“Prijs sms-marketing zal dalen”

De prijzenslag die telecombedrijven zijn begonnen rond sms, zal ook leiden tot een verlaging van de kosten voor sms-marketing. Dit verwacht Ruben Troostwijk, directeur van HotSMS, de grootste sms-dienstverlener in Nederland. “De prijsverlaging geldt nu voor consumenten, maar ik verwacht dat tegen het eind van de zomer ook de prijs voor bedrijven omlaag gaat.”
“Het besluit om de prijzen voor sms te verlagen is door de operators nogal ad-hoc genomen. Het duurt nog wel even voordat de prijsverlaging ook te zien is in de wholesale-tarieven voor bedrijven,” zegt Troostwijk. Die prijsverlaging, waar ook anderen op anticiperen, zal sms als marketingmiddel aantrekkelijker maken voor meer bedrijven, verwacht Troostwijk.
“De prijs van sms-marketing wordt echter ook bepaald door de tarieven die operators berekenen voor het versturen van een sms naar een andere operator. Dat ligt nu zo rond de 4,5 a 5 eurocent. Dat is ook te hoog, die tarieven gaan hopelijk daarna ook omlaag.”
Troostwijk, dat met HotSMS onder meer werkt voor Albert Heijn, Heineken en betrokken is bij de sms-soap Jong Zuid, zegt niet te verwachten dat de kosten voor sms-diensten voor consumenten zullen dalen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het ontvangen van tussenstanden van voetbalwedstrijden, filemeldingen of het weerbericht.
“Het verdienmodel voor premium-sms zit anders in elkaar. De leveranciers van die diensten hebben niet zo’n hoge marge.” Er is sprake van meerdere kosten, onder meer voor het betalen voor de sms-dienst. “Wanneer sms-kosten daar dalen zal dat een klein effect hebben op de prijs.”
KPN, die deze week een prijsverlaging voor sms-en doorvoerde, zegt dat “de hele markt kan speculeren” over een verdere prijsverlaging, maar dat het “einde verhaal” is met de deze week gestarte actie voor gebruikers van Hi. Woordvoerder Steve Hufton: “We richten ons met de prijsverlaging tot 9 eurocent op jongeren die gebruik maken van hi pre-paid. Het is een specifieke aanbieding voor die doelgroep.” Op de vraag of de prijs voor bedrijven ook omlaag zal gaan, zegt de woordvoerder dat het “nog niet ter sprake is” gekomen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
10 Reacties
Jeroen van Glabbeek - ClubMessage
De prijsverlaging van HI Prepay voor SMS heeft inderdaad een hoop stof doen opwaaien. In tegenstelling tot de verwachting van Ruben, verwacht ik niet dat het tarief voor wholesale SMS op korte termijn flink zal dalen. ClubMessage is (zover ik weet) de grootste SMS bulk inkoper van nederland en in onze onderhandelingen met operators gebruiken we zeker de recente prijsontwikkelingen op de consumenten markt. Maar de operators hebben tot nu toe een sterk verweer: 1) De prijs per SMS voor wholesale klanten ligt ver beneden de 9 cent en 2) Het prijsbeleid van HI prepay staat los van het prijsbeleid van bv KPN Wholesale. Mijn inschatting is dat het scherp inkopen van SMS berichten de komende jaren een belangrijke activiteit zal blijven voor SMS partijen die veel bulk sms doen en dat de markt continu in ontwikkeling blijft, maar dat deze ontwikkelingen op de consumenten markt niet meteen een grote doorbraak betekent voor de prijzen op de grootzakelijke markt. Hier spelen internetworkingtarieven voorlopig nog een belangrijkere rol.
Adriaan Mol
Ik heb geen idee waarop Ruben Troostwijk zijn stelling baseert – maar ik hoop dat hij gelijk heeft. Het zit namelijk zo dat voor SMS-berichten interconnection-fees betaald moeten worden. Zoals KPN hier in dit artikel in de laatste alinea al aangeeft is deze prijsverlaging alleen voor Hi-prepiad klanten is. Ze zullen niet zo snel de inkomenstenstroom van de interconnection-fees verlagen. Daarnaast is de huidige SMS marketing het meest rendabel wanneer dit via goedkope (maar toch betrouwbare) gateways uit het buitenland gaan. Deze gateways hoeven nog geen interconnection-fees te betalen (todat de operators in NL de kraan dichtdraaien).
ElMariachi
Wellicht bedoelt Ruben dat de prijs van reageren op sms-marketing zal dalen. Het MO (mobile originated) smsje om bijvoorbeeld een premium sms dienst aan te vragen kost dus ipv ongeveer 21 cent slechts 9 cent. Daarbovenop komt dan de MT (mobile targeted) sms die de aanvraag bevestigt of soms al de dienst/content direct aflevert. De prijs hiervan blijft gelijk. De prijverlaging zal een behoorlijke stijging van MO sms verkeer in absolute aantallen veroorzaken. En dan ontstaan er schaalvoordelen en inkoopkracht. Dus zal de kosten van sms-marketing voor marketeers ook wat dalen.
R Weesie - SMScity
Hi, oftewel KPN hebben middels het verlagen van de prijzen hun eigen glazen ingegooid. KPN verwachtte middels deze actie meer marktaandeel te behalen. Het tegenovergestelde gebeurt nu. Telfort en andere operators volgen waardoor er vrijwel niets veranderd in de markt en de providers miljoenen euro's weggooien. In mijn ogen een ondoordachte actie. De prijzen voor de wholesale diensten zullen in mijn ogen niet wijzigen. Middels de dure prepaid bel tarieven verdienen de providers de smsjes dik terug. Met de wholesale afdeling zit dit anders in elkaar gezien daar vaak alleen sms geleverd wordt. Het interconnectie verhaal zal zeker niet veranderen. Daar moet nog bij opgemerkt worden dat niet Hotsms maar SMScity de grootste sms-dienstverlener in Nederland is. Dat doet echter voor dit verhaal niet zoveel terzake.
a treur jr
@ Weesie. Als het gebruikersvolume toeneemt, wat natuurlijk gaat gebeuren door de belangrijk lagere prijzen, bereiken telco's en met name KPN toch hun doel. Een hogere opbrengst per gebruikte applicatie en verdere commodisering van het product SMS.
Adriaan Mol - Mollie
@A Treur Jr: Denk het juist niet. Wanneer een KPN klant een SMS naar een Vodafone klant stuurt, moet KPN ongeveer 4 tot 4,5 cent afstaan aan Vodafone. Er zal meer SMS verzonden worden door de prijsverlaging, dat betekend dus dat voornamelijk de andere operators hiervan profiteren, zij zullen namelijk (zoals ik in het bericht hierboven al zei) hun interconnection-fees echt niet verlagen. Hier merkt de consument namelijk helemaal niks van. Die interconnection-fees is puur het verschuiven van geld. Daarom vind ik, nogmaals, wat Ruben Troostwijk zegt een warrig verhaal en wil ik graag weten waarop hij zijn feiten baseert.
R Weesie
Als dat het geval zou zijn waren heel interconnectie fees niet bedacht. Telcos betalen maarliefst 5.5 cent ex btw aan elkaar om sms verkeer te mogen afleveren. Een sms prijs van 8 cent incl btw levert een telco dus 1.5 cent per sms op. Voor de prijswijziging was dit 15 cent meer, oftewel 16.5 cent (extra!!) per sms. Dit zou betekenen dat door de prijswijziging er 15x zoveel gesmst moet worden om dezelfde winst te behouden. Deze 15x is puur berekend op basis van de prijzen. Dit zal dus uiteindelijk veel meer moeten zijn gezien 15x zoveel sms verkeer ook betekent dat je een 15x zo grote capaciteit nodig hebt als provider zijnde. De providers gooien miljoenen weg. Oftewel een ondoordachte actie van Hi 🙂
a treur jr
Mol en Weesie, alle voor en nadelen gelden voor alle providers en niet exclusief voor Hi. Er vanuit gaande dat de marktleiders KPN en Vodafone andere (lees volume kick backs) afspraken met elkaar hebben goed voor begreep ik 70 % van het dataverkeer zal de marge ook bij deze prijzen en grotere volumes wel in tact blijven. Het gaat om het grotere gebruik en de ruimte die de Telco's hierdoor maken voor het volgende up coming fenomeen MMS. Commodisering van het één (SMS) doet immers de vraag toenemen naar het ander (MMS). Gevolg daarvan is de toenemende behoefte aan betere hardware en concurrende (let op) abonnenementen. Verder doen diensten als I-mode de vraag aan SMS bij toenemende penetratie ook afnemen, e-mail is beduidend goedkoper. De gevolgen voor de professionele markt hebben wel te maken met de goedkopere SMS prijs voor consument. Er staan daardoor grotere mogelijkheden voor 'interactieve' marketingtoepassingen dus tweeweg SMS verkeer! Zouden die marketeers bij de KPN toch….
Adriaan Mol - Mollie
@A Treur Jr:Voor de duidelijkheid: Ik ben niet tegen de actie van KPN, ik vind het zelf een goede zet. En vooral in de hoop dat ze ook de interconnection-fees gaan verlagen. Dat maakt marketing via SMS dan alleen maar nog interessanter. Wel moet er dan opgemerkt worden dat er strenge regels wat betreft spam via SMS gemaakt moeten worden. Vooralsnog is spammen via SMS gelukkig vaak nog niet interessant genoeg (te duur). Het nadeel van e-mail op de mobiel (in dit geval i-mode) is dat het ontvangen ook een aantal centen kost. Ik weet zeker dat SMS nog enkele jaren populair blijft (het verkeer groeit nog steeds). Het voordeel van SMS is simpelweg dat elke mobiel bereikbaar is, bij MMS, e-mail, e.d. is dit gewoon nog niet het geval. Voor de rest laat je een interessante stelling zien. Ik ben benieuwd naar de gevolgen in ieder geval. De reden van mijn reactie was puur dat ik nog mijn vraagtekens zet bij: "Prijs sms-marketing zal dalen".
a treur jr
@ Mol :ik weet dat de onderlinge afspraken tussen grote providers bestaat, ik ben met je eens dat Telespam goed aangepakt moet worden. 'Only Permissioned messages' zou een basis uitgangspunt moeten zijn voor deze commerciele benadering. In mijn verwachting zal de prijsverlaging vooral ontstaan door bi-directionele toepassing van SMS marketing. l