Deel dit artikel
-

Oracle hamert op Internet

In een stampvolle Hilversumse studio peperde Oracle-topman Larry Ellison gisteren klanten, werknemers en de pers onder het motto 'The Internet changes everything' het belang van e-business in. Application hosting (Business Online), electronic procurement en trading communities (Oracle Exchange) zijn naast Customer Relationship Management enkele nieuwe pijlen van de software-gigant.

Nadat bedrijven de afgelopen jaren hun organisatie hebben opgetuigd met meerdere databases, is het volgens Ellison nu tijd om alles weer onder te brengen in enkele centrale, via Internet toegankelijke applicaties. Motieven: kostenbesparing en kwalitatief betere, geïntegreerde data. Oracle zelf wil met zo'n "e-engineering"-operatie per jaar 1 miljard dollar aan kosten besparen.

Business Online is een service waarbij gebuikers hun applicaties en bijbehorende service niet in huis halen, maar via Internet-technologie op servers bij Oracle kunnen benaderen. Volgens Ellison zal dit op termijn uitgroeien tot een van de grootste inkomstenbronnen van Oracle.

Oracle Exchange is een soort handelsgemeenschap via het web waar bedrijven hun inkoop met elkaar kunnen afhandelen. Elektronische inkoop ('procurement') is een van de snelst groeiende e-commerce sectoren. Exchange start later dit jaar met 260 deelnemers. Volgens Senior Vice President Marketing Mike Jarvis is het de bedoeling om zo snel mogelijk zoveel mogelijk bedrijven te laten deelnemen, om zo de waarde van de community voor de gebruikers te vergroten. Overigens is het ook de bedoeling dat niet-Oracle gebruikers er aan deel kunnen nemen. Exchange faciliteert diverse vormen van inkoop, variërend van catalogus tot veiling.

Commentaar Webwatch
Oracle heeft met 120.000 klanten een aardige basis om van Exchange een succes te maken. Een initiatief in makelaardij om in de gaten te houden dus. Verder had Ellison weinig verrassends te melden. Of het moet zijn dat Oracle's klanten hun decentrale databases kunnen opdoeken. Behoorlijk zuur, ondanks het min of meer verontschuldigende: 'We're in the database business and we are telling you: you have to many. It's a horrible idea, a huge mistake that you chop your data in a lot of databases.'

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul van Doorne

E-procurement is volgens Oracle één van de snelst groeiende sectoren van E-procurement. Tussen al het Amerikaanse geweld is er inmiddels ook een Nederlandse software aanbieder, namelijk Infopulse. Samen met de Rabobank heeft Infopulse een succesvolle E-procurement applicatie ontwikkeld. De Rabobank koopt al een aantal jaar elektronisch in. Meer hierover op http://www.infopulse.nl/bi

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond