Politie waarschuwt voor foute hostingbedrijven uit het buitenland

In een brief gericht aan de internetsector waarschuwde de Nationale Politie onlangs voor ongeveer 70 verdachte hosting resellers, bedrijven die serverruimte van hostingbedrijven doorverhuren. Deze bedrijven die veelal in het buitenland zitten, helpen cybercriminelen om hun activiteiten, zoals het uitvoeren van aanvallen met gijzelsoftware, vanuit Nederland te ontplooien. Het radioprogramma Pointer besteedt zondag aandacht aan dit fenomeen.
Op verzoek van Pointer onderzocht de internationale organisatie Spamhaus de resellers op de lijst van de politie en bij een gedeelte van de resellers was voor de organisatie goed te zien wat zich afspeelde op de netwerken.
Het valt meteen op dat het om serieuze cybercrime gaat, zegt Carel Bitter van de organisatie. ‘Het zijn geen simpele winkeldiefstallen, maar de gewelddadige roofovervallen van de cybercrime’.
Nederland is ongewild erg populair bij cybercriminelen, dit heeft te maken met de goede digitale infrastructuur; het internet is hier snel en goedkoop. Naar schatting zijn er hier zo’n 800 tot 2000 hostingbedrijven.
Tussen deze resellers zitten ook foute bedrijven, die hun diensten aan cybercriminelen aanbieden. Zo kan het dat vanuit het buitenland, via Nederlandse legitieme hosters, ransomware of andere aanvallen worden uitgevoerd.
Het is erg lastig om deze resellers te vervolgen, niet alleen zitten ze bijna altijd in het buitenland, maar is het wettelijk gezien ook nog eens erg lastig om te bewijzen dat deze bedrijven bewust criminelen faciliteren.
Met de brief vraagt de Nationale Politie om hulp aan de hostingsector: ‘Is een van de personen of bedrijven op de lijst in uw klantenbestand te vinden? Herzie in dat geval de overeenkomst met deze klant. Wij vragen u om hulp bij het weren van dit soort tussenliggende partijen – de essentiële schakel voor cybercrime,’ zo staat er in de brief.
De brancheorganisatie voor de hostingsector Dutch Cloud Community onderkent het probleem van de foute resellers die misbruik maken van de Nederlandse digitale infrastructuur.
Pointer, zondag 13 februari om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond