Deel dit artikel
-

Peapod-overname kost Ahold half miljard

Ahold moet meer dan 150 miljoen dollar extra investeren om van Peapod een winstgevend bedrijf te maken. Dat blijkt uit dossiers die de Zaanse retailer afgelopen vrijdag aan de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) stuurde. Ahold heeft al 75 miljoen dollar besteed aan het verwerven van een meerderheidsbelang, en de resterende aandelen kosten Ahold nog eens 37 miljoen dollar. Om break-even te realiseren dient bovendien een slordige 110 tot 115 miljoen dollar geïnvesteerd te worden, zo rekent het management van Peapod voor. Opgeteld is dat meer dan 550 miljoen gulden.

Met een extra injectie van 110 miljoen dollar verwacht Peapod zijn huidige omzet te verdrievoudigen tot 330 miljoen in 2005, waarop een zuinig winstje van 6 miljoen haalbaar geacht wordt. Krijgt de internet-kruidenier echter 115 miljoen dollar steun, dan wordt een vervijfvoudiging van de omzet tot 540 miljoen in 2005 mogelijk geacht, en een winst van 31 miljoen. In het tweede scenario wordt Peapod bovendien een jaar eerder winstgevend. De totale kosten van de overname zouden zo circa 550 miljoen gulden bedragen. Ahold-woordvoerder Hans Gobes spreekt deze berekening echter tegen. "Peapod wordt gewoon onderdeel van het service-pakket dat onze supermarkten in de Verenigde Staten aanbieden. We hoeven dan geen geld aan aparte marketing voor Peapod te besteden. Na de overname zijn al die scenario's vervallen."

Van de miljoenen die Peapod nodig heeft om te kunnen voortbestaan, is echter maar een deel bestemd voor marketing. In het scenario van 110 miljoen geeft de webkruidenier jaarlijks circa vijftien miljoen uit aan promotie; in het 115 miljoen-model verdubbelt dat budget naar bijna dertig miljoen de komende twee jaar. Op die manier verwacht Peapod veel sneller te groeien. De break-even scenario's zijn door Ahold gepubliceerd, omdat de retailer niet beschuldigd wil worden van voorkennis. Ahold biedt de overige aandeelhouders nu 2,15 dollar per aandeel, en zij dienen over dezelfde informatie te beschikken als de overnemende partij.

In de SEC-filings wordt ook de onafhankelijk expert William Blair opgevoerd, die er geen twijfel over laat bestaan dat Peapod eigenlijk aan Ahold overgeleverd is. In het huidige beursklimaat is een andere bron van financiering onwaarschijnlijk, en Peapod zit door eerder afgesloten overeenkomsten nagelvast aan Ahold. Die oudere overeenkomsten betreffen niet alleen Peapod's inkoop en logistiek; Ahold is ook mede-eigenaar van Peapod's technologie en klantenbestand. Daardoor is het zo goed als onmogelijk dat een derde partij een bod doet op de etailer in financiële ademnood.

Het welslagen van Ahold's overnamebod kan door één partij nog serieus gedwarsboomd worden. Het venture capital fund van de in Chicago gevestigde uitgever Tribune bezit tien procent van Peapod's aandelen, en Ahold moet tenminste negentig procent verwerven om de overname te voltooien.

Deel dit bericht

5 Reacties

Toine van der Heijden

Zo gaat dat dus. Maandagavond 30 juli stuurt Emerce zijn dagelijkse nieuws-mail de wereld in, deze keer met onze berekening dat Ahold in totaal een half miljard uitgeeft aan Peapod. Ahold's vp communicatie doet dat maandagmiddag nog af als 'onzin'. Dinsdagmorgen 31 juli pikt de Financieele Nieuwsdienst het bericht op. Dinsdagmiddag staat het in de avondbladen. Woensdag 1 augustus staat het in alle ochtendbladen, al dan niet gecombineerd met het een standaard aangeleverd persbericht dat Peapod een proces aan zijn broek krijgt van een boze aandeelhouder. Krijgt Emerce credits voor dit nieuws? Neen! Hoeft ook niet, want de info komt uit een voor iedereen toegankelijke bron, een dossier dat door Ahold op 27 juli bij de SEC gedeponeerd is. Maar opvallend is dat al die andere media achteloos onze berekening overnemen. En daar zaten twee expres gemaakte foutjes in. Ahold heeft namelijk geen 75 miljoen dollar besteed aan de reeds verworven aandelen, maar 76 miljoen. Ahold moet niet 35 miljoen dollar uittrekken voor de overige aandelen, maar 37 miljoen. Blijkbaar heeft niemand de moeite genomen om die SEC-files zelf te lezen. Interessant is bovendien dat Ahold in de loop van dinsdag een ander deuntje zingt. Emerce kreeg te horen dat de berekening niet goed was; tegen de dagbladen wordt schijnbaar gezegd dat een totale investering van 225 miljoen dollar vooraf ingecalculeerd was. Blijft toch een boel geld voor een internetkruidenier met 120.000 klanten die gemiddeld zestien dollar per week besteden. Wordt vervolgd 🙂

X2001

Slim….kopen voor lichte prijs. Dijk van ervaring en bouwen voor de toekomst. Goed werk!

717

Toine, waarom stuur je die kranten niet gewoon een rekening. Emerce verkoopt dit nieuws toch ook aan derden?

reinder de milde

De femme fatale anita heeft in naam van kees verhoeven alles opgekocht wat er maar te koop was in de wereld voor ahold.Zij had carte blanche van kees. Dit is sensatie voor de media over twintig jaar. who cares?

eRIK

Ik vraag me toch werkelijk af wat Reinder met deze opmerking wil bereiken, slaat volgens mij kant noch wal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond