Deel dit artikel
-

Politie treedt op tegen geldezels

De politie heeft dinsdag 18 mannen en vrouwen aangehouden die zich als geldezel beschikbaar hebben gesteld voor online fraude met bankrekeningen. De pinpassen van de geldezels waren de laatste en noodzakelijke schakels in de internetfraude. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De verdachten zijn door de politie ontboden op politiebureaus in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht.

De beveiliging van het online bankieren was gebroken doordat computers besmet waren met kwaadaardige software. De totale schade die deze verdachten toebrachten loopt in de honderdduizenden euros.

Het geld werd overgeboekt naar de geldezels, die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden aan de cybercriminelen. Door gebruik te maken van geldezels – ook wel money mules genoemd – kunnen criminelen over het door hen gestolen geld beschikken zonder hun eigen identiteit prijs te geven. De bank heeft de rekeninghouders die slachtoffer zijn geworden van de fraude met internetbankieren schadeloos gesteld.

Op initiatief van de Electronic Crimes Task Force (ECTF), een samenwerkingsverband tussen de vier grote banken van Nederland, het OM en de politie, is in 2013 een project money mules gestart. Mede daardoor wordt fraude met internetbankieren effectiever bestreden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond