Deel dit artikel
-

Piratenversies van e-books zijn vooral toptitels

Veel boeken van topauteurs zijn in electronische vorm gratis te downloaden via Napster-achtige file-sharing netwerken zoals Gnutella en Kazaa. Onderzoek van 'internet monitoring' bedrijf Envisional leert dat ruim 7200 verschillende boektitels op deze manier verkrijgbaar zijn. Volgens Envisional moeten uitgevers ingrijpen voordat het verschijnsel zich op grote schaal gaat voordoen, wat voor de boekenindustrie detzelfde impact kan hebben als Napster voor de muziekindustrie.

Bovenaan de lijst van piratenversies staan science-fiction en fantasy-titels, gevolg door technische computerboeken. De e-book piraten top-5 ziet er als volgt uit: bovenaan staat Stephen King, (van wie 1600 individuele kopieën werden aangetroffen), gevolgd door J.K. Rowling (700 kopieën), Terry Pratchett (193), Tom Clancy (51) en Douglas Adams (49 stuks).
Zoals uit deze aantallen blijkt valt het piraterijprobleem tot nu toe reuze mee, wat de reden is voor het advies van Envisional om nu in te grijpen voordat het uit de hand loopt. De lage aantallen geven tevens aan hoe weinig populair e-books op het ogenblik zijn.

Volgens het onderzoek worden er op twee manieren piratenversies gemaakt. Een minderheid bestaat uit gekraakte versies van e-books, waarbij de copyright-bescherming wordt uitgeschakeld. De meeste piratenversies betreffen echter papieren boeken die gescand worden en vervolgens geconverteerd naar platte tekst of e-book formaten zoals Adobe e-Book reader of Microsoft Reader.
Duidelijk is dat dit laatste heel snel kan gebeuren. Volgens Envisional's ceo Brian Earle worden nieuwe boeken van bekende auteurs "op de dag van publicatie op internet gezet, en soms zelfs al eerder".

Envisional laat de Engelse Clare Griffiths aan het woord, een jurist gespecialiseerd in intellectueel eigendom . Zij verklaart dat de beste manier om dit soort piraterij te bestrijden is: contact opnemen met de ISP's op wier site het materiaal is ondergebracht. Volgens haar zijn ISP's dan verplicht om toegang tot de betreffende site af te sluiten tot de situatie is opgelost.
Het is nog maar de vraag of piraterij op deze manier zo makkelijk bestreden kan worden; de regels en verplichtingen waar ISP's aan moeten voldoen verschillen van land tot land, bovendien voelen de meeste ISP's er niets voor om verantwoordelijk te worden gesteld voor de content van hun gebruikers.
De onduidelijke legale status van zogenoemde peer-to-peer netwerken maakt bestrijding van e-book piraterij er ook al niet makkelijker op. Griffiths meent dat ook bij verspreiding via dergelijke netwerken sprake is van inbreuk op auteursrechten omdat het maken van een digitale kopie al voldoende zou zijn om aansprakelijk te kunnen worden gesteld wegens schending van auteursrechten. Dat niet iedereen hier zo over denkt bleek echter in juli, toen een rechter in Amerika bepaalde dat auteursrechten voor boeken niet automatisch ook gelden voor e-books.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ron Arends

Ideaal zo'n e-book! Ik verheug me er telkens weer op als ik zie dat er een nieuwe, veel geprezen titel beschikbaar is. Alleen duik ik niet met een 17" monitor het bed in. Ook het toilet is een moeilijke zaak, mede omdat daar (nog) geen internet aansluiting voorhanden is. Maar daar heb ik iets op gevonden. En wie ben ik om u deze vinding te onthouden? Bij uw lokale boekhandel kost een pak papier zo'n 8 gulden. Een cartridge met zwarte inkt zo'n 45 piek. Met een beetje handigheid kunt u nog gebruik maken van die ene geniale sociale vinding, en aldoende een Melkertbaan creëren: Lekker papier in de hongerige printer laten stoppen, nadat u de opdracht heeft gegeven het gevonden e-book uit te printen. U zult merken dat uw vrouw 2 kilo papier in bed minder bezwaarlijk vindt dan een monitor en op het toilet is papier sowieso een stuk handiger. Het is imderdaad alleen jammer voor de boekhandels. Maar goed dat de meesten tegenwoordig zowel papier als inktcartridges verkopen: is die branche tenminste gered!

radja

jammer genoeg mag je de meeste e-books niet uitprinten.. een uitgeprinte versie zou je wel eens kunnen uitlenen, en dan zijn ze alle controle kwijt. De oplossing zou kunnen zijn om de encryptie te breken, en vervolgens toch uit te printen, maar binnenkort mag dat ook niet meer. dat is precies waar de heer Sklyarov voor terechtstaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond