Deel dit artikel
-

PEPC zegt na beursgang jaar vooruit te kunnen

Het Haagse bedrijf PEPC Worldwide heeft in Amerika een beursnotering aangevraagd en verwacht met de verkoop van aandelen 12,5 miljoen dollar nieuw kapitaal te krijgen. Het bedrijf heeft dringend geld nodig, zo valt te concluderen uit het voorlopige prospectus. Er is een tekort van 8,2 miljoen dollar en het nettoverlies loopt sterk op. De opbrengst van de beursgang zet het bedrijf voor "een jaar" op het gewenste spoor.

PEPC Worldwide (Publishers Electronic Printing Concept) is in 1999 opgericht en distribueert kranten via zogenoemde Presspoints, terminals waarop iemand een krant uit kan zoeken en deze ter plekke tegen betaling kan laten drukken. De krant wordt digitaal aangeleverd. De terminals worden met name in hotels en vliegvelden geplaatst, plekken waar een belangrijk deel van de doelgroep is te vinden, namelijk de zakelijke reiziger. Momenteel heeft PEPC 88 van dergelijke Presspoints geplaatst in 44 landen. Tot de honderd partners die hier hun kranten aanbieden behoren onder meer El Pais, Le Figaro, Die Welt en de Miami Herald. Van de Nederlandse kranten doen de Telegraaf, het Nederlands Dagblad en het AD mee.

PEPC wordt bij de beursgang, die gepland staat voor de derde week van januari, begeleid door Noble International Investments, onderdeel van de Noble Financial Group. Volgens het voorlopige prospectus , dat bij beurstoezichthouder SEC is gedeponeerd, verwacht het bedrijf 1 miljoen 'units' te verkopen voor een prijs van tussen de 14 en 16 dollar per stuk. Het gaat hierbij om twee aandelen en een warrant, het recht op koop van een aandeel, in dit geval voor een bedrag van 10 dollar. Netto verwacht het bedrijf aan de beursgang tussen de 12,5 en 14,5 miljoen dollar over te houden. Wanneer de beursgang doorgaat staat 20 procent van de aandelen van PEPC op de American Stock Exchange genoteerd, in totaal heeft het bedrijf dan 10,1 miljoen aandelen uitstaan.

De grootste aandeelhouder momenteel in PEPC is GMW Holding, dat een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft. Na de eventuele beursgang zal deze aandeelhouder ruim 46 procent van de aandelen in handen hebben. Daarnaast kent PEPC nog enkele kleinere aandeelhouders, die in veel gevallen hun belang hebben verkregen door het omzetten van een lening in aandelen.

PEPC, dat 35 werknemers telt, wil inkomsten behalen uit de verkoop van kranten en de verkoop van Presspoints. Overige omzet wil het bedrijf behalen uit het aanbieden van database services en de verkoop van advertentieruimte, zowel in de kranten als via 'commercials' die op de Presspoints vertoond kunnen worden. Daadwerkelijk verkopen blijkt PEPC volgens het SEC-document nog niet te hebben gedaan tot juli van dit jaar. Het bedrijf zegt enkel bezig te zijn geweest met het ontwikkelen van de Presspoints. Presspoints werden tot juli zonder kosten voor de afnemers geplaatst, dit om marktaandeel te creëren. Die strategie is inmiddels omgezet in betaalde afname.

Wel zijn er cijfers over het verlies dat het bedrijf tot op heden heeft geleden, dat blijkt van 1999 tot en met de eerste helft van dit jaar netto 8,2 miljoen dollar te zijn. In de eerste helft van dit jaar was er een nettoverlies van 1,9 miljoen dollar, bijna een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De toename in het verlies wordt volgens PEPC veroorzaakt door het uitbouwen van de organisatie.

Kaspositie
De kaspositie van het bedrijf is niet optimaal. "Vanaf 30 juni 2002 bezitten we 180.940 dollar aan cash en cash equivalenten", zegt PEPC in het prospectus. Vanwege het ontbreken van omzet draait het bedrijf op inkomsten uit verkoop van aandelen en op leningen die verstrekt zijn door aandeelhouders. Dit jaar moesten de aandeelhouders flink bijspringen, zo blijkt. Sinds februari stelde de grootste aandeelhouder 2,6 miljoen dollar beschikbaar. Waarna Ornskold Gruppen Holding in juli nog een lening verstrekte ter waarde van 3,8 miljoen dollar.

Dit roept de vraag op of het bedrijf momenteel niet te snel door zijn beschikbaar gestelde kapitaal raakt. Gevraagd naar commentaar hierop verwijst PEPC door naar de begeleidende bank. "Wij mogen hier geen uitspraken over doen." De begeleidende bank Noble International Investments zegt desgevraagd over het bedrag aan cash en cash equivalenten, dat "het bedrijf met deze kaspositie hooguit eind juli had gehaald". De bank wijst op de "significante" investering daarna, waarmee PEPC de balans weer wat gunstiger wist te krijgen.

Over een winstverwachting valt in het prospectus niets terug te vinden. PEPC benadrukt dat het schulden heeft en nog geen winst heeft gedraaid en is uitermate voorzichtig over de toekomst. "We verwachten (…) dat de netto-inkomsten van de IPO in combinatie met het kapitaal in kas en de verwachte inkomsten genoeg zullen zijn om onze bestaande en geplande operaties voor een periode van twaalf maanden voort te zetten".

Gisteren benoemde PEPC ook een nieuwe CEO, Rob Dorpmans, hij volgde Raoul Maphar op, een van de oprichters van PEPC. Maphar is nu vice president business development. Dorpmans heeft ervaring in salesfuncties bij Burroughs Computers/Unisys Computers, was financieel verantwoordelijk bij Stratus Computers en was manager Noordwest Europa voor Banyan Systems. De laatste twee jaar gaf hij les in management en marketing.

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter de Grroot

Een heerlijk bericht! Het lijkt wel weer 1999… was het allemaal een boze droom de laatste jaren;) Nog even de highlights:- geen 'revenues'- geen uitzicht op revenues- geen winst- geen uitzicht op winst- een 'unproven' businessmodel- zelf met geslaagde IPO nauwelijks overlevingskans Laten we voor de betrokkenen hopen dat niemand er in trapt want Amerikaanse advocaten kunnen het iemand behoorlijk lang zuurmaken. Ik ken de Noble investment bank niet maar het lijken me de soort mensen die houden van bungiejumpen met zelfgemaakt elastiek want ze zijn duidelijk niet bang voor een avontuur. De prijs voor de beste headhunter van 2002 gaat naar degene die de nieuwe CEO heeft binnengehaald. Deze meneer kan, na deze ervaring, behalve in management en marketing ook les gaan geven in Amerikaans recht. Tot slot zou ik willen voorstellen dat Nina Brink voorzitter wordt van de Raad van Commissarissen.

Lodewijk

In 1999 zou ik vrolijk meegedaan hebben met de cynische kritiekspuierij zoals dhr. De Groot die bedrijft. Je kan ook dit lezen: - een relatief grote installed base bereikt- vanwege gratis plaatsing geen revenues- wel uitzicht op revenues- grote investeringen moeten doen- daardoor voorlopig nog geen winst- business model dat lijkt op dat van gewone kiosk- inkomsten gebaseerd op meer dan alleen reclame- gepaste bescheidenheid over toekomstverwachtingen En daarbij een nieuw apparaat ontwikkeld, aangetoond dat het werkt en honderd partners wereldwijd gevonden. Niet slecht voor een startend bedrijfje dat eens wat meer heeft gedaan dan een gelikte website inrichten. Ze hebben het blijkbaar moeilijk. We kunnen natuurlijk hopen dat dit innovatieve clubje het redt. Maar lekker afzeiken en vernederen is makkelijker en past beter bij onze volksaard, dat bewees Fortuyn al.

Tim Haas

Persoonlijk een fantastisch iniatief van PEPC. Zij zijn echter het wel het voorbeeld van de Hype. Expansie daar ging het om. Ik denk dat de heren en de investeerders iets te veel films hebben bekeken en iets te weining realiteit in oog hebben gehad. Zoals wel meer dotcom hype bedrijven. Een goed businessmodel en expansiemodel is gebasseerd op winst maken en niets meer dan dat. Als dat niet lukt kun je kijken waarom niet en hoe je dat dan wel kan halen op korte termijn. Saneren! Lukt het dan nog niet helaas maar dan is het over en sluiten en stoppen. Helaas voor de investeerders maar die wisten natuurlijk al dat het een risico investering was. Een ware gok dus. En mochten ze dat niet hebben gezien. Dan is dit de prijs voor hen die ze betalen voor roekeloos investeerdertje spelen. Uithuilen en weer verder.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond