Deel dit artikel
-

Privver na testperiode van start gegaan

Privver.nl, de elektronische brievenbus van PTT Post, is na een testperiode van zes maanden van start gegaan. De introductie, die gefaseerd zal verlopen, moet eind volgend jaar "enkele honderdduizenden" vaste gebruikers opleveren.

Afgelopen mei startte PTT Post op bescheiden schaal met Privver.nl , de digitale brievenbus voor consumenten. De testgroep bestond uit zesduizend consumenten en vijf deelnemende verzenders: KPN, VGZ, Casema, NUON en SNS Bank. Volgens Privver-directeur Arthur van Veen waren de resultaten bemoedigend. Slechts enkele tientallen klanten haakten voortijdig af, terwijl het oorspronkelijk aantal aanmeldingen rond de 15 duizend lag.

De dienst is vanaf vandaag opengesteld voor alle klanten van de vijf deelnemende bedrijven. Deze groep zal het komende jaar fors groeien, voorspelt Van Veen. "Uiteindelijk zal eind 2002 een twintigtal bedrijven meedoen. Ik verwacht dat op middellange termijn zo'n vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking bij Privver zal zijn aangemeld." Deze verwachting lijkt aan te sluiten bij onderzoek van Gartner, waaruit blijkt dat het digitaal ontvangen van rekeningen in 2002 in de VS met zestig procent zal groeien. Het grote voordeel is dat er bespaard wordt op kosten en er efficiënter gewerkt kan worden. Volgens Van Veen kunnen bedrijven dertig tot vijftig procent besparen op het totale proces.

Naast het passieve bekijken van facturen en rekeningafschriften bleek ook de mogelijkheid om via Privver te betalen zeer populair. Volgens Van Veen heeft veertig procent van de testgebruikers zich hiervoor aangemeld. "De dienst wordt dus ook actief gebruikt als betaalmiddel", aldus Van Veen. "Als gevolg hiervan wordt er gemiddeld veel eerder betaald dan in de offline situatie." De vijf deelnemende bedrijven kampen volgens Van Veen met het probleem dat veel consumenten traag hun rekening betalen. "Ze ontvangen gemiddeld meer dan één herinnering of aanmaningen . Aangezien de meerderheid van de Nederlanders hieronder valt, zou Privver een mooi middel zijn dit gebruik terug te dringen", zegt Van Veen. Consumenten die hun vaste betalingen al via een automatisch incasso betalen, zullen minder geneigd zijn over te stappen naar Privver.

De website van Privver is naar aanleiding van de test slechts op kleine details aangepast. "Met name de navigatie hebben we nog logischer en associatiever gemaakt", aldus Van Veen. Privver zal geschikt zijn voor twee typen browsers, Opera en Microsoft Explorer. Consumenten die een andere browser gebruiken, krijgen van Privver een download-optie aangeboden.

Deel dit bericht

7 Reacties

Erik

Prima dat Privver Post nu echt op de kaart zet als het gaat om iets anders dan post rond brengen. Nu maar hopen dat ze het weer niet na een half jaar killen. ecommerceservices bv. Wel weinig bedrijven die mee doen aan Privver, helaas niet interessant voor mij.

Roberto Bourgonjen

Uit de source van hun /index.html pagina: meta http-equiv="Content-Type" content="no-cache";(openenings- en closing tags voor de zekerheid ff weggelaten) Ze bedoelen natuurlijk "Pragma", in plaats van Content-Type, want de Content-Type is text/html, en verder stop je dit soort informatie in de header, en niet in de body, aangezien de meeste proxyservers hun tijd niet verdoen met het parsen van body's. In de header ontbreekt dit echter. Kortom, dit "kleinigheidje" laat zien dat ze op het gebied van security features (want dat is deze tag!) de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Het verbaast me natuurlijk niks, maar mijn post krijgen ze dus in elk geval niet!

Dirk

Reactie op Roberto: wat bedoel je met je reactie. Ik ben namelijk ingelogd bij Privver en dan kom ik op een secure-omgeving (https). Deze lijkt mij zeer veilig. Wat jij waarschijnlijk bedoelt is het portaal. Die draait namelijk op een normale omgeving. Hier kan ik ook geen lek ontdekken. Ik zie weinig reden om mijn post niet via Privver te ontvangen. Goed veilig systeem. Makkelijk betalen. Weg met die papieren rekeningen. En zo help je het milieu ook nog een beetje. Nee, doe mij maar Privver.

Janet

Ik ben blij dat ze doorgaan. Heb tijdens de test mijn Casema rekening via Privver betaald. Als er meerdere bedrijven bijkomen lijkt mij dit een goede manier om meerdere rekeningen te betalen!

Roberto Bourgonjen

Wat ik bedoel is dat er op het allereerste paginaatje dat ik bekijk, en dat niet uit meer dan 20 regeltjes bestaat, security/privacy related technologie die in ieder willekeurig "bouw uw website in 7 dagen" boek wordt uitgelegd op pagina 25, is geimplementeerd is op een verkeerde manier. En dat geeft weinig hoop voor diepere, en complexere lagen van het systeem. Niet alleen betreffende de security.

Peter

Hmm, Roberto. Ik volg je redenering niet helemaal. Als ik naar de betekenis (bron http://www.w3.org) van de tags kijk: meta http-equiv="Pragma" content="no-cache"; causes the object not to be cached at all, chewing up bandwidth by forcing a full GET every time the object is referenced. meta http-equiv="Content-Type" content="no-cache"; META tags with an HTTP-EQUIV attribute are equivalent to HTTP headers. Typically, they control the action of browsers, and may be used to refine the information provided by the actual headers. Tags using this form should have an equivalent effect when specified as an HTTP header, and in some servers may be translated to actual HTTP headers automatically or by a pre-processing tool. Blijkbaar wil Privver dat er niet op browser niveau gecached wordt, maar wel in de, mogelijk gebruikte, tussenliggende proxies. Dat Privver hiermee mijn privacy/security schendt ontgaat mij.

Roberto Bourgonjen

Peter, nogmaals, de syntax is *Pragma* (of eventueel "Cache-Control") en *niet* Content-Type. Als jij mij een url geeft van een w3c document waar no-cache als een geldig Content-Type wordt gedefinieerd, eet ik eerst mijn hoed op, en daarna stuur ik W3c een mail dat er een tikfout in hun pagina staat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond