Deel dit artikel
-

Overeenstemming EU over rechten online consumenten

De EU heeft overeenstemming bereikt over een wet voor e-commerce gericht op consumenten. Er was onenigheid ontstaan over de vraag waar een consument bij een geschil naar de rechter dient te stappen, in het land waar hij woont of in het land waar de e-tailer is gevestigd. De EU heeft nu besloten dat consumenten in hun eigen land naar de rechter kunnen stappen.

De wet zal volgend jaar maart in werking treden. Enkele landen lagen voorafgaand aan de vergadering vorige week donderdag en vrijdag nog dwars. Landen als Engeland, Duitsland, Spanje en Luxemburg vreesden dat kleine bedrijven volgens het huidige voorstel zouden besluiten om zo weinig mogelijk zaken te gaan doen met het buitenland.

Consumentenorganisaties hebben eind vorige week geijverd voor het instellen van het beginsel waarbij iemand in zijn eigen land een zaak aan mag spannen. Daarmee zou volgens ondermeer de Consumentenbond en de BEUC (Europese consumentenorganisatie) de rechten van de kopers beter gewaarborgd blijven. Die hebben nu een minder sterke positie dan de verkopers, aldus de consumentenorganisaties.

Deel dit bericht

1 Reactie

Richard Lamb

Dit Europese besluit is geweldig voor de online consumenten. Voor het MKB kan dit een extra barriere vormen om te gaan exporteren via het Internet. Richard Lamb, http://www.E-commerce.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond