Deel dit artikel
-

Parkeergegevens gratis beschikbaar voor apps

De openbare gegevens over parkeergebieden en -tarieven van Nederlandse gemeenten zijn vanaf deze week als open data toegankelijk. Marktpartijen kunnen daarmee uiteenlopende toepassingen ontwikkelen zoals mobiele apps. Het ontsluiten van parkeerdata is een initiatief van de Minister van Infrastructuur & Milieu, Gemeenten en exploitanten van parkeergarages.

De parkeerdata omvatten de statische parkeergegevens van gemeenten met betaalde parkeervoorzieningen. Het gaat om parkeerplaatsen op straat, parkeergarages, P+R-terreinen en parkeerterreinen met een slagboom. De dataset bevat ook de gegevens van commerciële parkeergarages. Verder laten de gegevens gebieden en parkeergarages zien waar bezoekers moeten betalen voor parkeren en wat per periode het tarief is.

De volgende stap is om ook dynamische parkeerdata te ontsluiten. Dan kan de automobilist ook zien of de parkeerplaats van zijn keuze ook vrij is.

De bron van de parkeergegevens is het Nationaal Parkeer Register (NPR). NPR is de schakel tussen gemeenten en marktpartijen. De RDW beheert het register in opdracht van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. De open parkeerdata worden aangeboden op de Microsoft Azure Marketplace.

De RDW ontsluit de parkeergegevens in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). In de zomer van 2013 heeft de minister van IenM aangekondigd binnen twee jaar de statische en dynamische parkeerdata als open data te willen ontsluiten. Dat gebeurt vanuit het programma Beter Benutten, een samenwerkingsverband van Rijk, regio en bedrijfsleven. Beter Benutten wil de bereikbaarheid van de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel Broek

Prima ontwikkeling!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond