Deel dit artikel
-

PCM en Wegener in beroep tegen vacaturesite

Uitgevers PCM en Wegener gaan in hoger beroep in de rechtszaak tegen de NationaleVacaturebank.nl. Eerder bepaalde de rechter dat een krant niet onder het databankenrecht valt en gaf daarmee beide uitgevers ongelijk in hun rechtszaak. Morgen dient het hoger beroep.

De NationaleVacaturebank.nl is opgezet door het Groninger wervings- en selectiebureau Hunter Select. In samenwerking met de juniorenorganisatie van VNO/NCW besloot het om in 2000 een vacaturesite op te zetten. Commissarissen van de NationaleVacaturebank zijn Hans Wiegel en Willem Vermeend.

De NationaleVacaturebank laat bedrijven tegen betaling advertenties op de site plaatsen, maar koopt ook samenvattingen in van personeelsadvertenties die in kranten verschijnen, om deze vervolgens online te plaatsen. Volgens het bedrijf is de verdeling momenteel eenderde inkoop en tweederde tegen betaling plaatsen. PCM en Wegener storen zich aan het overnemen van advertenties uit hun kranten, zoals Volkskrant, Algemeen Dagblad (PCM) en de Gelderlander (Wegener). De uitgevers startten begin juli een kort geding .

De zaak spitst zich toe op de vraag of kranten online databanken zijn en er inbreuk gemaakt wordt op het databankenrecht. PCM en Wegener vinden dat er sprake is van een databank en zeggen dat de NationaleVacaturebank.nl met het overnemen van artikelen uit de krant het databankenrecht schendt. De NationaleVacaturebank.nl betwist dit, het zegt dat de uitgevers op internet geen geordend geheel aanbieden aan vacatures. De advocaat van de NationaleVacaturebank.nl zinspeelde er ook op dat beide uitgevers vooral geïnteresseerd waren in het uitschakelen van een concurrent. Zelf zijn PCM en Wegener met Clickwork en Jobtrack ook op de online vacaturemarkt actief.

De rechtbank in Groningen gaf PCM en Wegener echter ongelijk . Kranten vallen niet onder het databankenrecht, zo oordeelde de rechter. Er is geen sprake van, zoals de wet het omschrijft, "een verzameling van gegevens die systematisch en methodisch geordend zijn, met als doel het snel en efficiënt kunnen raadplegen van de opgeslagen informatie".

Morgen proberen PCM en Wegener in Hoger Beroep alsnog hun gelijk te behalen. De zaak dient voor het Hof in Leeuwarden.

Deel dit bericht

6 Reacties

J. Brel

Zonder de inkomsten uit personeelsadvertenties hebben kranten weinig bestaansrecht. Typische paniekreactie van een grote speler. Monsterboard en Stepstone hoor je ook niet klagen. Dus eigenlijk geven de mensen achter Clickwork en Jobtrack hiermee aan dat het niet lukt om zelf unieke en voldoende vacatures via het internet te genereren? What about Jobnews?

karel de klok

Dat er zo weinig reacties zijn. Opmerkelijk dat Wiegel en Vermeend zich verbinden aan deze partij. Opmerkelijk dat Nationalevacaturebank zoveel promotie kan maken terwijl hun inkomsten zo laag zijn. Waar komt dan dat geld vandaan? Uit den Haag. Heeft het iets met "gestroomlijnde" Melkert subsidies te maken. Het zou eens nader bekeken moeten worden. Hier riekt iets!

Henry V.

Beste Karel, de "nationale vacaturebank" regelt het wel! Geef ze de ruimte. Hunter Select creëert Melkertbanen. Lovenswaardig toch. Dit noordelijke W&Sbureautje krijgt daar subsidie voor. Deze gelden gaan linea recta op aan dure promotiecampagnes. Eveneens de inkomsten van DNV: elk mogelijk jaarcontract gaat er in op. Het karresppoor van Stepstone is gevonden. Quick step, first win? Ben benieuwd hoe de komende boekjaren worden afgesloten, temeer webwerving niet meer gedijt onder hen die van baan willen veranderen via een omgekeerdekaartenbak. Leve het CWI-syndroom. Monsterboard, Intermediar en JobbingMall: kwaliteit bevrijdt.

Peter de Wit

De laatste tijd worden er meer en meer rechtzaken gestart tegen initiatieven welke mogelijk bedreigend kunnen zijn voor de positie die een bedrijf in haar waardeketen inneemt. Veelal wordt hierbij echter voorbij gegaan aan de redelijkheid van een dergelijk initiatief en de wijze waarop dat daadwerkelijk interfereert met de originele doelstellingen. Het voorbeeld wat in dit artikel wordt gegeven is hierin zeer waardevol. Twee uitgevers vinden het niets dat er samenvattingen worden gemaakt van advertenties zoals deze in haar media zijn geplaatst. Zij gaan hierbij echter volledig voorbij aan de doelstelling van de plaatsing door haar client, namelijk het verspreiden van de informatie onder een zo groot mogelijke doelgroep. Voorts is het zo dat het auteursrecht van een dergelijke advertentie doorgaans niet in het bezit is van de uitgever, maar van de adverteerder. Ook het IE (intellectueel Eigendom) rust daar. Uiteindelijk zal de markt beter af zijn met een samenwerking tussen partijen en hun nieuwe initiatieven, waarmee meerwaarde wordt geleverd aan de markt en haar gebruikers. Het juridische gevecht zal alleen maar verliezers kennen.

eRIK

Beste Peter, bij Cap Gemini hebben ze duidelijk weinig kaas gegeten van arbeidsmarktcommunicatie/marketing. Een werkgever kiest voor een plaatsing in een krant, waarvan hij aanneemt dat hij daarmee zijn doelgroep bereikt. Vaak vanwege de beperkte capaciteit zit hij niet te wachten op doorplaatsing (hierdoor zijn sites als jobtrack en clickwork ook niet succesvol). De klant wordt dan overspoeld door reacties waarop hij niet zit te wachten en zijn P&O afdeling enorm belast. Het is nu maar afwachten hoe lang DNV het nog uitzingt. Zij zijn de enige die nog breed adverteren en dan ook nog eens hun producten tegen dumpprijzen verkopen. Iemand enig idee hoe zij dit bekostigen? (kan toch niet alleen van Melkert subsidies zijn?)

Peter de Wit

Beste Erik, Als eerste moet mij van het hart dat ik geen HRM-specialist ben. Om, gebaseerd op mijn reactie op dit artikel, te stellen dat Cap Gemini dus geen kaas heeft gegeten van de arbeidsmarkt is wat mij betreft een wel heel snel gemaakte en ook een onjuiste conclusie. Kern van de zaak is het eigendomsrecht van een dergelijk artikel en hoe met dit eigendomsrecht wordt omgegaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond