PCM breidt e-commerce uit

PCM start in mei met online boekverkoop via een van haar dagbladsites. De betaalde e-maileditie van de Volkskrant wordt mogelijk stopgezet. Dat zegt Nathalie van der Ploeg van PCM Interactieve Media. Een horizontale portal is niet aan de orde, maar PCM denkt wel aan 'verticale portals', bijvoorbeeld rond cultuur.
PIM is de interactieve afdeling binnen uitgeefconcern PCM, dat onder meer Nederlandse dagbladen als NRC Handelsblad , de Volkskrant , Algemeen Dagblad (AD) , Trouw en Het Parool uitgeeft.
Nathalie van der Ploeg is binnen PIM verantwoordelijk voor de samenwerking met online mediabureau 24/7 Media , dat de advertentieruimte gaat verkopen voor alle PCM-dagbladsites. Volgens van der Ploeg hebben adverteerders veel voordeel met de nieuwe situatie. Van der Ploeg: 'In de e-mail nieuwsbrieven van het Parool, de Volkskrant en Trouw staat bijvoorbeeld nog geen reclame. Dat is in principe wel mogelijk, maar is interessanter om het over alle nieuwsbrieven te doen. Dat geldt ook voor de websites van onze dagbladen. Bovendien kan 24/7 veel sneller werken, omdat zij alle ervaring op dit gebied hebben.'
Binnenkort zullen ook de activiteiten op het gebied van e-commerce worden uitgebreid. Momenteel verkoopt het Parool cd's via de internetwinkel van Davista . Van der Ploeg: 'Davista willen we breder gaan inzetten en we spreken ook met andere partijen. Boeknet , onderdeel van PCM, zal in mei beginnen met de verkoop van boeken op één van onze sites. Ik denk zelf ook aan de verkoop van soundtracks, boeken of andere merchandising rondom filmrecensies.'
De krantensites van PCM trekken maandelijks enkele miljoenen pageviews. De webpagina's van Het Parool, Trouw en het AD worden zo'n 850.000 keer per maand opgevraagd, terwijl de NRC- en Volkskrantsite bijna 2 miljoen pageviews per maand opleveren. De nieuwsbrief van het Parool heeft momenteel 6.000 abonnees, maar de betaalde nieuwsbrief van de Volkskrant lijkt geen groot succes te zijn. Volgens Van der Ploeg overweegt de redactie de nieuwsbrief in een andere – misschien onbetaalde – vorm voort te zetten.
Volgens het persbericht over de samenwerking spreken met name mogelijkheden als sponsoring, e-mail nieuwsbrieven en in een later stadium WAP-toepassingen de adverteerders aan. Op WAP-gebied denkt Van der Ploeg niet zozeer aan krantenkoppen. 'Die kan het ANP veel sneller leveren dan de dagbladen. We denken eerder aan achtergrondinformatie, zoals cijfers voor restaurants.' PIM krijgt door de samenwerking met 24/7 meer tijd om zich te richten op 'meer titelspecifieke zaken', zoals de studentenspecial die Het Parool vorig jaar op de site zette.
In de toekomst denkt Van der Ploeg zeker niet aan een horizontale portalsite, waar alle PCM-sites onder vallen. Het opzetten van een verticale portal, zoals een cultuursite, zou eventueel wel tot de mogelijkheden behoren. Van der Ploeg: 'Op basis van de behoeften van onze 1,2 miljoen abonnees zouden we een portal over een bepaald onderwerp kunnen maken, waar bijvoorbeeld de recensies uit alle kranten naast elkaar worden geplaatst.' Met de New York Times als grote voorbeeld zouden de PCM-sites in de toekomst ook gepersonaliseerd worden. Van der Ploeg denkt hierbij aan een gratis inschrijving en belooft dat privacy bij PIM in een hoog vaandel staat.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
7 Reacties
Douwe Mik (LogiGo.com)
wat verfrissend, weer een bedrijf dat boeken gaat verkopen via het internet…(schaterlach..) daarvan is het aanbod gelukkig nog beperkt….
Stefan Hagenbosch
Maar de New York Times heeft toch helemaal geen personalisatiefunctie?
G. Fieret
PCM loopt hopeloos achter de feiten aan, het Nederlandse kranten.com dat al anderhalf jaar bestaat biedt veel van deze diensten al lang aan. PCM ziet dat ook en klaagt kranten.com aan voor inbreuk op auteursrecht.
Sponsor: Reply Services
PCM meent dat de beheerders van sites als Kranten.com inbreuk maken op zijn auteurs- en merkenrecht. Hebben ze gelijk? JA NEE Weet niet. Stuur een email naar adtips@reply.net o.v.v. “Ja”, “Nee” of “Weet niet”. Uitslag wordt later bekend gemaakt.
Hans Verberne
Tja dat aanklagen van kranten.com had ik ook al gezien op http://www.webwereld.nl/nav/n?4180 Volgens mij kunnen ze voor het geld wat die advocaten kosten beter gewoon http://www.kranten.com overnemen. Dat lijkt me ook meer bij de nieuwe economie horen dan het vervolgen van kleine innovatieve onderneminkjes waar je jaloers op bent.
hidde van der Louw
Misschien is het niet erg vernieuwend wat pcm wil, maar hun kracht is dat ze hele sterke merken bezitten. En zoals iedereen zo langzamerhand wel weet, zijn het met name de sterke merken die zullen overleven op Internet. Andre pro's zijn hun brede netwerk en de content waarover ze beschikken. Maar ik moet toegeven: ze zouden daar meer mee kunnen doen dan boeken verkopen en een verticale portal in de markt zetten.
Bert Lindner
Het is technisch niet moeilijk om webpagina's zodanig te produceren dat ze alleen nuttige inhoud laten zien als de bekijker vanaf bijvoorbeeld de eigen hoofdpagina heeft geklikt. Dit is weliswaar nogal onsymphatiek en geeft weinig blijk van begrip van de tijdgeest of de grondgedachte van het Web, maar het kan heel goed en hoeft niet erg veel moeite te kosten. Er zijn verschillende methodes voor. Ronduit onbegrijpelijk vind ik het, en onterecht, om mensen te bedreigen met juridische stappen omdat ze linken naar door jouzelf geheel openbaar gemaakte informatie (dingen op een vrij toegankelijke website neerzetten betekent dat je ze openbaar maakt), en om je niet eerst te informeren over de mogelijkheid informatie alleen gecontroleerd openbaar te maken.