Deel dit artikel
-

Rabobank opent mobiel iDEAL begin 2012 voor alle webwinkels

Het vervolg van de proef met mobiel iDEAL, waar Rabobank woensdag mee van start gaat, in samenwerking met Bol.com, Thuisbezorgd en MyOrder, wordt in de eerste helft van 2012 geopend voor alle geïnteresseerde partijen.

In de proef kunnen klanten op de mobiele site van Bol.com afrekenen met iDEAL. Thuisbezorgd is betrokken in de test omdat Rabobank hier wil kijken naar de werking van iDEAL in een mobiele app. De derde partner in de proefperiode, MyOrder, daarbij kunnen gebruikers hun virtuele portemonnee opladen met iDEAL.

De test van Rabobank loopt tot eind december dit jaar. Vervolgens vindt een evaluatie plaats. “We weten ongeveer welke oplossing we naartoe werken. De echter versie gaat in het eerste half jaar van 2012 van start”, aldus  Gertjan Rösken, Business Development Manager bij Rabobank, die nog wel een slag om de arm houdt voor de definitieve datum. De oplossing van Rabobank geldt in eerste instantie enkel nog voor deze bank.

“Het is dan voor elke webwinkel mogelijk, wanneer ze nu al iDEAL gebruiken, om via mobiel transacties te laten verlopen.” Rösken merkt dat er veel vraag is. “Dat weten we onder meer van Thuiswinkel.org. De consument zal een leerpas doorlopen. Men zal eerst meer gaan mobiel bankieren om dan vervolgens ook mobiel te gaan betalen.”

De betaling in de test gaat niet via een kastje en een pasje, maar via een combinatie van gebruikersnaam (rekeningnummer) / wachtwoord. De afrekening vindt plaats in de iPhone-applicatie van Rabobank Internetbankieren. Via bijvoorbeeld de mobiele Bol.com-site gaat het transactienummer naar de Rabo-app, autoriseert de betaling en stuurt de klant terug naar de mobiele Bol.com-site.

Rösken: “Wij denken dat de cominbatie reader en mobiel niet ideaal is voor mobiel. We hanteren momenteel dezelfde regels voor mobiel bankieren. Tot duizend euro kan dit zonder reader, zolang de tegenrekening maar bekend is. Het kan zijn dat we volgend jaar een grote stuk controle bij de klant leggen.”

Los van iDEAL-beheerder Currence, begon Rabobank in maart de plannen voor de proef met mobiel betalen met Bol.com. “Inmiddels zijn er meerdere banken aangehaakt bij een initiatief van Currence. Wij waren de eerste met een test. We willen de gebruikerservaring onderzoeken”, aldus Rösken.

Bob Goulooze van Currence laat in een reactie op een eerder Emerce-artikel weten dat hij verwacht dat er binnenkort meer van dergelijke testen zullen komen. “Currence heeft onlangs de kaders voor iDEAL Mobiel vastgesteld vanuit haar verantwoordelijkheid als merkeigenaar van iDEAL. Binnen deze kaders zijn zowel app als browser oplossingen mogelijk. Banken kunnen en zullen nu met eigen oplossingen via apps of browser komen. Currence coördineert deze implementaties tezamen met de banken.”

Rabobank test overigens ook al een tijd met contactloos betalen via NFC.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond