Deel dit artikel
-

Particuliere domeinnaamregistratie van start

Met ingang van vandaag is het voor particulieren mogelijk om een second-level domeinnaam te laten registreren . Daarmee wordt in Nederland eindelijk mogelijk wat in het buitenland al jarenlang kan. De nieuwe regels houden ook in dat er geen inhoudelijke controle meer komt op gekozen namen, zodat het iedereen, particulier, bedrijf of instelling, vrij staat elke naam te kiezen.

De enige beperking aan het nieuwe systeem is dat een domeinnaam nog steeds uniek moet zijn. Om onderscheid te maken tussen particuliere identieke namen heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland ( SIDN ) bepaald dat particuliere aanvragers een cijfercombinatie (een zogeheten third-level domein) aan hun domeinnaam krijgen toegevoegd, zodat de volledige domeinnaam voor particulieren eruit gaat zien als www.domeinnaam.123.nl.

Via een omweg was het voor particulieren altijd al mogelijk om een Nederlandse second-level domeinnaam te laten registreren. Zolang de aanvraag maar vergezeld ging van een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) werd de aanvraag gehonoreerd. Nadeel van deze methode is dat de feitelijke rechthebbende op die domeinnaam het bedrijf is op wiens naam de KvK-inschrijving staat. Met het nieuwe systeem kan de KvK-inschrijving achterwege blijven, en kan de particulier zelf de rechthebbende worden.

Vanzelfsprekend zit niet iedere particulier op een volgnummer te wachten, reden waarom hosting provider Freehosting heeft aangekondigd particulieren de mogelijkheid te geven om een second-level domeinnaam zonder volgnummer te laten registreren. De daarbij behorende verplichte inschrijving bij een Kamer van Koophandel neemt Freehosting voor zijn rekening, waardoor Freehosting de feitelijke eigenaar van de domeinnaam wordt. Het is volgens Freehosting directeur Jan Kooman niet de bedoeling dat dit zo blijft. Hij zegt dat Freehosting eigenlijk vooruitloopt op de markt en denkt dat SIDN volgend jaar alsnog second-level namen zonder volgnummer voor particulieren gaat toelaten. Zodra dat het geval is zal Freehosting de domeinnamen inclusief de bijbehorende rechten en plichten zonder extra kosten overdragen aan de particulier zelf, zo verklaarde hij.

Toch ontkomt ook Freehosting niet aan het probleem van de vaak voorkomende persoonsnamen. Kooman: "Dat is inderdaad een probleem, dat wij oplossen op dezelfde manier zoals men dat in het buitenland oplost: wie het eerst komt wie het eerst maalt." Kooman zegt dat er tot nu toe zo'n 100 duizend mensen hebben laten weten een particuliere domeinnaam zonder volgnummer te willen aanvragen. In totaal verwacht het bedrijf een paar 100 duizend aanvragen te krijgen. Een deel daarvan zal ondanks de actie van Freehosting niet een domeinnaam met daarin precies de eigen naam kunnen krijgen, omdat er kans is dat die naam al vergeven zal zijn. Kooman: "Dan zijn er nog meer mogelijkheden. Jan Kees Jansen kan bijvoorbeeld jjansen.nl aanvragen, of jajansen, of jankjansen." Kooman denkt dat mede door deze mogelijkheden "een fors deel" van de aanvragers toch klant bij het bedrijf zal worden. Belangstellenden zullen overigens nog een week moeten wachten voordat Freehosting met de registratieprocedure van start gaat, dit omdat Freehosting "nog een week bezig is met testen", aldus Kooman.

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter P. Mooring

Het internetbeleid in Nederland is helaas (zoals in veel Europese landen) nog steeds in handen van de regering, banken en verzekeringsbedrijven. De particuliere domainnaamregistratie is daar het zoveelste voorbeeld van. Wij gniffelen om het inschakelen van de rechterlijke macht bij de presidentsverkiezingen in de VS, maar is het zo onlogisch, en vooral onredelijk wat dat gebeurd? Wij kunnen niet eens een burgemeester kiezen! Het poldermodel, Wim Kok voorop, heeft er in ieder geval toe geleid dat wij geen goede internet infrastructuur hebben, en ons land ernstig achterloopt bij het ontwikkelen van op internet gebaseerde diensten en toepassingen, samen met mobiele communicatie een van de pijlers van onze nieuwe wereld, danwel die van onze kinderen.Ik durf niets dus ik doe niets. Bedankt Wim.Peter 

Ton Wesseling

L.s.,Ik wil u hierbij wijzen op 2 fouten in uw nieuwsbericht:1) Het wordt per vandaag niet mogelijk voor particulieren om een 2nd-level domein aan te vragen, maar om een 3rd-level domein aan te vragen onder een zelf gekozen cijfercode tussen 100 en 999 ( http://www.sidn.nl/persberichten/30102000.html )2) Freehosting.nl is niet het eerste bedrijf dat het voor particulieren toch mogelijk maakt om een 2nd level domein te registreren. Hierbij 6 links van bedrijven die dit al veel langer doen volgens dezelfde opzet (aanvraag op KVK van bedrijf, waarbij particulier een licentie krijgt):{Stichting Particuliere Domeinen Nederland; http://www.pdnl.nl }{Argeweb; http://www.argeweb.nl/particulier/index.html }{Domeinhost; http://www.domeinhost.nl/ }{Peer2Peer; http://www.peer2peer.nl/services/domeinen.html }{Byte; http://www.byte.nl/ }{Come Online; http://www.comeonline.nl/ } Met vriendelijke groet, Ton Wesselingwebmaster domein.123.nl

andre jansen

Triest dat wij in ons kikkerlandje er weer zo moeilijk over moeten doen. Wie heft nu eindelijk die burocratie eens op? Zelf op dit geweldige medium heeft het klaarblijkelijk OOK al z'n vat gekregen. Ik schaam me als vrije Europeaan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond