en macOS. Wat er wordt aangekondigd is dit keer aardig geheim gehouden. Maar het kan ook zijn dat de nieuwe systeemversies niet zo heel veel nieuws hebben te bieden.

Het wordt voor Apple namelijk steeds moeilijker om nog iets nieuws toe te voegen aan de software voor Macs, iPads en iPhones. Nieuwe hardware-ontwikkelingen als 5G en volgende wifiversies veranderen weinig aan de gebruikerservaring. Het beste dat Apple nog kan doen zijn kleine tweaks. De weinige geruchten rond iOS/iPadOS 15 lijken daar ook op te wijzen.

Naar verluidt wil Apple het beginscherm voor de iPhone en iPad op de schop gooien, maar vermoedelijk minder ingrijpend dan links en rechts wordt gesuggereerd. Bij de iPad zouden widgets, kleine toepassingen uit apps, nu overal op het scherm kunnen worden geplaatst.

De gebruiker krijgt ook meer instelmogelijkheden voor meldingen. Op dit moment heb je alleen de mogelijkheid om alle meldingen stil te houden en kun je per app aangeven hoe de meldingen op het toestel komen, maar niet per situatie (tijdens de slaap of autorijden bijvoorbeeld).

Apple zou ook het toegangsscherm en het bedieningspaneel gaan aanpassen, zo melden bronnen. Er zou ook een nieuw menu komen waarin je kunt zien welke apps data over je verzamelen.

Apple zou ook veranderingen doorvoeren voor iMessage en de Berichten-app. iMessage zou nog meer een concurrent moeten gaan worden van WhatsApp en krijgt vermoedelijk meer functies.

Gebruikers dringen al enige tijd aan op meer multitaskingmogelijkheden voor de iPad, de toevoeging van een rekenmachine app en een Weer app voor de iPad en ondersteuning voor meerdere accounts. Of die verzoeken worden ingelost zal moeten blijken. Volgens Bloomberg wordt multitasking straks wel beter ondersteund.

Over macOS 12 is nog minder bekend. Er werd de afgelopen dagen gespeculeerd over de naam, waarbij Monterey het meest voor de hand ligt. Apple voerde al een drastische wijziging door met het compleet nieuwe design in macOS Big Sur. Volgens Bloomberg wordt het een zeer bescheiden update.

Het is ook mogelijk dat we vanavond iets te horen krijgen over een overkoepelend besturingssysteem genaamd homeOS. In een vacature staat dit platform vermeld.

Bloomberg meldde al eerder dat Apple de teams die werken aan de HomePod en Apple TV zijn samengevoegd. Sinds een jaar is de software van de HomePod bovendien bovendien gebaseerd op tvOS, in plaats van iOS.

In het verleden heeft Apple ook wel nieuwe hardware aangekondigd op WWDC. Volgens de analist Daniel Ives van Wedbush gaat Apple twee nieuwe MacBooks aankondigen tijdens de WWDC, een nieuwe 14- en 16-inch MacBook Pro.

De keynote van Tim Cook en anderen start vanavond 19.00 uur Nederlandse tijd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond