Deel dit artikel
-

Paypal alleen Europa in

Paypal, dat micro-betalingen via internet verzorgt, gaat in zijn eentje de Europese markt bestormen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Paypal dat met ING Groep zou gaan doen, maar dat plan lijkt definitief van de baan.

Alle Europese klanten van Paypal worden vanaf deze week bediend vanuit de Ierse hoofdstad. Ook krijgen Europese klanten van Paypal daar een eigen klantencentrum waar ze terecht kunnen.Voor eind 2005 moeten er vierhonderd mensen werken voor Paypal in Europa.

Het bedrijf dat nog volop personeel aan het werven is, heeft deze week al zijn Europese klanten op de hoogste gesteld van de op handen transitie. Tot nu toe werden de Europeanen nog bediend vanuit Mountain View in Californie. Paypal werd opgericht in 1998 en gold vanaf het begin als veelbelovend.

In 2002 werd het bedrijf overgenomen door online veilinghuis eBay. Het online veilinghuis betaalde toen 1,5 miljard dollar in aandelen voor het online betaalsyteem. Het begon in 1999 met 24 gebruikers maar heeft nu circa 31 miljoen rekeninghouders wereldwijd.

Aanvankelijk was het zo dat ING Groep de rechten had om Paypal te introduceren in Europa, maar kennelijk wilde men bij Paypal toch het recht in eigen hand houden. ING Groep ondertekende in november 2000 een contract om samen Paypal in Europa te runnen.

ING Groep gold sindsdien als “voorkeurspartner” van Paypal in Europa, maar de alliantie werd nooit echt uitgewerkt. De bankverzekeraar introduceerde daarom in 2003 een eigen betalingssysteem. Dat heet Way2pay.

Het betalingssysteem wordt in Nederland inmiddels gebruikt door een indrukwekkend lange lijst met klanten. Dat zijn met name mkb-bedrijven. Maar het systeem is ook bedoeld voor particulieren. ING gaf bij de introductie van Way2pay al aan dat het online betalingssysteem ook Europees wilde uitrollen en af te zien van verdere samenwerking met Paypal. Voor Way2pay werkt ING Groep samen met het Britse Payhound.

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter Schinkels

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het aasntal rekeninghouders van Way2Pay in Nederland, zijn daar ook al cijfers van bekend of willen ze bij ING hier nog niks over zeggen?

bernard

Onze Nederlandse klanten hebben nog nooit gewag gemaakt van Way2Pay, integendeel… de eerste moet nog komen die Way2Pay verkiest boven Paypal. Groeten, Bernardwww.alfa-matrix.com

daniel

Het zou mij niks verbazen als Paypal succesvol wordt in Nederlands. Dit sowieso als de Nederlanders beseffen dat Paypal in Amerika al een begrip is. Persoonlijk vind ik Paypal beter, ik ben benieuwd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond