Deel dit artikel
-

Overheden nauwelijks vindbaar op het web

De Nieuwe Economie lijkt voorbij te gaan aan de Nederlandse overheden. Gemeenten en provincies blijken weinig vernieuwend op het web, en zijn bovendien slecht te vinden. Dit blijkt uit het trendonderzoek Overheid oNLine van Deloitte & Touche Bakkenist.

Door niet prominent op het Internet aanwezig te zijn, missen de overheden een grote kans om met de burger in contact te komen, zo stellen de onderzoekers. Ook de gemeenten die wel een site hebben, slaan de plank mis: Interactiviteit is daar ver te zoeken. Hoewel het aantal gemeenten met een website fors is gestegen (van 78 in 1998 naar 183 eind 1999), is tweederde van hen nog niet aanwezig op het Internet.

De nieuwkomers op het web kiezen in grote getale voor een zeer behoudende aanpak bij hun eerste stappen op internet. Gevolg is weinig tot geen gebruik van de interactieve mogelijkheden. Opvallend is ook de stilstand van gemeenten die in 1998 al wel op Internet stonden en in 1999 vrijwel geen nieuwe functionaliteiten aan de site hebben toegevoegd.
In zestig procent van de gevallen is het niet mogelijk om een emailcontact te leggen met de bestuurders. Bij provincies is dat in 67% van de gevallen niet mogelijk.

Niet alles is kommer en kwel in het land van de ambtenaren. Er is een kleine kopgroep van dertig gemeenten die wel de burger verschillende interactieve mogelijkheden biedt. Het onderzoek vermeldt echter niet wat de kracht van deze sites is. Krapte op de arbeidsmarkt heeft geleid tot een toename van gemeenten die personeel werven via het Internet: van 5% in 1998 tot 19% in 1999.

Om de vindbaarheid van de overheidsbekleders te bevorderen, stellen de onderzoekers voor om de gemeenten onder de sub-domeinnaam overheid.nl te stoppen. Een gemeente-adres zou dan worden: www.gemeentenaam.overheid.nl.

Deel dit bericht

1 Reactie

c.h.b. Fisser

Nog te veel overheden hebben 'koudwatervrees' als het 'online-gaan' betreft. Juist met dit (voor hun) nieuwe medium zouden zij de vaak genoemde kloof tussen publiek en politiek/overheid kunnen dichten.Internet kan de betrokkenheid van de burgers met de (lokale) overheid aanzienlijk verbeteren. Al was het – om te beginnen – alleen maar met het op het web plaatsen van verslagen van Commissies van Advies en Raadsvergaderingen. Maar Overheid On-line heeft ook een risico: als de (interne) organisatie onvoldoende is afgestemd op de nieuwe, snelle manier van communiceren, kan het publiek ook snel afhaken. Om een voorbeeld te geven: Als men de burgers in staat stelt om per e-mail vragen te stellen aan wethouders, raadsleden en/of ambtenaren, zal het ambtelijk apparaat erop ingericht moeten zijn dat een antwoord op zo'n bericht (op z'n minst een bericht van ontvangst) ook binnen 48 uur verzonden wordt. En dat is een veel kortere periode dan doorgaans bij 'papieren-post' gehanteerd wordt.Toch lijkt mij Internet het middel bij uitstek geschikt voor de overheid om van het trage imago af te komen. drs. C.H.B. FisserCommunicatie-adviseurchb.fisser@kvzw1.demon.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond