Deel dit artikel
-

Peer-to-peer leensite Boober overweegt hypotheken

Peer-to-peer leensite Boober overweegt een particuliere marktplaats voor hypotheken op te zetten. Dat zegt directeur Guus Drijver. Boober bestaat sinds februari. Tot nu toe is via de site voor bijna een miljoen euro aan leningen verstrekt.

Boober is de eerste Nederlandse online marktplaats waar particulieren zonder tussenkomst van een bank geld kunnen lenen en uitlenen. Het systeem is controversieel. Op dit moment loopt een onderzoek bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM onderzoekt of het aanbieden van leningen op deze manier toegestaan is. Verder zijn veschillende investeerders (uitleners) ontevreden over de site, omdat volgens hen sommige leningen niet worden terugbetaald of omdat Boober soms ingrijpt als rentepercentages de pan uit rijzen.

Drijver sprak donderdag tijdens het seminar Emerce Insight Banking voor een publiek dat voor een belangrijk deel bestond uit bankiers van de grote banken. Het aanwezige (bank)-publiek was niet negatief over Boober. Een bankier vond het zelfs een goede ontwikkeling. "Het schudt de banken wakker."

De gemiddelde rente die een lener betaalt is op dit moment 10 procent. Met soms uitschieters richting de twintig procent. Boober ontvangt van zowel lener als investeerder een commissie van een halve procent.

Kredietcheck
Wie geld wil lenen via Boober moet eerst een kredietcheck ondergaan. "Betrouwbaarheid is essentieel voor onze site." De check vindt plaats in samenwerking met onder meer incassobureau Intrum Justitia. Op dit moment heeft iets minder dan vier procent van de leners een betalingsachterstand, aldus Drijver. Om het risico zo laag mogelijk te houden, kunnen investeerders nooit meer dan 250 euro in één lening stoppen. "Investeerders moeten hun uitleengeld altijd spreiden over meerdere leningen," zegt Drijver.

Boober gaat dit jaar uitbreiden naar België en een aantal grotere Europese landen. Daarnaast wil het bedrijf, met zeven mensen in dienst, ook andere financiële producten via de peer-to-peer systematiek faciliteren. "We denken ook aan hypotheken," zegt Drijver.

Ondertussen hebben verschillende investeerders en leners een variant op Boober opgezet. Drijver ziet dit als een positieve ontwikkeling. "Er ontwikkelt zich een community rondom Boober." Dat er op de site vooral kritische geluiden te horen zijn, vindt hij niet zo erg.

Drijver ziet het ‘leukheidsgehalte' van Boober als zeer krachtig wapen. "Mensen komen met elkaar in contact. Er is een soort groepsgevoel." Wie geld uitleent via Boober, ziet ook waar dit terecht komt. Als voorbeeld noemt Drijver een huwelijk dat is gefinancierd via Boober.

Foto: Gerrit Serné

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Kees Karels

Ik weet niet hoe lang ze al bezig zijn en je moet natuurlijk ergens beginnen maar 1% van 1 miljoen schiet nog niet echt op met 7 man in dienst..

Thomas

Ik zie ook maar 10 leningen in het overzicht. Is dat niet een beetje weinig om 'serieus' genomen te worden?

Reinout

Volgens mij kunnen ze beter met hun huidige business aan de slag gaan ipv allerlei nieuwe activiteiten te ontplooien. Waarbij dit overigens puur op een (matige) PR strategie lijkt.

Carl Lens

Het lijkt mij ook dat ze beter de huidige business eerst een beetje aanpakken. Op zich geloof ik wel heel sterk in de mogelijkheden van dit model. In plaats van hypotheken zou ik als eerste stap op participaties in bedrijven gaan zitten. Een soort Venture Capital 2.0, waarbij 'de crowds' kunnen investeren en leningen kunnen verstrekken aan startups. Op http://www.crowdsourcingdirectory.com/?p=23 staat ook een leuk artikel over "crowdfunding".

Jeroen Nas

Wat een spruitjes-reacties weer…het kan niet goed zijn want het gebeurt hier in de buurt. Cheer up. Een beetje nuancering is op z'n plek. In het buitenland zijn er al enige tijd goed lopende P2P loan sites (Kiva, Zopa) en het oerconcept komt natuurlijk bij Grameenbank vandaan (wiens oprichter onlangs de Nobelprijs won). Het idee is dus nog niet zo slecht. En ondanks dat bankieren steeds internationaler wordt, hoor je bij de overname van ABN AMRO opeens allemaal nationale geluiden en emoties, dus behoefte aan iets dat 'dichtbij' voelt is er ook wel, zeker als je je geld er in stopt! |Ik geef dit initiatief dus een goede slagingskans. De naam en het 'leukheids'-perspectief kunnen natuurlijk beter. Communities kunnen de sociale controle van de Grameenbank slecht vervangen en vooralsnog lijkt het me onwaarschijnlijk dat grotere groepen mensen hun geld in zoiets stoppen omdat het zo 'leuk' is. Daar moeten ze nog even vanaf, raad ik ze aan. Dan wordt het namelijk nog leuker! Ik ga zo eens even kijken waar ik mijn geld in stop!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond