Deel dit artikel
-

P2p-systeem BitTorrent nestelt legaal in hardware

Distributieovereenkomsten met 20 kleine en grote mediaproducenten zijn in de maak en, los daarvan, nestelt p2p-bedrijf BitTorrent zich ook in hardware voor home entertainment systemen. Volgend jaar opent op BitTorrent.com een portaal waar consumenten legaal films kunnen huren of kopen.

Het Amerikaanse bedrijf BitTorrent, maker van de gelijknamige down- en uploadtechnologie, maakt overeenkomsten bekend met 3 elektronicafabrikanten. ASUS, Planex en QNAP gaan BitTorrent-software verwerken in bepaalde typen van hun entertainmentapparaten voor de consumentenmarkt. De software komt in wifi-modems, mediaservers en externe harde schijven. Aangezien die apparatuur direct met internet is verbonden, hoeft een gebruiker geen computer meer aan te zetten om films, spellen, tv-series en cd's te downloaden.

Asus levert reeds een externe harde schijf annex mediaserver met waar zowel iTunes als BitTorrent op zijn voorgeinstalleerd, de WL-700g.

BitTorrent en de gelijknamige p2p-technologie heeft een sluier van illegaliteit om zich hangen. Dat komt mede door de strijd die nationaal en internationaal wordt gevoerd tegen ´torrent-programmagidsen´ als The Pirate Bay, Demonoid en Mininova. Deze sites fungeren naar wegwijzers naar illegaal media-aanbod.

Het bedrijf BitTorrent associeert zich moedwillig niet met grootschalige auteursrechtenschending. De eigenaren van het bedrijf zetten zich er zelfs tegen af door actief samen te werken met de video-industrie van Hollywood.

Sinds het verschijnen van de BitTorrent-technologie werd de software 80 miljoen keer gedownload. Op ieder gegeven moment van de dag staan 5 miljoen exemplaren van het programma aan, iets minder dan Skype, om data simultaan te down- en uploaden. Dat stelt Business Week. Het blad haalt tevens een onderzoek aan waaruit blijkt dat een deel van de consumenten die BitTorrent gebruiken bereid zijn geld te betalen voor hun downloads. Bijna 40 procent zegt 5 dollar voor een film te willen betalen en 50 cent per aflevering van een tv-serie.

Amerikanen kunnen vanaf begin 2007 legaal films en tv-series downloaden via BitTorrent.com. De portaalsite biedt reeds verwijzingen naar legaal downloadbare video´s. Warner Brothers wil 200 titels aanbieden via de site. Het p2p-bedrijf zegt in gesprek te zijn met 10 grote en 10 kleine producenten voor vergelijkbare distributieovereenkomsten. Onduidelijk is welke technieken er worden gebruikt om te voorkomen dat er ongeautoriseerde kopieën worden gemaakt.

BitTorrent werkt samen met Cachelogic om de technische belasting van de p2p-technologie bij internetproviders te verminderen.

Aan de universiteiten van Delft en Amsterdam werken onderzoekers aan een nieuwe generatie BitTorrent-software. De wetenschappers hebben geen formele banden met de bedenkers van de distributietechniek. Ze willen hun software, Tribler gedoopt, sneller laten werken en er een sociale componenten aan toevoegen. Achter de schermen wordt gewerkt aan een versie die ook progressive downloads aan kan.

Wifi-bedrijf Fon uit Spanje werkt eveneens aan een hardwareversie van BitTorrent. Volgend jaar komt de zogeheten Fon Downloader op de markt, een wifi-modem waarmee gebruikers zonder hun aan te zetten ook software en media kunnen downloaden via BitTorrent-technologie.

Deel dit bericht

1 Reacties

Gijsbregt

Dit kondigde Ashwin Navin al tijdens Mipcom aan: http://www.paidcontent.org/entry/mipcom-interview-with-the-pirate-king-ashwin-navin-of-bittorrent/ Opvallend is verder dat het artikel van Businessweek zich juist richt op de vertraging in deze plannen. Dit zou liggen aan de kwaliteit van het product (lees de Itunes-achtige site), maar het zou ook wel eens kunnen dat de concurrentie met Itunes BitTorrent wel eens moeilijker kan vallen dan in eerste instantie gedacht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond