Deel dit artikel
-

Pas op de plaats voor mobiel internet Telfort

Telfort heeft de uitrol van hspda, de opvolger van UMTS, opgeschort in afwachting van een besluit over het samenvoegen van de op dit moment nog gescheiden infrastructuur van KPN en Telfort. De belangstelling voor EDGE, een goedkope concurrent van UMTS, blijkt tegen te vallen.

De termen EDGE en hspda ontbraken aanvankelijk in de toelichting van de nieuwe Telfort-directie op de kwartaalcijfers van KPN. KPN is sinds enkele maanden eigenaar van Telfort,  zij het dat het een autonome organisatie blijft. Volgens Stephanie Harmsen van Telfort gaat het bedrijf zich vooral ontwikkelen als marktvolger, en komt technische innovatie niet langer op de eerste plaats te staan.
"We doen het met bijna 2,5 miljoen abonnees erg goed onder de doorsnee Nederlanders. Dat is voor KPN interessant, want ze zitten met Hi aan de onderkant van de markt, of richten zich juist op de zakelijke gebruiker. Het middensegment van de markt ontbreekt."

De toekomst van mobiel internet bij Telfort lijkt minder zeker. Telfort gaat door met het aanbieden van EDGE, maar het bedrijf moest gisteren toegeven dat de aanwas van abonnees minder snel gaat dan verwacht. Cijfers mag Telfort sinds de overname van KPN niet geven. "We krijgen wel steeds grotere orders voor EDGE," verzekert financieel directeur Huib Dekker.

Plannen om in de loop van dit jaar in vier grote Nederlandse steden hspda te lanceren zijn opgeschort. Deze opvolger van UMTS biedt theoretisch snelheden tot 14 megabit per seconde, vele malen de snelheid van ADSL. Aanvankelijk had Telfort het nieuwe product in de markt willen zetten in plaats van UMTS. Nu moet er volgens Dekker eerst gekeken worden of de netwerken van Telfort en KPN kunnen worden samengevoegd. Technisch gezien een ingewikkelde operatie.

Telfort loopt daarbij het risico dat het een forse boete krijgt opgelegd als het in januari 2007 niet 60 procent van zijn UMTS netwerk heeft aangelegd. Dit netwerk vormt de basis van hspda. De eerder gekochte UMTS-licentie is weliswaar geldig tot 2014, maar Telfort heeft erg lang gewacht met investeringen in UMTS. Partijen als Ericsson en Huawei werken achter de schermen nog steeds aan de uitrol van de infrastructuur. Het is nog onduidelijk of ze hun werkzaamheden binnenkort definitief moeten staken. Telfort heeft naar eigen zeggen nog steeds vertrouwen in de technologie, maar KPN zal vermoedelijk eerst zijn investeringen in UMTS willen terugverdienen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Erwin Wijnen

Ik heb net al een reactie geplaatst op een andere artikel, maar hier wordt wederom de afkorting HSDPA verkeerd gespeld (HSPDA).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond