PvdA: ECD moet spammers aanpakken

De PvdA wil spam harder aanpakken, het wil hierbij ook boetes opleggen aan buitenlandse spammers. "We moeten enkele grote buitenlandse spammers vervolgen en ze tot voorbeeld stellen", zegt PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam. Het lijkt hem een taak voor de Economische Controle Dienst.
De PvdA heeft vier voorstellen gedaan om spam via e-mail, sms of telemarketing harder aan te pakken, en daarmee de wet strenger te maken dan de regering nu voorstelt. Een deel van de voorstellen is in mei al naar voren gebracht, het gaat om een boete van 4500 euro per overtreding en de verplichting om aan te tonen dat ontvangers van reclamemail om de boodschap gevraagd hebben.
Aanvullend wil de PvdA ook dat zakelijke e-mailadressen gevrijwaard worden van ongewenste reclame. "Het grootste deel van de e-mail die nu verstuurd wordt betreft zakelijke e-mail. Daar worden ook de kosten gemaakt als gevolg van het bestrijden van spam", verklaart Van Dam. Als vierde aanvulling op de wet wil de PvdA dat er bij telemarketing de mogelijkheid komt voor direct afmelden. Van Dam: "Wanneer iemand gebeld wordt dient hij aansluitend de vraag voorgelegd te krijgen of hij in het vervolg opnieuw gebeld wenst te worden."
De voorstellen van de PvdA komen op het moment dat de Tweede Kamer spreekt over de omzetting van de Europese 'anti-spam richtlijn' in nationale wetgeving. De richtlijn, die is bedoeld om ongewenste reclame terug te dringen, wordt onderdeel van de herziene Telecommunicatiewet. Komende maand zal dit zijn beslag krijgen.
De PvdA wil dat spam onderdeel wordt van het strafrecht en onder Economische Delicten valt. Vervolgen van spammers wordt dan een taak van de Economische Controle Dienst, zegt Van Dam, waar het nu nog tot de taken van onder meer Opta en College bescherming persoonsgegevens behoort. De boete die bij soortgelijke Economische Delicten hoort is 4500 euro. De PvdA wil dat dit "per bericht geldt", aldus Van Dam. Of er aan een spambericht inderdaad een dergelijk prijskaartje komt te hangen is nog de vraag, de rechter bepaalt of de boete geldt per bericht of voor de gehele zending.
Het grootste deel van de spam die Nederlanders ontvangen komt van over de grenzen. De boete die de PvdA voorstaat geldt ook voor spam-verzenders uit het buitenland, aldus de partij. Dat lijkt meteen het zwakke punt in de voorstellen, want deze partijen laten zich in de regel moeilijk vervolgen, wat het plan van de PvdA tot een papieren tijger maakt. Van Dam erkent de problemen rond het vervolgen van buitenlandse spammers. "Het is zaak om enkele van de grootste buitenlandse verzenders van spam te bestraffen, als een voorbeeld voor anderen", stelt Van Dam. "We kunnen afwachten tot zo'n spammer op Schiphol landt, maar we kunnen ook met bevriende naties afspreken dat zij meehelpen met het innen van de boete."
"Wanneer we het op lokaal niveau goed regelen kunnen we buitenlandse spam, waarvan 80 tot 90 procent uit de Verenigde Staten komt, ook via filters tegenhouden. Het is daarmee ook in het belang van de e-mailmarketing branche om mee te werken aan goede lokale regels."
Een van de brancheorganisaties, de DDMA (direct marketing), heeft moeite met de beperkingen die er in de richtlijn/wet gesteld worden rond verkoop van e-mailadressen. Het leidt tot onenigheid met de andere partijen die gezamenlijk met de DDMA werken aan een gedragscode voor e-mailmarketing, waaronder het IAB, Thuiswinkel.org en de Consumentenbond. Van Dam in reactie op deze discussie: "Het verkopen van e-mailadressen aan derden is niet meer toegestaan. Daarover is de minister duidelijk geweest."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
radja
wel logisch: als Ladbroke's geen nederlandse klanten mag hebben, dan moet spam versturen aan nederlanders ook zo aangepakt kunnen worden. Lijkt me trouwens nog steeds lastig, en persoonlijk heb ik mijn twijfels over de uitgangspositie. feit blijft dat het dus wel degelijk mogelijk is om een buitenlands bedrijf aan te klagen voor een actie in nederland.
Karel Frielink, Spigthoff Advocaten & Belastingadviseurs
Een prima initiatief. In de Nederlandse Antillen geldt met ingang van 1 januari 2001 de Landsverordening overeenkomsten langs elektronische weg. Met betrekking tot spam is daarin het volgende geregeld. Ongevraagde 'commerciële communicatie' (alle vormen van aanbieden en aanprijzen van zaken, dien-sten, bedrijven en personen, waaronder reclame en direct mar-keting, langs elektronische weg vanuit of gericht op de Ne-derlandse Antillen, direct of indirect gericht op het tot stand brengen van overeenkomsten) moet volgens de Landsverordening overeenkomsten langs elektronische weg altijd duidelijk en ondubbelzinnig als zodanig herkenbaar zijn. Bovendien moet de ontvanger een goed herkenbare en eenvoudige mogelijkheid worden geboden om bezwaar te maken tegen eventuele volgende uitingen. Nadat een ontvanger bezwaar heeft gemaakt is het verboden om verder nog ongevraagde commerciële communicatie naar deze ontvanger te sturen (art. 4 lid 2 Landsverordening). Overtreding van het in artikel 4 lid 2 vastgelegde verbod, is, voor zover opzettelijk begaan, een misdrijf en wordt gestraft met, hetzij gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van ten hoogste tweehonderdvijftig duizend gulden, hetzij met één van beide straffen. Overtreding van het in artikel 4 lid 2 vastgelegde verbod, is, voor zover niet opzettelijk begaan, een overtreding en wordt gestraft met, hetzij hechtenis van ten hoogste zes maanden en geldboete van ten hoogste honderdvijftig duizend gulden, hetzij met één van beide straffen.
Kasper Katje
Op zich een prima maatregel al blijft het gebaseerd op opt-out en kan er door en kwaadwillende nog steeds (eventueel elke keer onder een andere naam) 1x te vaak gestuurd worden. Aan de andere kant zit hem daar ook net de moeilijkheid: hoe contacteer je mensen/bedrijven waar je nog geen relatie mee hebt zonder kans te lopen het stempel 'spammer' opgeplakt te krijgen. Het zoeken is naar dat wankele evenwicht tussen klachtenbestrijding en heksenjacht.