Deel dit artikel
-

“Overheid laat kansen liggen voor alternatieve communicatiediensten”

Volgens plannen van de divisie Telecom van de Inspectie Verkeer en Waterstaat mag de "vrije" 2.4 Gigaherz band niet meer gebruikt worden om op commerciële basis diensten aan derden aan te bieden. De overheid blokkeert zodoende kansen voor nieuwe aanbieders en het ontstaan van een concurrerende markt, omdat apparatuur voor het gebruik van alternatieve frequenties nauwelijks beschikbaar is. Dat stelt ICT adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA).

Het adviesbureau zegt in haar praktijk regelmatig klanten over de vloer te krijgen die "worden gefrustreerd in hun ambities een alternatief dienstenaanbod te creëren". De oorzaak zou zijn dat de overheid de benodigde frequenties voor draadloos internet "op de plank laat liggen". Deze frequenties zouden juist goed gebruikt kunnen worden om de laatste meters van de aansluiting van consumenten op breedbanddiensten te realiseren. VKA-woordvoerder Frans van den Dool licht toe: "De telecom-wet heeft onder meer tot doel om concurrentie te creëren. Maar in het huidige systeem worden partijen gedwongen gebruik te maken van de infrastructuur van KPN, met alle gevolgen van dien." Volgens Van den Dool zijn het vooral middelgrote en kleine bedrijven die hiervan het slachtoffer worden, omdat alternatieve toegangsmethoden het aanbieden van diensten voor hen een stuk goedkoper en eenvoudiger zouden kunnen maken.

Niet alleen de plannen van de divisie Telecom ten aanzien van de 2.4 gigahertz frequentie deugen niet volgens het adviesbureau. Ook het gebrek aan frequenties voor Wireless Local Loop (WLL) zou te wijten zijn aan een traag reagerende overheid: "In het buitenland zijn deze WLL frequenties reeds lang beschikbaar voor marktpartijen, in Nederland wachten belangstellenden al twee jaar op de overheid en is er nog steeds geen zicht op het beschikbaar komen van deze frequenties", aldus het adviesbureau.

De overheid laat inderdaad nog steeds op zich wachten. In het document Beleidsvoornemen inzake WLL staat: "Nederland loopt in Europa samen met het VK, Ierland, Denemarken en Duitsland voorop in de ontwikkeling van de WLL." In datzelfde document staat dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat nog dit jaar een begin wil maken met het verlenen van vergunningen voor WLL. Het betreffende document stamt echter uit 1999, en het wachten is nog steeds op een veiling of een andere manier om de vergunningen toe te kennen.

Wat zou de overheid moeten doen om de geschetste problemen op te lossen? Van den Dool: "Kwam het voorheen neer op een beleid waarbij vooral werd gepoogd de marktdominantie van bepaalde partijen te beperken, nu zien we steeds meer dat er ook stimulansen worden geboden om de marktontwikkeling te bespoedigen."
Maar wat zou de overheid nu concreet moeten doen? Van den Dool: "Stimulansen zouden kunnen zitten in het op korte termijn beschikbaar stellen van WLL-frequenties en het niet beperken van de "vrije" 2,4 GHz, waardoor partijen worden gestimuleerd te gaan experimenteren met nieuwe openbare diensten op basis van de nu beschikbare apparatuur. Indien het gebruik van deze frequenties te intensief wordt wijken de commerciële aanbieders vanzelf uit naar andere frequenties zodra daarvoor apparatuur beschikbaar is."

Deel dit bericht

6 Reacties

John Simon

Wat is een 'commerciële basis'? Betekent dit nu bijvoorbeeld dat de Schiphol Communication Centre eventueel haar WLAN Internet access services voor zakenreizigers(opgezet door Attingo)moet opdoeken? Dat Bluetooth niet meer gebruikt mag worden voor location-based services en entertainment, etc.? In landen als de UK, US en Zweden zijn er steeds meer commerciële toepassingen met 2,4 Ghz wireless technology. Ook Philips, Ericsson, Sony, hotelketens, luchtvaartmaatschappijen en andere grote bedrijven werken aan oplossingen voor consumenten in de 2,4 Ghz band. Inderdaad kunnen 2,4 Ghz oplossingen voor voice- en datacommunicatie in sommige gevallen veel goedkopere alternatieven bieden dan 3G en 4G. Daar zullen de telecom bedrijven die veel in GPRS en UMTS geïnvesteerd hebben niet blij mee zijn. Ik ga ervan uit dat de Inspectie niet alleen de belangen van deze bedrijven probeert te dienen met een dergelijke maatregel in plaats van die van de consument en aanbieders van alternatieven. Kortom, ik krijg het idee dat de Inspectie de plank volledig misslaat en ben het dus volkomen eens met Verdonck.

chefren

Is het niet eerlijk dan? Moet schenden van de internationale afspraken door Nederlandse burgers en bedrijven dan maar worden toegestaan? (Dit is helemaal geen Nederlands onderwerp, geen verder beleid van Nederland mogelijk, ofwel naar mij zo toeschijnt volstrekt flauwekulrapport. Het aardige is nu juist =dat= die heldere internationale afspraken er liggen en het leuke is dat Verkeer en Waterstaat goed inziet dat ze die moeten handhaven. Dat er =niet= voor mag worden gerekend is juist reuze interessant en vruchtbaar en gaat veel "internet achtige" mogelijkheden geven. Kom je met je Bluetooth of WiFi laptop op Schiphol: Gratis internet! Beetje optimistisch maar het kost zo weinig dat ik me kan voorstellen dat het een gratis(!) feature wordt van omgevingen als cafe's en dergelijke. Kan wel zijn dat men de verantwoordelijkheid er niet voor wil dragen. De verschafte communicatie moet aftapbaar zijn, er mag niet gespammed worden en zo…

Victor Viveen

U bent niet goed op de hoogte. De overheid is allang bezig met een nieuwe wet die commerciele activiteiten (zoals aanbieden van diensten aan derden) in de 2.4 band toestaat. Deze wet is in overeenstemming met vrijwel alle andere landen in Europa behalve Frankrijk en Hongarije. Maar ook Frankrijk is druk bezig haar wetgeving aan te passen. Beetje meer huiswerk voordat je zo'n artikel publiceert zou wenselijk zijn.

el scratcho

Beste Victor, eerst lezen dan schelden. Het enige wat de schrijver van dit artikel doet is citeren van mensen die lekker aan de lobby zijn. Hij ventileert hun meningen, niet de zijne. Je kan hem dus verwijten dat ie zelf geen mening heeft, maar moet een journalist niet columnist worden als ie teveel last heeft van een eigen mening? Ga een adviesburo plagen.

Victor Viveen

Beste El nog wat. Ik scheld niet op de schrijver en/of het artikel. Het artikel klopt technisch gezien en is geen geventileerde mening. Het is alleen niet volledig. Er is veel meer informatie over beschikbaar, waaronder het nieuwe voorstel van Verkeer en Waterstaat. Deze informatie moet in zo'n artikel meegenomen worden. Niet volledige informatie is onjuiste informatie.

John Simon

Lees het volgende artikel in {Wireless News; http://www.internetnews.com/wireless/article/0,,10692_987741,00.html }VoiceStream van Deutsche Telekom gaat binnenkort (eind 2002) onder de T-Mobile brand in de USA commercieel WLAN services commercieel vermarkten naast hun GSM/GPRS service.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond