Deel dit artikel
-

Overheid maant scholen, universiteiten, Justitie over Google-gebruik

De Autoriteit Persoonsgegevens maant scholen, universiteiten en het ministerie van Justitie ertoe om te stoppen met de clouddiensten van Google. Die voldoen mogelijk niet aan de AVG.

Het Financieele Dagblad komt vanochtend met deze primeur met brede implicaties. De toezichthouder op de privacy heeft twee rapporten geschreven waar deze nog vertrouwelijke adviezen in staan.

Volgens de krant weten onderwijsinstellingen niet hoe en waar persoonlijke gegevens van hun leerlingen en studenten verwerkt worden, voor welk doel en met welke grondslag. Dat zou moeten worden opgelost, iets dat Google via de krant ook belooft.

Het is in deze instantie nog niet duidelijk of de AP naar deze uitspraak handelt of naar eigen onderzoek en inzicht. Volgens Tweakers hadden de ministeries van Justitie en Onderwijs de AP om een advies gevraagd. Het ministerie van Justitie denkt zelf over de overstap naar Google Workspace.

Maar er speelt meer. Het leek een kwestie van tijd voordat een toezichthouder ergens in Europa op de rem zou trappen richting een Amerikaanse clouddienst. In de zomer van 2020 schoot het Europese Hof het zogeheten Privacy Shield af. Amerika biedt onvoldoende bescherming van Europese persoonsgegevens. Iedere verwerking aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is niet rechtmatig.

Direct na die betreffende uitspraak van het EU Hof, in een zaak aangespannen door de Oostenrijkse jurist Max Schrems, begon al een roep te klinken om Europese alternatieven voor Amerikaanse clouddiensten.

Zo makkelijk als dat klinkt, zo lastig zal het blijken om vergelijkbare maar Europese alternatieven te vinden voor diensten als Gmail, Calendar, Meet, Sheets, Docs en Classroom. Dat klonk onlangs ook nog een roep van ruim honderd leden van CIO Platform. Het probleem is dat Europese bedrijven hebben zich het kaas van het brood laten eten en de innovatie aan de andere kant van de plas hebben gelaten.

Op hoog politiek-juridisch niveau zou er een nieuw akkoord tussen de VS en Europa moeten komen dat de privacy van EU-persoonsgegevens ook tegen de ogen van Amerikaanse informatiediensten beschermt.

Foto: gnuckx (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Voor het onderwijs is het niet eens zo ingewikkeld. Google biedt immers nagenoeg 0 onderwijsfaciliteiten. Veel meer dan een soort Facebook tijdlijn zijn de toepassingen in Classroom niet.
Er zijn hele mooie open source systemen die wél op onderwijs gericht zijn. Die kun je zelf hosten, of bij een Europese cloudprovider. Wij draaien op Moodle met Big Blue Button voor de video-klassen. Als ik de school van mijn kinderen zie klunzen met Google Classroom, dan is dat heel treurig. Maar ja, waar vind je iemand die de IT van een school kan beheren vandaag de dag? Dan maar een 0-hardware generieke flutoplossing van Google.

bert

Die scholen met Google classroom zijn vaak zo onkundig, die weten niet eens hoe je de gekoppelde Google diensten moet managen. Krijgen je kinderen van de Basisschool accounts met volledige toegang tot Google diensten incl Youtube, Adwords etc.

VCV - Veilig Cloudvaardig

De scholen hebben/krijgen geen tijd en budget om ICT zelf in te richten, maar worden overgeleverd aan “de markt”. Microsoft en Google bieden gratis onderwijsdiensten aan “indacloud”, dus je betaalt alleen nog maar voor extra diensten. Kennisnet mag niets en SIVON verkoopt “veilig internet”, maar bedoelt dan internettoegang als inkooporganisatie en niet de digitale leeromgeving zelf.

SURF mag namens het hele onderwijsveld met “Redmond” en Google onderhandelen, maar “doet” formeel alleen het hoger onderwijs. Speciaal onderwijs is AVG-technisch nog ingewikkelder. Wie helpt ons mee om de Open Source oplossingen zoals Bert beschrijft voor alle scholen mogelijk te maken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond