Deel dit artikel
-

PSV eerste voetbalpartner YouTube Nederland

PSV krijgt als eerste Nederlande voetbalclub een prominente positie op Google Video en YouTube Nederland. “Hiermee kunnen we een natuurlijke vermenging realiseren van eigen materiaal, aanverwante video’s die supporters maakten en een internationale community bouwen”, aldus PSV media-baas Peter Kentie.

AC Milan, Barcelona, Chelsea en Real Madrid stonden er al op. Nu krijgt ook de Nederlandse club PSV een eigen kanaal op YouTube. De clubs onderhielden afzonderlijk al eigen televisiekanalen. PSV bijvoorbeeld met Eyeworks Sport via KPN Mine. Nu krijgen ze daar een extra en veelgebruikt mediakanaal bij met de lancering van gelokaliseerde versies van YouTube. Het kanaal van de landskampioen 2007 gingen gisteren op zowel Google Video als YouTube.nl online.

PSV gaat van start met 7 filmpjes, maar dat aantal zal de komende tijd groeien. Manager Media & Merchandising Peter Kentie zegt: "We willen een actueel extract bieden van het aanbod van PSV.tv. Dat zijn actualiteiten maar ook historische beelden. Daarnaast kunnen we onze internationale fans aanspreken met internationaal materiaal." Buitenlandse spelers zijn op buitenlandse, lokale versies van YouTube te volgen. "Salcido bijvoorbeeld in het Spaans", aldus Kentie. "Spaanse kijkers krijgen vervolgens ook lokale advertenties te zien."

Google en PSV delen de inkomsten uit de advertenties die op het PSV-kanaal worden getoond. Een technisch voordeel van de overeenkomst is dat PSV geen zorgen heeft over kosten en schaalbaarheid van de videosystemen. Die last neemt Google op zich.

Kentie: "Dit kanaal is een marketinginstrument voor PSV.tv. Maar niet in het minst stelt het ons ook in staat een community op te bouwen. Supporters kunnen hun eigen filmpjes uploaden naar Google. Die beelden komen vervolgens náást onze eigen beelden te staan. Kijkers kunnen bovendien reageren op die filmpjes." De beeldkwaliteit van de YouTube-filmpjes is nog niet van dermate hoog niveau dat PSV de supportersfilms vervolgens weer in PSV.tv kan verwerken.

De Eindhovense club vreest niet dat supporters massaal inbreuk op uitzendrechten zullen maken door delen van de wedstrijden te filmen en die via YouTube en Google Video te verspreiden. Kentie: "Ik denk niet dat dat tot grote problemen leidt, aangezien die uploaders er geen direct commercieel gewin mee nastreven."

Andere Nederlandse organisatie met eigen kanalen op YouTube zijn onder meer Vpro, de SP, Publieke Omroep, het CDA, AutoWeek en Greenpeace.

Deel dit bericht

3 Reacties

Feyenoord

Mooie PR van PSV. Feyenoord draait al een tijdje op YouTube: http://www.youtube.com/FeyenoordMedia  Bescheiden?

Ralph

Het is leuker om te zien wat Phillip Cocu nu aan het doen is.Kijk op http://www.voetbalzaken.nl voor een voorproefje.

Japie

Alsof Rolex z'n horloges via de knakenwinkel aanbiedt. Kom op PSV (en Feyenoord), YouTube is lage kwaliteit gebruikersmateriaal. Leuk voor fans die interviews en leuke stadionmomenten filmen. YouTube is hoogstens geinig om leads naar je eigen site te genereren. Maar je eigen mooie content wil je toch op je eigen site draaien, met professionele hosting, goede encoding!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond