Deel dit artikel
-

Privacyzaak tegen Facebook sluit met 25.000 meldingen

Niet minder dan 25.000 personen, onder wie 2500 Nederlanders, hebben zich aangesloten bij de rechtszaak van student Max Schrems tegen Facebook. De Oostenrijker heeft de inschrijving tijdelijk stopgezet.

‘Met dit aantal aanmeldingen hebben we een fantastische basis om niet langer te klagen over privacyschendingen (door Facebook), maar er ook echt iets aan te doen’, zegt Schrems in een verklaring.

Schrems en zijn medewerkers moeten iedere aanmelding nog controleren. Nieuwe aanmeldingen worden alleen nog geaccepteerd wanneer de zaak worden uitgebreid. In Oostenrijk is geen gezamenlijk class action-rechtszaak mogelijk, maar Screms mag wel meerdere ‘gedupeerden’ vertegenwoordigen.

Schrems verdenkt Facebook onder meer van de steun aan het Amerikaanse spionageprogramma Prism, spreekt van ‘onwettige gegevensuitwisseling’ met externe apps, het volgen van gebruikers via internetgedrag op basis van de like-knop en de ‘onwettige introductie’ van de interne zoekfunctie Graph Search. Facebook Europa, gevestigd in Ierland, dient zich te houden aan de Europese regelgeving met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens, zegt Schrems.

Scherms zet hoog in: hij eist een schadevergoeding van 500 euro per gebruiker.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond