Deel dit artikel
-

PayPal in lastig beursklimaat toch naar de beurs

PayPal , fabrikant van een betaalsysteem dat werkt met e-mail, gaat naar de beurs. Het is een verrassende stap gezien het huidige beursklimaat en het feit dat het bedrijf nog geld in kas heeft voor tenminste vierentwintig maanden. PayPal hoopt met een beursgang 80,5 miljoen dollar aan kapitaal te verkrijgen.

Afgelopen vrijdag deponeerde het bedrijf de documenten waarin de beursgang bekend werd gemaakt, aldus de Wall Street Journal. Een datum voor de beursgang wordt op een later tijdstip vastgesteld. Het tijdstip voor een 'initial public offering' is opmerkelijk: de afgelopen maand zijn er vanwege het slechte beursklimaat helemaal geen beursgangen geweest in de Verenigde Staten, iets wat sinds december 1975 niet meer is voorgekomen.

PayPal is een betaalsysteem dat gebruik maakt van e-mail. Gebruikers maken een account aan, te beschouwen als een wallet, waarop ze een bedrag storten. Vervolgens kunnen ze elkaar geld 'mailen'. In de mail staat hoeveel geld er van iemands account op die van de ontvanger gestort wordt. Betalingen zijn gratis voor consumenten, bedrijven betalen een commissie van 1,9 procent over de betaling, een gunstiger tarief dan bij creditcardmaatschappijen. Mark Woolworth, directeur corporate development, vertelde eerder tegen Emerce dat de eenvoud van het betaalsysteem en het feit dat het voor consumenten gratis is, hebben gezorgd voor het succes.

Begin september waren er tien miljoen mensen die een PayPal-account hadden aangemaakt. Ook in het buitenland kan er gebruik gemaakt worden van PayPal, maar in tegenstelling tot de gebruikers in de Verenigde Staten moeten buitenlandse particulieren wel een vergoeding betalen voor het gebruik van het betaalsysteem. De transacties van april tot en met juni hadden een totale waarde van 746,9 miljoen dollar, aldus de Wall Street Journal, die citeert uit het voorlopige prospectus. Zeventig procent van deze transacties werd verricht op online veilingen. De belangrijkste veilingsite in de Verenigde Staten, eBay, heeft inmiddels een concurrerend betaalstysteem ontwikkeld dat vergelijkbaar is met PayPal.

Een van de problemen waar PayPal mee kampt is fraude. Volgens de documenten die het bedrijf heeft gedeponeerd leed het bedrijf vorig jaar een verlies van 5,7 miljoen dollar als gevolg van fraude. Creditcardmaatschappij MasterCard International heeft PayPal dit jaar een boete gegeven vanwege het hoge aantal charge-backs, het terugdraaien van een betaling door de rechtmatige gebruiker van de kaart.

Waarom PayPay naar de beurs wil gaan is onduidelijk. Het bedrijf gaf daarop geen commentaar tegenover de Wall Street Journal. Sinds de start van het bedrijf in 1999 is er ongeveer 211 milljoen dollar aan kapitaal verkregen, investeerders zijn ondermeer ING Group, Nokia Ventures en Sequoia Capital. Eind juni had het bedrijf nog ruim 134 miljoen dollar in kas. Volgens de documenten die PayPal heeft gedeponeerd bij de beurs kan het met de huidige kaspositie nog minimaal 24 maanden vooruit.

In Nederland ging begin dit jaar ook een variant op PayPal van start, onder de naam Kassier.nl . Ook Kassier.nl maakt gebruik van de methode om betalingen via e-mail te verrichten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Paul Thuis

PayPal is een zeer slim concept. Toen ik dit bedrijf bezocht dit voorjaar, was ik zeer onder de indruk van hun mensen en vooral de drive om dit tot een succes te maken. Dit is volgens mij het eerste betaalsysteem dat lijkt te werken.

Martin Voorzanger

PayPal is een heel aardig betaalsysteem. Maar denk niet dat PayPal alle type betalingen gaat ondersteunen. Doel is in eerste instantie betalen van kleine bedragen. Voor grotere bedragen wil je liever direkt betalen met je credit card of via je bank. Daarnaast is PayPal nog een probleem in Nederland en de rest van Europa, hoewel ING hier hard mee bezig is, gezien zij een licentie voor Europa hebben. Het grote voordeel vind ik dat merchants geen risico lopen ten aanzien van charge-backs. Dit ligt volledig bij PayPal zelf. Ik denk dat het belangrijkste momenteel is om de consument zoveel mogelijk betaalmethoden te bieden zodat zij zelf kunnen kiezen. Natuurlijk ondersteunt PayPal dit ook, maar consumenten zijn nu eenmaal een beetje wantrouwig ten aanzien van dit soort partijen, gezien je daar toch een rekening gaat openenen en geld stort. Een goede optie (die Payment Service Providers niet bieden) is direkt geld overmaken tussen 2 particulieren, zonder de bekende dure bankkosten. Er valt nog heel veel te verwachten in deze markt. Martin Voorzangerwerkzaam bij Lost Boys interactive mediaop eigen titel geschreven

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond