Deel dit artikel
-

Overheid houdt zwarte lijst internetfilter geheim

De overheid maakt niet bekend hoe websites op de zwarte lijst komen voor het eigen internetfilter en hoe ze hier weer van af komen. Ook welke websites geblokkeerd worden en welke technologie hiervoor gebruikt wordt, blijft binnenskamers.

Het Ministerie van Justitie werkt samen met Nederlandse providers aan een zwarte lijst van verboden websites. In eerste instantie zou het enkel gaan om sites met daarop afbeeldingen van seksueel kindermisbruik, later kwam naar buiten dat ook pokersites, zelfs wanneer deze vanuit Nederland werden aangeboden, een kans maakten voor plaatsing op de zwarte lijst.

Dit terwijl het internetfilter oorspronkelijk bedoeld was om sites te weren die gehost worde in landen waarvan het onmogelijk is om ze aan te pakken via bestaande rechtshulpkanalen. Providers zouden om die reden met het Ministerie van Justitie hebben afgesproken dat zij alleen websites filteren uit landen waarmee Nederland geen afspraken heeft gemaakt over rechtshulp. Deze websites kunnen niet worden verwijderd en zouden daarom gefilterd moeten worden.

De lijst met verboden websites wordt voorlopig niet openbaar. Dat blijkt uit een WOB-procedure waarin gevraagd werd om de procedure voor plaatsing op de lijst, ze laat burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom weten. De stukken zouden niet openbaar gemaakt worden, omdat het ministerie hier niet over beschikt.

De lijst zou in 2010 in werking treden, zo werd vorig jaar besloten.

Volgens BoF-directeur Ot van Daalen is dit volstrekt onacceptabel: “Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen de providers.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond