Deel dit artikel
-

Positieve ontvangst Google Analytics API in Nederland

Nederlandse analytics-specialisten zijn verheugd dat ze nu bergen aan webstatistieken kunnen exporteren uit Google Analytics. Toch, menen ze, is dat maar weg gelegd voor een kleine groep gebruikers.

Eerder deze week publiceerde Google een publieke API voor meetsysteem Analytics. Dat stelt bedrijven en particuliere ontwikkelaars in staat om statistieken uit het domein van Google Analytics te importeren in bedrijfssystemen, computerprogramma’s of web applicaties.

Emerce vroeg en aantal analytics-specialisten naar hun reactie op het verschijnen van de API.

Sander Prinsen, Storm MC
“Dit is een mooie uitbreiding op Google Analytics. Het gooit ons inziens de professionele analytics-markt verder open. Google zette die weg al in toen ze Urchin kochten en de tot dat moment betaalde dienst gratis gingen aanbieden.

Via de nu gepubliceerde API wordt het mogelijk om statistieken te integreren met bijvoorbeeld CRM, data over klanten en het web, maar je kunt ook koppelingen gaan maken naar systemen voor e-mailnieuwsbrieven. Het ontbreken van een API was een belemmering voor wie zijn business stuurt op statistieken.

Ik denk dat het door maar een paar bedrijven gebruikt zal worden. Dat zijn de veeleisende gebruikers die het maximale uit hun digitale activiteiten willen halen.

In zekere zin is dit een bedreiging voor bestaande analytics-pakketten. Google Analytics komt wat de mogelijheden betreft dichterbij hen. Zij zullen blijven investeren in ontwikkeling en zich onderscheiden in service en ondersteuning richting de klanten”.

Donovan van der Roest, Media Catalyst
“Dit is een ontwikkeling die op meerdere terreinen goed is. Het stelt je in staat om data uít het systeem te halen die tot voor kort besloten waren”, ingekapseld in het systeem. “Je kunt nu bijvoorbeeld dynamisch elementen op een website aanpassen op basis van statistieken die je uit Analytics haalt.

Ik verwacht ook dat snel de eerste widgets en desktop applicaties zullen verschijnen die data live uit Google Analytics halen en eventueel be- of verwerken.

Pakketten als Omniture en Webtrends hadden al open API’s, maar in tegenstelling tot Google Analytics zijn die systemen niet gratis. Omniture en Webtrends zijn goed voor hele grote websites, maar je ziet dat Google hen hard aan het inhalen is. Behalve de publieke API van Google Analytics worden ook de customised reports en geavanceerde segementen gewaardeerd”.

Ton Wesseling, Orange Valley, op Webanalisten.nl:
Dit betekent dat, vanwege het feit dat de tool gratis is, er nu een open source-golfvloed van professionals komt die gratis plug-ins gaat aanbieden op basis van de API. Daardoor worden jouw webanalytics-data eenvoudig te gebruiken binnen andere applicaties http://code.google.com/intl/nl/apis/analytics/docs/gdata/gdataGallery.html . Denk aan een desktop notificatie systeem, jouw stats op je browser startpagina, maar ook een notificatie per email, sms of Twitter wanneer de website prestatie significant afwijkt van het normale beeld”.

Jeroen van Eck, E-difference
“Voor ons is dit goed nieuws, aangezien wij Analytics-statistieken willen gaan integreren in ons CMS. We gaan statistieken tonen in de CMS-omgeving. Die zijn te koppelen aan aanpassingen die gedaan worden in de website om zo de effecten daarvan te kunnen meten”.

Erik Broekhuis, Netsociety
“Dit is in ieder geval een goede ontwikkeling voor Analytics-gebruikers. Je kunt nu web data combineren met gegevens uit de back office. Dat kan leiden tot nieuwe inzichten. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de combinatie met CRM. De combinatie van web- en klantdata vind ik het meest interessant. Web analytics is niet meer louter iets voor internetmarketing maar kan nu meer worden ingezet voor betere bedrijfsbeslissingen”.

Yan Stuyf, Vindingryk

"Gebruikers krijgen de mogelijk om data sources aan elkaar te koppelen, denk aan  ERP- en e-commerce-systemen, dus wordt er een slag gemaakt in de uitbreiding van de analyses die website-eigenaren tot hun beschikking krijgen. Meer en betere informatie dus. 

Applicatieontwikkelaars zullen nieuw kansen zien om nieuwe diensten te introduceren.

Er ontstaat wellicht meer concurrentie tussen de bestaande leveranciers van WebAnalytics diensten en Google Analytics, omdat de Google Analytics API de functionaliteit van het huidige product zal vergroten".

Foto: toprankblog (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Jeffrey

GX heeft deze API al geintegreerd in haar Enterpise WCM product GX WebManager. E?n van de eerste 10: http://code.google.com/intl/nl-NL/apis/analytics/docs/gdata/gdataGallery.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond