Deel dit artikel
-

Proef Buma/Stemra met Creative Commons

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat componisten en tekstschrijvers de mogelijkheid geven om hun werk onder Creative Commons-licenties te publiceren. Daarmee wordt het beheer van rechten flexibeler.

Een proefproject van Buma/Stemra samen met Creative Commons Nederland start binnenkort. De details van het proefproject voor flexibel rechtenbeheer worden op 23 augustus in Amsterdam toegelicht.

"Het gaat om een wereldwijd uniek project. Wij zijn hierin als rechtenorganisatie best vooruitstrevend," zegt woordvoerster Noortje de Bakker van Buma/Stemra. De exacte mogelijkheden van de nieuwe site voor het project houdt zij nog voor zich.

Volgens De Bakker heerste er al een tijd de wens bij een deel van de Buma/Stemra-leden om flexibeler hun eigen rechten te kunnen beheren. Het licentiesysteem van Creative Commons, dat vooral op internet bekend is, biedt daarvoor mogelijkheden, zoals het toestaan van niet-commercieel gebruik, het remixen van werken of gratis verspreiding met vermelding van de maker.

"We vinden dat we verplicht zijn om bij te dragen aan betere vormen van rechtenbeheer. Dat verandert mee met het gebruik van muziek om ons heen. Dit project is voor ons een volgende stap”, zegt De Bakker. De gesprekken tussen de auteursrechtenorganisatie en Creative Commons lopen al sinds begin 2006.

Petitie duizend keer getekend

Een groep bands en muziekliefhebbers protesteerde in mei nog tegen het in hun ogen 'starre' licentiesysteem van Buma/Stemra. Duizend mensen tekenden uiteindelijk een petitie op www.musicfrom.nl/bumawakeup. De initiatiefnemers eisten dat muzikanten en componisten meer zeggenschap krijgen van Buma/Stemra over het verspreiden van hun eigen werk.

Volgens Noortje de Bakker van Buma/Stemra was die petitie niet terecht. "We hadden allang een oplossing voor muzikanten die hun eigen muziek op hun site willen zetten."

Buma/Stemra startte in mei ook met online licenseren voor enkele groepen muziekgebruikers, zoals voor webcasters.

Bron foto: Franz Patzig (CC) 

Deel dit bericht

2 Reacties

Maarten Brinkerink

Ik ben erg benieuwd naar de invulling van dit plan, maar het klinkt veelbelovend (ook voor Simuze.nl, waar ik bij betrokken ben)! Wel kan ik het niet laten om hier voor de volledigheid nog een duit in het zakje te doen over Noortje de Bakker en haar eigen onterechte uitspraken: http://www.simuze.nl/live/nieuws/?p=166

Rob

Dat de Buma Stemra een oplossing had wil niet zeggen dan een petitie onterecht is… die petitie is ook breder dan alleen eigen werk op je eigen site zetten. Maar ja laten we deze discussie aub niet weer opnieuw beginnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond