Deel dit artikel
-

Facebook krijgt exportverbod Europese persoonsgegevens

De Ierse privacytoezichthouders gebiedt Facebook om geen persoonsgegevens van Europese gebruikers meer naar de VS te sturen. Dataveiligheid is niet gegarandeerd.

De Data Protection Commission (DPC) meldt dat zelf nog niet op zijn website, maar de Wall Street Journal heeft het uit meerdere bronnen vernomen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is dat Europa’s eerste optreden richting Facebook na een recente uitspraak van het Europese Hof. Die uitspraak verbiedt de profielensite om nog persoonsgegevens van Europese gebruikers naar de VS te sturen.

Facebooks hoofdzetel in Europa bevindt zich in Ierland. Daarom wordt de Ierse toezichthouder aangesproken op het handhaven van de Europese regels.

In een eerste reactie erkent Facebook dat zijn huidige werkwijze, dataverwerking onder de zogeheten standaard contractuele bepalingen of, in het Engels, ‘standard contractual clauses’ (SCC), praktisch gezien niet kan. Een oplossing heeft het bedrijf nog niet. Ook op overheidsniveau komen de VS en EU er samen niet uit en blijft het datavervoersverbod in stand.

De woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf schetst een doembeeld om als dataoverdracht daadwerkelijk zou stoppen. “In het ergste geval kan een kleine start-up uit Duitsland geen Amerikaanse clouddiensten meer gebruiken. Een Spaanse productontwikkelaar zou niet meer in meerdere tijdzones kunnen werken en een Franse retailer kan geen callcenter in Marokko meer gebruiken.”

De persoon die verantwoordelijk is voor de Europese uitspraak over Facebook is de Oostenrijker Max Schrems. Hij houdt zich nog steeds met de zaak bezig, want ziet de profielensite constant wegduiken. Aan hem heeft de Ierse DPC het verbod op dataexport niet bevestigt. Hij signaleert dat Facebook een volgende juridische grondslag uit zijn hoge hoed tovert om niet aan de uitspraak van het Europese Hof te hoeven voldoen.

Schrems schetst een aanhoudend patroon van vertragingstactieken en een toezichthouder die niet wil handhaven ondanks meerdere rechterlijke uitspraken. De Oostenrijker wil de DPC juridsch gaan dwingen de uitspraken te handhaven.

Foto: Luca Sartoni (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond