Deel dit artikel
-

Piratenpartij wil onderzoek naar insluiten auteursrechtelijk beschermd werk

De Piratenpartij laat onderzoeken of de heffingen van vereniging BUMA op het embedden van auteursrechtelijk beschermde content door websites onrechtmatig zijn geweest. De aanleiding is een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtszaak van een Zweedse krant tegen een aggregatiewebsite afgelopen week bepaald dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan. Omdat het recht op vrije nieuwsgaring in Nederland ook sterk is beschermd, hoopt de Piratenpartij dat embedders – waaronder particulieren met een persoonlijke website – per direct het betalen van beschermingsgeld aan BUMA/Stemra staken.

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor het Europees Parlement 2014, stelt dat het embedden van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes van grote waarde is voor onbekende en onafhankelijke artiesten die willen doorbreken bij een groter publiek. ‘Los van het feit dat een vrije mediacultuur goed is voor artiesten en consumenten, is het natuurlijk ook zo dat het niet vrij kunnen linken een bedreiging vormt voor het open en vrije karakter van het internet.’

In het verleden werden radio-embedders Nederland.FM, OP.fm maar ook GeenStijl in soortgelijke zaken door de Nederlandse rechter veroordeeld. In de zaak van GeenStijl werd er in tegenstelling tot de radio-embedders echter gesteld dat er sprake zou zijn van ontsluiting voor nieuw publiek, met commercieel oogmerk.

Het is overigens nog zeer de vraag of het vonnis van het Europees Hof wel zo letterlijk mag worden opgevat. Diverse juridische experts hebben moeite om de uitspraak te doorgronden. Mogelijk is een verdere nuance nodig bij een vervolgzaak.

Micha Schimmel van SOLV Advocaten constateert dat velen zich goed met de uitkomst in deze procedure kunnen verenigen. Met het arrest van het Hof komt er zijn inziens een (voorlopig) einde aan de discussie omtrent de juridische kwalificatie van een hyperlink. ‘Een link naar een auteursrechtelijk beschermd werk is in veel gevallen nu eenmaal niet hetzelfde als de openbaarmaking van dat werk. Door het gebruik van inlogsystemen kan de toegang tot het werk effectief beperkt worden. Alleen als die beperking omzeild wordt, is er mijns inzien ook sprake van een auteursrechtinbreuk.’

Uitspraken van het Europese Hof gelden hooguit als leidraad voor rechtszaken in de Europese lidstaten. Eerdere nationale uitspraken worden er niet door herroepen.

‘Wij wachten de eventuele zaak of zaken rustig af en hebben vertrouwen in een goede afloop’, zegt woordvoerder Frank Helmink van BUMA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond