Overture werkt aan locatiegericht adverteren

Overture wil volgend jaar locatiegerichte reclame vertonen bij zoekopdrachten die via mobiel internet worden gedaan. Het bedrijf voert hiermee momenteel een test in de Verenigde Staten en wil met deze methode meer kleine, lokale adverteerders werven. Dit vertelde Europees directeur Nick Hynes gisteren bij de lancering van Overture Nederland.
Momenteel serveert Overture reclame uit een landelijke database. "Aan die landelijke database willen we ook een regionale database toevoegen die gekoppeld wordt aan geografische locatiebepaling", zegt Hynes. Wie bijvoorbeeld in Amsterdam is en via een mobiele telefoon of pda met internetverbinding bij MSN (partner Overture) zoekt naar "taxi", krijgt in de gesponsorde links naast de zoekresultaten alleen reclame van Amsterdamse taxibedrijven te zien. De methode wordt momenteel in de Verenigde Staten getest, zegt Hynes, maar details daarover had hij niet. Wel is online een demo beschikbaar.
In de huidige situatie is het ook wel mogelijk om op locatie te zoeken door een trefwoord te koppelen aan een plaats (intypen van "taxi" en "Amsterdam"), maar de resultaten zijn verre van ideaal omdat veel adverteerders dergelijke trefwoorden over het hoofd zien. Bovendien zou met de opkomst van mobiel internet de opgevraagde informatie als vanzelf op locatie toegespitst moeten zijn, aldus Overture. "De nieuwe opzet maakt het gemakkelijker voor internetters."
De belangrijkste reden voor het invoeren van deze nieuwe dienst is echter de wens van Overture om meer kleine, lokale klanten aan zich te binden. "We verwachten dat we daar nog veel omzetgroei kunnen behalen", aldus Hynes. Het vinden van een nieuwe klantengroep is voor Overture geen luxe. Momenteel is het bedrijf in de afrondende fase van de overname door Yahoo. Een van de mogelijke gevolgen is dat het bedrijf grote klanten kwijtraakt, dieYahoo als concurrent zien. In Duitsland geldt dit bijvoorbeeld al voor T-Mobile, dat Overture zal inruilen voor Google. Bovendien gaat het hardnekkige gerucht dat MSN werkt aan een eigen systeem voor 'paid search', iets wat door Hynes wordt ontkend.
Met de focus op lokale adverteerders begeeft Overture zich niet bepaald op onontgonnen terrein. Het zal hiermee in zekere zin concurrerren met partijen als de Yellow Pages, in Nederland de Gouden Gids. Onlangs nog lanceerde de Gouden Gids de mogelijkheid om informatie uit de gids via sms op te vragen. Het voordeel van Overture zou dan zijn dat het zijn diensten voor internetters gratis beschikbaar heeft. De klantendatabase van Overture zal echter op lokaal niveau nog sterk moeten groeien wil het een geduchte concurrent worden voor de Gouden Gids. "Technisch is het niet zo'n lastig verhaal om te adverteren op locatie", zegt Hynes. "Het is alleen zaak om genoeg lokale adverteerders te werven."
Het locatiegericht adverteren via mobiel internet raakt ook privay. De vraag is of internetters wel zitten te wachten om via een mobiele zoekopdracht ook ineens gelokaliseerd te worden. "Het is een dienst die je zelf naar wens kunt aan- en uitzetten", zegt Hynes. "In dat opzicht is het niet anders dan bijvoorbeeld nummerherkenning op de mobiele telefoon." Overture zal dit tegenover internetters communiceren, zo zegt Hynes.
Overture Nederland
Overture Nederland , dat al enige tijd in opbouw verkeerde, ging gisteren van start met zeven partners (zoekmachines). De reclame in Nederland wordt vertoond bij zoekresultaten van: MSN, Lycos, HotBot, AlltheWeb, Altavista, 1stekeuze en Ixquick. Niet alle klanten werken exclusief met Overture, Lycos heeft ook een samenwerking met Google en eSpotting, twee concurrenten van Overture. Martin Child, managing director van Overture Noord-Europa, laat weten dat de Nederlandse vestiging van Overture momenteel ook Ilse als partner in huis wil halen. Maar ook zonder Ilse claimt Overture al via de partnersites "twee op de drie Nederlandse internetters" te bereiken.
Bij de start heeft Overture Nederland onder meer KLM, Wehkamp, Dell, eBay en Priority Telecom als klant. Zij laten hun reclame in de vorm van een tekstlink zien op de partnersites van Overture. Iedere keer dat er een internetter op de reclame klikt betalen zij een bepaald bedrag aan Overture, dat dit vervolgens deelt met de partner. Deze verdeelsleutel ligt bij iedere zoekmachine waarmee Overture samenwerkt weer anders. Het minimaal bedrag dat een klant betaalt per doorklik is 0,15 euro, maar wie hoger in de rangschikking met reclamelinkjes wil komen kan op een hogere positie bieden. Wie hoger biedt betaalt 1 eurocent meer dan de adverteerder die op de positie direct eronder staat.
Ruud Smeets, directeur Overture Nederland, liet zich niet uit over de omvang van de markt voor 'paid search' in Nederland. "Het is pas sinds kort beschikbaar op de Nederlandse markt. We hebben geen indruk van hoe groot de omzet op deze markt in Nederland kan zijn." Child: "In het Verenigd Koninkrijk had de paid search markt in de eerste helft van 2002 een aandeel van 32 procent in de totale markt voor online reclame. We denken dat het in de eerste helft van dit jaar 40 procent is." Volgens Child zal dat in Nederland op een vergelijkbaar niveau mogelijk moeten zijn.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
rinus
ik vind dat men er nogal laconiek over doet bij overture. technisch is dit wel degelijk lastig. theoretisch is het niet lastig nee, maar voer het maar eens uit. je moet allereerst gaan samenwerken met de telecom providers om de juiste coordinaten te bepalen van iemand en dat te converteren naar postcode. maak je borst maar nat; vrijwel geen enkele telecomprovider heeft de techniek hiervoor geimplementeerd en hebben ze het wel, probeer dan maar eens een fatsoenlijke business case op te stellen. ik spreek hier uit ervaring, want heb dit zelf ruim een jaar geleden proberen uit te voeren met behulp van de grootste nederlandse bedrijven databank. succes in ieder geval.