Deel dit artikel
-

Proef moet kwaliteit online video verbeteren

Een aantal Nederlandse omroepen en providers start een proef waardoor het afspelen van populaire videocontent op het internet zonder problemen moet verlopen. Dit moet het vastlopen van populaire video’s bij sites als uitzendinggemist.nl voorkomen.

De Nederlandse omroepen starten samen met een aantal Nederlandse internet service providers (isp’s) een proef met online videodistributie. De omroepen en isp’s zijn verenigd in de AMS-ix Video Werkgroep. Bij deze providers komt een lokale videoserver te staan. Zo staat de content dichter bij de gebruiker en heeft deze minder last van storingen bij het afspelen. Kijkers van bijvoorbeeld uitzendinggemist.nl krijgen zo bij het afspelen van video’s minder storingen.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ontwikkelde slimme software die de server bij de isp’s van video’s moet voorzien. Niet alle content wordt doorgestuurd naar de videoserver bij de provider, het gaat alleen om content waar bij klanten van de betreffende provider veel vraag naar is. "Het laatste journaal is daar een voorbeeld van", vertelt woordvoerder Niels Huijbregts van provider XS4All.

Open source software

Het ontwikkelen van de software heeft een tijd geduurd, zegt Egon Verharen, coordinator Research and Development bij NPO. "Het is ingewikkelde software. Waarschijnlijk moeten er naar aanleiding van de pilot nog aanpassingen aan de software gedaan worden. De software werd voorheen alleen door NPO gebruikt om video’s van de ene server op de andere te cachen. De software gaat nu gebruikt worden door isp’s op andere servers. Het kan daarom zijn dat er nog dingen moeten worden aangepast. Als de software helemaal af is, dan wordt deze beschikbaar gesteld als open source software."

Video eist veel van netwerk

De videowerkgroep praat al zo’n twee jaar over een betere manier om video’s over het netwerk te distribueren. "Video aanbieden eist heel veel van het netwerk", zegt Verharen. In eerste instantie werd bij de omroep gekeken naar een peer-to-peer-oplossing. "Maar dan los je het probleem maar aan een kant op. De netwerklast verschuift naar de isp."

In de pilot zijn de partijen gelijkwaardig. De provider kan zijn eigen technologie kiezen. De isp’s en de omroepen maken beide kosten. Verharen: "De verwachting is dat het plaatsen van een lokale videoserver goedkoper is dan het upgraden van het netwerk. Een voordeel van deze manier van distribueren is dat een provider nieuwe diensten kan aanbieden, zoals een hogere kwaliteit beeld. Met peer-to-peer kun je dat nauwelijks, en tevens geef je de content uit handen tenzij je ingewikkelde beschermingsmaatregelen neemt. Met streaming van de isp naar de eigen klant heb je dat probleem niet."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond