Deel dit artikel
-

KPN wil haast maken met mobiel betalen

KPN en de banken willen haast maken met de introductie van mobiel betalen. Volgens Peter Van Leeuwen, strategy en business development manager voor KPN, zal reeds in het tweede kwartaal van 2012 landelijk worden begonnen met de uitrol van NFC-chips die mobiel betalen mogelijk moeten maken.

“We willen de markt domineren om te voorkomen dat een andere grote speler ons voor zal zijn,” zo vertelde Van Leeuwen deze week op de Mobile Money Summit in Singapore. Volgens Van Leeuwen bestaat het gevaar dat banken en telecombedrijven straks alleen maar fungeren als doorgeefluik van derden.

Apple werkt al enige tijd achter de schermen aan mobiel betalen via de iPhone, maar Van Leeuwen noemde ook Groupon en Facebook al partijen die met banken zouden kunnen concurreren.

KPN, T-Mobile, Vodafone, ABN Amro, ING en Rabobank hebben vorig jaar september een joint venture voor mobiel betalen aangekondigd. Die zal een platform introduceren gebaseerd op betalingen met de NFC-chip. Toestellen met die chips zijn nu nog mondjesmaat verkrijgbaar, hoewel Nokia een aantal toestellen op dit gebied ontwikkelt.

Komende maand wil de joint venture-partijen gaan benaderen voor het aanleveren van apparatuur. Na een korte test in een nog nader te bepalen kleine stad zou de landelijke introductie dan in het tweede of uiterlijk het derde kwartaal van 2012 kunnen plaatsvinden.

Overigens levert Multicard al een op NFC gebaseerd betaalsysteem aan de Rabobank. In dit geval gaat het echter om stickers met een NFC-chip die op willekeurige toestellen kunnen worden geplakt. Gebruikers kunnen een tegoed van 150 euro aanhouden voor kleine betalingen. Het minibetaalsysteem van de Rabobank, onder de naam MiniTix, werd al in 2007 gelanceerd.

Deze week werd bekend dat ook de vier Deense netwerkoperators samen een NFC platform ontwikkelen. De vier Deense netwerkoperators hopen de betaaldienst eind 2012 al op kleine schaal te kunnen lanceren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeroen Bos

Nu maar hopen dat we één standaard krijgen en dat niet, zoals bij de introductie van bijvoorbeeld de chipknip, er verschillende systemen naast elkaar in de markt komen. Er wordt dan gesproken over Facebook en Goupon, maar volgens mij is Google al gestart met een test in de US met Google Wallet…….. ( zie ook http://www.jeroenbos.eu )

erik jan van der Linden

mobiel betalen op een goede manier is allang mogelijk via Masterpay… men moet het alleen willen gaan inzien!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond