Deel dit artikel
-

QXL dringt verlies terug en sluit overeenkomst met Microsoft

Veilingsite QXL Ricardo heeft in het eerste kwartaal het verlies weten terug te dringen. Volgens het bedrijf is er genoeg geld in kas om het tot 2003 te redden, dan verwacht QXL winstgevend te worden. Het bedrijf gaat samenwerken met Microsoft , dat eerder al een soortgelijke overeenkomst sloot met eBay, de grote concurrent van QXL.

De beurs reageerde goed op het nieuws van de veilingsite. Het terugdringen van de 'burn rate' en het nieuws over de samenwerking met Microsoft leidden vrijdag tot een stijging van de koers met 39 procent. Het aandeel stond vrijdag op negen pence, de hoogste koers ooit bedroeg 744 pence. Concurrent eBay zag zijn koers in het afgelopen jaar met 4,6 procent stijgen, aldus een berekening van Bloomberg.

Het verlies van QXL daalde in het eerste kwartaal naar 16,1 miljoen pond (2,7 pence per aandeel). Een jaar eerder was dit nog 23,7 miljoen pond (6,7 pence per aandeel). In het vierde kwartaal bedroeg het verlies nog 41,1 miljoen pond, maar dat kwam voor een belangrijk deel op conto van enkele overnames. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg in het eerste kwartaal met elf procent tot 2,9 miljoen.

QXL meldt verder dat het nog 24,3 miljoen pond op de bank heeft. Daarnaast heeft het de beschikking heeft over een toegezegd krediet van 25 miljoen pond. "We zullen geen aanvullende financiering nodig hebben tot het moment dat we winstgevend zullen zijn", aldus ceo Jim Rose. Dat zal volgens het bedrijf in 2003 het geval zijn.

De overeenkomst met Microsoft houdt in dat beide partijen technologie en marketingkennis gaan uitwisselen. Details van de overeenkomst moeten nog bekendgemaakt worden. Wel liet QXL weten dat het gebruik gaat maken van de .NET technologie van Microsoft. Met deze technologie worden websites toegankelijk gemaakt vanaf ieder willekeurig apparaat dat toegang biedt tot internet. Microsoft ontvouwde onlangs enkele plannen daarover onder de naam 'HailStorm'. Eerder kondigde ook eBay een samenwerking met Microsoft aan, waarbij het de .NET technologie omarmde. Tevens gaat eBay er samen met Microsoft voor zorgen dat de eigen software voor e-commerce geschikt wordt gemaakt voor XML, een meer 'open' programmeertaal die het programma geschikt maakt voor meerdere applicaties en websites.

Zowel QXL en eBay maken zich met deze allianties op voor het moment dat de meeste van hun gebruikers niet alleen meer via de computer toegang willen tot de veilingsite, maar ook via mobiele telefoon en pda's ('zakcomputers').

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond