Deel dit artikel
-

Papierloos kantoor nog ver weg

Het papierloze kantoor dat dankzij computers en netwerken zou ontstaan blijkt vooralsnog een mythe. Volgens de Universiteit van Californië is de hoeveelheid papier op kantoor met 43 procent toegenomen in de periode 1999 tot en met 2002.

De Universiteit van Californië onderzocht in de studie hoeveel informatie er wereldwijd wordt opgeslagen. Het is de tweede maal dat het een dergelijke studie deed, de editie met de resultaten over 2002 werd voorafgegaan door eenzelfde studie over 1999.

In vergelijking met 1999 is de hoeveelheid informatie die er in de wereld wordt opgeslagen bijna verdubbeld, aldus de onderzoekers. Er kwam vorig jaar 5 exabytes aan informatie bij, wat volgens de onderzoekers het equivalent is van 500 duizend maal de inhoud van de US Library of Congres. Per wereldburger komt het neer op ongeveer 800 megabytes per persoon.

De meeste informatie is in de periode 1999 – 2002 opgeslagen op harde schijven, van alle nieuwe informatie gaat nu al 92 procent richting de hard disk, aldus de onderzoekers. De theorieën over een papierloos kantoor als gevolg van computers en netwerktechnologie blijken vooralsnog niet uit te komen. In de onderzochte periode groeide de hoeveelheid informatie die in kantoren op papier wordt bewaard met 43 procent. Hoewel dit minder is dan het gemiddelde van 69 procent groei aan informatie over de onderzochte periode, lijkt het erop dat het papierloze kantoor nog verre toekomstmuziek blijft.

De informatie die daadwerkelijk opgeslagen wordt op onder meer optische media (harde schijven), papier en film is echter maar eenderde van de informatie die verspreid wordt via radio, televisie, telefoon en internet. Electronische kanalen zijn goed voor 17,7 exabytes aan informatie, waarbij het overgrote deel van 17,3 exabytes op het conto van de telefoon komt. De mobiele telefoon draagt daar al 2,3 exabytes aan bij.

Internet is goed voor 532 duizend terabytes aan informatie (1 terabyte is gelijk aan 50 duizend bomen die tot papier gemaakt zijn en daarna zijn bedrukt). Het overgrote deel daarvan – zo'n 440 duizend terabytes – bestaat uit e-mail.

Deel dit bericht

1 Reacties

Dilbert

Veel van mijn collega's (vooral de gevreesde managers, die er hun bureau mee vol stouwen om vooral te laten zien dat ze veel lezen en het bijzonder druk hebben 😉 printen alles uit om te lezen. Wellicht idee om schermen op A4 te maken?Dilbert

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond