Deel dit artikel
-

Platenmaatschappijen klagen webzenders aan

Drie muzieksites waar streaming audio is te beluisteren zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege inbreuk op auteursrechten. De zaak spitst zich toe op de vraag of de sites, waaronder MTV.com , aangemerkt kunnen worden als radiostations op internet. Enkele platenmaatschappijen vinden van niet omdat de sites internetters daarvoor teveel zeggenschap zouden geven over het luisteren naar de muziek. De sites vinden juist van wel.

De muzieksites die in het beklaagdenbankje zijn beland zijn MusicMatch.com , Xact Radio LLC en Viacom MTVi , moedermaatschappij van het MTV-netwerk. De platenmaatschappijen die de sites hebben aangeklaagd zijn ondermeer EMI , BMG (Bertelsmann) en Sony , aldus Wall Street Journal. Zij worden vertegenwoordigd door de RIAA de belangenvereniging van de platenindustrie in de Verenigde Staten. Begin deze maand waren de rollen nog omgedraaid, toen spanden enkele muzieksites een zaak aan omdat ze dezelfde rechtsbescherming wilden als radiostations die uitzenden via internet.

Zowel muzieksites als MTVi, MusicMatch en Launch.com als de talloze radiostations zenden muziek uit via internet. Het grote verschil is dat eerstgenoemden de mogelijkheid bieden om zelf keuzes te maken. Wie een bepaald nummer niet aanstaat kan even vooruit spoelen, wie een track nogmaals wil horen drukt even op de return-knop. Een dergelijke zeggenschap over de muziek is volgens de platenmaatschappijen een inbreuk op auteursrecht en zorgt ervoor dat de sites niet onder de regels voor radiostations op internet vallen. De muzieksites betwisten dit.

Radiostations op internet hebben een regeling getroffen met de RIAA waarbij ze een vergoeding betalen voor het uitzenden van muziek. De hoogte daarvan wordt vastgesteld via arbitrage bij een federale rechter. Maar services die luisteraars de mogelijkheid geven om zelf te beslissen welke nummers ze willen horen vallen niet onder deze regeling. De sites die dergelijke diensten aanbieden moeten afzonderlijke overeenkomsten sluiten met de diverse platenmaatschappijen, net als de muzieksites die muziek willen aanbieden voor downloaden.

Opmerkelijk is dat ook MTVi wordt aangeklaagd. Eerder bereikte het bedrijf juist overeenstemming met de grote platenmaatschappijen over de verkoop van muziek via twee websites van het bedrijf, naast MTV.com ook VH1 . Van ongeveer de helft van de tracks die via de muzieksites te bekijken en beluisteren zouden zijn werd het mogelijk om het nummer tegen betaling te downloaden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jetze van der Meulen

Het wordt zo langzamerhand een beetje op een verschrikkelijk slechte soap te lijken, de manier waarop de muziekindustrie meent haar ongenoegen te moeten uiten over het feit dat ze de muziek-ontwikkelingen op het Internet absoluut niet kunnen volgen en/of begrijpen.In zekere zin is het aanbieden van muziek tegen betaling een antwoord van de muziekindustrie op sites als Napster en MP3.com (die overigens totaal van elkaar verschillen) en nu worden dus deze initiatieven ook al als gevaarlijk gezien. De muziekindustrie heeft een irritant soort paranoia ontwikkeld sinds ze, veel te laat, hebben ingezien dat de mogelijkheden op Internet voor muziek talloos zijn.Het lijkt een soort tactiek: sites moeten worden platgeprocedeerd en op die manier leegezogen worden, zodat ze hun financiele middelen niet meer kunnen gebruiken om innovaties te implementeren. Dit is met MP3.com gebeurd.Wil de muziekindustrie haar achterstand op het Internet inhalen door de voorlopers weg te procederen? Dat zal absoluut geen draagvlak kweken voor het bestrijden van schendingen van copyright op het Internet. En een draagvlak is veel belangrijker dan een sterke juridische positie. Jetze van der Meulen http://www.dubroom.com

Paul Buitenman

Kijk, dat Napster en Mp3.com zijn veroordeeld vond ik nogal vreemd omdat deze bedrijven in feite niets doen met de muziek, maar het de gebruikers zelf zijn die illegale muziek op hun server zetten.Maar wat er hier gebeurt is heel wat anders dit zijn gewoon radiostations op internet en net als alle andere radiostations lijkt het me niet meer dan normaal dat ook zij gewoon auteursrechten moeten betalen over de muziek die zij uitzenden.Anders is het geen eerlijke concurentie voor de offline radiostations.

Mark

Zolang muziek niet kan worden gedownload en voor oneigenlijke distributie kan worden gebruikt is het geen inbreuk op het auteursrecht. Daarnaast is eindelijk de luisteraar in control, iets wat de radiostations al jaren claimen maar nooit hebben kunnen waarmaken. Grote klasse dus!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond