Deel dit artikel
-

Oracle verhoogt bod op PeopleSoft

Oracle heeft het vijandige bod op concurrent PeopleSoft verhoogd, het biedt nu 19,50 dollar per aandeel in plaats van 16 dollar. Ook is Oracle een rechtszaak gestart tegen PeopleSoft vanwege "het negeren van de belangen van zijn aandeelhouders".

De verhoging van het overnamebod komt niet als een verrassing. De 16 dollar die Oracle eerder bood betekende een geringe premie van ongeveer 6 procent op de koers van PeopleSoft . Oracle zegt nu in een verklaring dat het gesproken heeft met grootaandeelhouders in PeopleSoft en dat deze partijen een hoger bod wilden zien, voordat ze mogelijk akkoord zouden gaan met de overname.

Het nieuwe bod van 19,50 dollar per aandeel betekent een premie van 29 procent op het aandeel PeopleSoft. Het volledige overnamebedrag voor PeopleSoft komt daarmee op 6,3 miljard dollar, tegenover de 5,1 miljard dollar van het eerste bod. In een verklaring zegt Jeff Henley, CFO van Oracle: "We verwachten dat de meerderheid van de aandeelhouders direct contact met het bestuur van PeopleSoft zal opnemen en zal eisen dat ze de mogelijkheid krijgen om het aanbod te accepteren."

Oracle begon zijn overnamegevecht met PeopleSoft ongeveer twee weken geleden. Enkele dagen daarvoor maakte PeopleSoft bekend dat het concurrent J.D. Edwards zou overnemen, voor een bedrag van 1,7 miljard dollar.

De Raad van Bestuur van PeopleSoft verwierp het bod van Oracle en beschuldigde Oracle van "roofzuchtig" en "wreed" gedrag. Volgens PeopleSoft was Oracle er niet alleen op uit om de overname van J.D. Edwards te saboteren, maar wilde het ook PeopleSoft van de markt dringen. Zo zouden PeopleSoft-klanten na de overname dienen over te stappen op producten van Oracle. In een paginagrote advertentie die wereldwijd in diverse kranten verscheen verdedigde PeopleSoft zich tegen het vijandige overnamebod.

De strijd verplaatste zich ook naar de rechtszaal, zowel J.D. Edwards als PeopleSoft spanden rechtszaken aan tegen Oracle. J.D. Edwards vindt dat de eigen overname in het geding komt en PeopleSoft zegt dat Oracle de voortgang van het bedrijf belemmerd. Oracle zou van plan zijn de producten van PeopleSoft van de markt te halen zodra het overnamebod geaccepteerd zou worden. Die suggestie zou de verkoop van PeopleSoft-producten momenteel onder druk zetten.

Behalve met een hoger bod reageert Oracle nu ook met een rechtszaak op de verklaringen van PeopleSoft en J.D. Edwards. Beide bedrijven en hun besturen en commissarissen zijn aangeklaagd in Delaware vanwege "hun collectieve inspanningen om de aandeelhouders van PeopleSoft niet in staat te stellen het bod van Oracle te accepteren".

In een verklaring zegt Oracle-CEO Larry Ellison ook dat het management van PeopleSoft de klanten verkeerd voorlicht. "In tegenstelling tot wat het management van PeopleSoft beweert, zal Oracle volledige ondersteuning bieden aan klanten en producten van PeopleSoft voor de komende jaren. Het tevreden stellen van deze klanten is cruciaal om de overname tot een succes te maken."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond