Deel dit artikel
-

Protesten tegen afschaffen pc privéregeling

De protesten over het afschaffen van de pc privéregeling beginnen op gang te komen. Zowel het telewerkforum als computerhandel Megasellers Business Computers betreuren het afschaffen van de regeling. “De afschaffing van de pc-privéregeling betekent het failliet van de Nederlandse kenniseconomie!,” zegt Pim Eitjes, directeur van MegaSellers Business Computers.

“Het lijkt misschien een interessante besparing voor het kabinet, maar op de (middel)lange termijn raakt Nederland achterop en gaat het geld juist kósten. Er dreigt een verlies van 556 miljoen euro aan omzetverlies voor de branche,” zo rekent Eitjes voor.

De afgelopen jaren hebben veel Nederlanders geprofiteerd van de fiscaal voordelige pc-privéregeling. Eitjes: “Dit betekende dat in veel (jonge) gezinnen die het anders niet zouden kunnen betalen, een pc kwam te staan, waarvan ook de kinderen actief gebruik maken, ook voor het maken van hun huiswerk. Steeds meer scholen gaan er vanuit dat leerlingen thuis gebruik kunnen maken van een pc en internettoegang.’”

Een andere doelstelling van de pc-privéregeling was het terugdringen van het dagelijkse fileleed door steeds meer mensen in de gelegenheid te stellen thuis te werken. Ook deze doelstelling is, gezien de lengte van de files op de Nederlandse wegen, nog lang niet gehaald, zo constateert Eitjes.

Ook de Nederlandse ICT-branche wordt zwaar getroffen door het kabinetsbesluit, zo stelt hij. “Het ministerie van Financiën schat dat jaarlijks 400 duizend werknemers van de pc-privéregeling gebruik maken. Uitgaande van een gemiddeld aanschafbedrag van 1400 euro zal dit leiden tot een omzetverlies van 566 miljoen euro voor de Nederlandse ICT-branche. Het is niet moeilijk voor te stellen wat dit voor effect zal hebben op de branche en de werkgelegenheid in deze sector. In een branche waarin toch het nodige is geïnvesteerd in deze specifieke materie en zeker de nodige werkgelegenheid is gecreëerd is afschaffing van het pc-privévoordeel kapitaal- en werkgelegenheidsvernietiging. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling is van de staatssecretaris,” aldus Eitjes.

Niet alleen Eitjes is teleurgesteld. Ook het Telewerkforum kan zich niet vinden in het besluit van Zalm en staatssecreatris Joop Wijn en roept Wijn op om terug te komen op zijn besluit. “Het Telewerkforum streeft er al sinds haar oprichting in 1995 naar om het (tel)ewerken in Nederland te bevorderen: hoe meer des te beter voor creativiteit en innovatie, filebestrijding, CO2-uitstootreductie, combinatie werk en privé, verkorten reistijden, e.d. Daarbij is het bezit en gebruik van een PC een absolute noodzaak. De bodem wordt nu weg geslagen onder onze missie en doelstellingen, juist nu de breedbandtechnologie het steeds aantrekkelijker maakt om te (tel)ewerken,” zo betoogt het Telewerk-forum.

Daarom vraagt het forum aan Joop Wijn om de abrupte beslissing tot afschaffing van de pc-privéregeling te heroverwegen.  “De Nederlandse regeling geldt vaak als voorbeeld in het buitenland hoe een regering zou moeten handelen om innovatie te bevorderen. Dit concurrerende voordeel wat Nederland in de huidige tijd zo hard nodig heeft, wordt nu in één keer teniet gedaan,” aldus het telewerkforum.

Deel dit bericht

4 Reacties

Anders Floor

Pim Eitjes snapt 'm wel. Jaarlijks maken 400.000 werknemers gebruik van de PC-Privé regeling, voor gemiddeld 1400 euro per persoon. Vervolgens concludeert hij doodleuk dat de daarmee gemoeide 566 miljoen euro door het afschaffen van de Pc-Privé regeling volledig zal wegvallen. Die honderdduizenden werknemers nooit meer een computer zullen aanschaffen, wil ie maar zeggen. Zo ken ik er nog wel een paar. Dat er omzetverlies zal zijn geloof ik best, maar kom nou niet aanzetten met dit soort knullige berekeningen. De andere argumenten snijden aanzienlijk meer hout, maar men moet toch ook inzien dat de regeling zijn doel voorbij is geschoten. Deelnemende werknemers geven 1400 euro per jaar uit? Waaraan in godsnaam? Voor de meeste tele- en MS Office-werkzaamheden zijn al lang geen PC's van 1400 euro nodig, maar kan je met een systeem van een paar honderd euro al prima uit de voeten. Dat je daar minder makkelijk DVD's mee kunt afspelen en dat ze ook niet de allerlaatste phatte coole games kunnen draaien is jammer, maar het is een beetje onzin dat de overheid de entertainmentbehoefte van de werknemer zou moeten subsidiëren.Zeer teleurstellend is wel dat de bespaarde 280 miljoen niet op een andere manier wordt aangewend voor de stimulering van de kenniseconomie. Het komt nu neer op de zoveelste visieloze bezuiniging.

Koos Koets

Je vergeet dat veel werknemers geen PC maar een laptop aanschaffen, en die koop je maar net voor rond de 1400 euro, deze laptop wordt over het algemeen doelmatiger ingezet als normale thuis pc's omdat de laptops meer dan thuis pc's voor zakelijk gebruik worden aangewend. Ik schat dat bij ons bedrijf 60 procent van de mensen een laptop heeft gekocht, en men deze vrijwel allemaal voor bedrijfsactiviteiten gebruikt.Je ziet zelfs dat bepaalde mensen hun laptop gebruiken als een 2e ontwikkelomgeving.

Paul

Ook het argument dat de kenniseconomie te lijden heeft onder afschaffing van de PC-Prive regeling is overdreven. PC-Prive is opgezet in tijden dat computers nog niet in elke huiskamer stonden. Veel gezinnen met kinderen zijn nu aan hun 2e of 3e computer toe, maar de oude zijn vaak prima voor het typen van een huiswerkopdracht of surfen over het web. Bovendien, wat betekent Kenniseconomie volgens Eitjes? Dat je kunt werken met computers? Dat leer je op een Windows 98 bak ook. Leren zoeken naar informatie op Internet? Kan ook met een oud beestje. Geavanceerde webdashboards die informatie uit line of business applicaties samenbrengen in een interface? Zelfs dat kan op een Pentium 2 met wat extra geheugen bijgeprikt. Kenniseconomie is je rood verdienen met wat je weet (of waar je het kunt opzoeken). Dit gaat zoveel verder dan het gebruik van een apparaat, dat de reactie van Eitjes niet alleen ondoordacht maar zelfs verdacht klinkt. Hij is per slot van rekening een computerboer…

bram

Wat een kolderargumentatie. Het einde van de kenniseconomie. Wat doet de gemiddelde pc in een gemiddeld huishouden: MSN-en, cd's fikken, games spelen, mp3's downloaden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond