Deel dit artikel
-

Overzicht .nl-domeinen niet meer openbaar

update Het overzicht van Nederlandse domeinnamen is al sinds enige weken niet meer openbaar. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zegt dat de maatregel is genomen uit veiligheidsredenen. Gevolg is onder meer dat er niet meer kan worden gekeken hoeveel Nederlandse domeinen er bestaan.

De SIDN staat sinds begin maart de zogeheten zonetransfer niet meer toe, zo bevestigt directeur Bart Boswinkel van de stichting. "We willen niet langer het risico lopen dat iemand de integriteit van de zonefile aantast door bijvoorbeeld een alternatief op te zetten. Onze nameservers moeten honderd procent veilig kunnen updaten. De kwaliteit van het .nl-domein mag niet worden aangetast." Desgevraagd kan Boswinkel echter geen voorbeelden noemen van misbruik van de informatie die het domeinnamen-overzicht bood.

Door de maatregel moet een bedrijf als WiseGuys , dat zoekmachinetechnologie ontwikkelt, ophouden met het tellen en inventariseren van alle Nederlandse domeinnamen. Directeur Frank Scheelen betreurt dit zeer. "Het was een leuke dienst die we gratis aanboden. Zo konden we zien hoe het Nederlands deel van het web groeide, en snel bekijken welke varianten op bekende domeinnamen, zoals Emerce.nl, waren geregistreerd."

Via een site als Vuurwerk kan overigens nog steeds worden gecontroleerd of een specifiek domein vrij is. Het totale overzicht van alle .nl-domeinen is echter niet meer op te vragen, waardoor bijvoorbeeld niet meer te zien is of een domein met een vergelijkbare naam (I-merce in plaats van E-merce) beschikbaar is. De server kan als het ware alleen nog ja-nee vragen beantwoorden.

Nederland sluit zich met het besluit aan bij een internationale trend. Het overzicht van top-level domeinnamen, zoals .nl of .de, is in meer landen niet meer openbaar.

Deel dit bericht

6 Reacties

D. de Lange

Alle gegevens uit de DNS zijn nog net zo openbaar als de laatste jaren, o.a. bij http://www.vuurwerk.nl zo oproepbaar.

Wouter Vermeulen

"Via een site als Vuurwerk kan overigens nog steeds worden gecontroleerd of een specifiek domein vrij is." Dit kan via de site van SIDN.nl ook nog steeds. Snap het hele probleem niet zo.

Wouter Vermeulen

Nog iets. "Gevolg is onder meer dat er niet meer kan worden gekeken hoeveel Nederlandse domeinen er bestaan." Hoezo niet? STaat gewoon voorop de site van SIDN. OM precies te zijn: 709.404 .nl-domeinnamen. What's the point?

Kollie

Met andere woorden, de NAW gegevens uit de registry zijn nog normaal in te kijken, maar de sidn geeft niet meer dagelijks/wekelijks een lijstje met de nieuwe geregistreerde namen. toch? of niet?

Klinktals team

Net als WiseGuys ondervindt ook {klinktals.nl; http://www.klinktals.nl } de maatregelen van SIDN aan den lijve. Zoals Frank Scheelen terecht opmerkt is deze ontwikkeling vooral jammer omdat de dienstverlening zoals zij en ook Klinktals die lever(d)en, handige en leuke informatie oplevert die bovenal zoals het hoort gewoon gratis wordt aangeboden. Dat Nederland zich hiermee aansluit bij een internationale trend is daarbij betreurenswaardig, want het lijkt dat ook Nederland steeds verder gaat in het beperken van vrije toegang tot informatie. De mening van SIDN is dat de integriteit van de zone file in het geding is bij de openbaarheid ervan. Echter, dit is ons inziens niet het geval en wordt min of meer bevestigd door SIDN door geen enkele vorm van misbruik aan te kunnen tonen. Er kan ook geen sprake van misbruik zijn omdat een gedownloade en aangepaste versie van de .nl zone file nooit gebruikt zal worden door derden. Immers, in het gedistribueerde dns-model zal altijd de dns van domain-registry geraadpleegd worden. Het wordt pas misbruik als de top-level dns zo veranderd kan worden dat deze naar de vervalste zonefile verwijst. Het lijkt eerder een trend te worden dat het openbare karakter van Internet steeds verder beperkt wordt, omdat men bang is dat informatie op een andere manier gebruikt wordt dan waar deze voor bedoeld is. Echter, het is juist altijd de kracht geweest van Internet dat informatie inventief op andere manieren wordt aangewend, zonder misbruik te maken. Het delen van informatie is juist waardoor Internet een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. PS: Om de eerdere reacties te beantwoorden: De beperking van de informatie zit in het feit dat je niet meer de lijst van domeinnamen in Nederland kan opvragen en daar een dienstverlening zoals {klinktals.nl; http://www.klinktals.nl } op kan bouwen, die toegevoegde waarde biedt aan de gegevens die SIDN (nog steeds) beschikbaar stelt.

theo

Ik ben het helemaal met Klinktals eens. Ik vind het gewoon heel jammer, dat de mensen die het bangst zijn het weer eens voor het zeggen krijgen. Goeie dingen niet meer doen uit angst voor misbruik (dus nadrukkelijk niet omreden van gepleegd misbruik, maar uitsluitend om de angst ervoor, omdat die mogelijkheid nou eenmaal bestaat door de veelgeroemde toegankelijkheid van de gegevens!!) is een beperking voor iedereen. Het internet wordt, net als Nederland zelf, langzamerhand dichtgetimmerd met allerleid beperkende maatregelen en regeltjes, wat een regelrechte aanslag is op de geweldige aantrekkelijkheid van het internet door de enorme openheid en bereikbaarheid van informatie. Het is het bekende verschijnsel van mensen die allemaal vinden dat het zo open en toegankelijk moet blijven, zolang men maar van hun stukje afblijft… Wanneer iedereen zo gaat redeneren, gaan we binnenkort maar weer in grotten wonen en slaan elkaar de hersens in met een houten knuppel… Tot zover mijn reactie; ik moet gaan, want ik moet mijn kentekenplaten van mijn auto afhalen: veel te openbaar en ik kan ook wel mogelijk misbruik van die openbare gegevens aannemelijk maken. Punt is gewoon, dat de SIDN bang is de controle over de gegevens kwijt te raken! Niks misbruik! Jammer hoor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond