Rabobank start met TV-bankieren
Rabobank start als eerste Nederlandse bank met TV-bankieren. Vanaf januari kunnen klanten van de bank met digitale televisie via de afstandbediening hun bankzaken regelen. In eerste instantie richt de Rabobank zich vooral op gebruikers van Windows Media Center, maar de bank spreekt ook met grote aanbieders als UPC en KPN, partijen die dit jaar hun digitale TV-netwerken grootschalig willen uitrollen.
De Rabobank maakte haar plannen gisteren bekend tijdens een bijeenkomst in Utrecht. De bank investeert een bedrag van tussen de vijf en tien miljoen euro in Internet TV, aldus Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van de Rabobank. De bank besteedt dat geld niet alleen aan TV-bankieren, maar ook aan TV op internet (zie hier voor een voorbeeld) en een test met interactieve TV in drie Nederlandse gemeenten (Community TV), waarbij inwoners onder meer zelf de mogelijkheid krijgen om video’s te maken.
Alle mogelijkheden die internetbankieren biedt, zijn straks ook beschikbaar op digitale televisie, vertelt commercieel directeur particulieren Marc Cootjans. Evenals de films die al sinds deze zomer als experiment op de website van de bank te bekijken zijn. Die films gaan voor een belangrijk deel over de diensten van de bank, zoals beleggen en hypotheekverstrekking. In de testfase is een ‘uitlegvideo’ over internetbankieren 100.000 keer bekeken. Cootjans: “Een aanzienlijk deel van onze klanten is visueel ingesteld. Zij krijgen liever op deze manier uitleg over onze diensten dan via teksten.” Een groep waar de bank zich speciaal op gaat richten zijn de beleggers. De komende week start de bank met een dagelijkse uitzending van ‘beleggings-TV’.
De bank heeft grote verwachtingen van digitale televisie. “Het is niet de vraag óf digitale-TV doorbreekt, maar wánneer,” meent Bestuurslid Van Schijndel. “In 2005 hebben we ons laten informeren over de veranderingen op mediagebied en hebben we proeven gedaan. We zijn tot de conclusie gekomen dat het onderscheid tussen telefonie, internet en TV gaat verwateren. Dat biedt ons als bank nieuwe mogelijkheden.” Belangrijk voordeel van TV is volgens hem dat de bank met dit medium 'emotie kan overbrengen.'
Klanten van de Rabobank ontvangen vanaf begin januari acceptgiro’s van grote bedrijven en verzekeraars ook digitaal, vertelde Cootjans gisteren. Internetbankierders hoeven dan minder handelingen te verrichten bij het overmaken van rekeningen, iets dat voor gebruikers van TV-bankieren volgens hem zeker handig is. Halverwege 2006 introduceren ook andere grote banken de mogelijkheid om digitaal acceptgiro’s te ontvangen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
monique
Goed initiatief. Dit is de weg om ook de ouderen vertrouwd te maken met internetbankieren, door het even gemakkelijk te maken als tv kijken.. Rabobank heeft het in het verleden goed gedaan door internet tijdig te adopteren en hun site is niet voor niets de meest gebruiksvriendelijke. Nu zijn ze weer de eerste die een nieuw kanaal adopteren. Het is een goede ontwikkeling voor de adoptie van digitale kanalen. Omdat iedereen zijn bankzaken moet doen, het meestal niet het leukste vind en gemak dus heel erg doorslaggevend kan zijn. En als je er toch zit, kan je net zo goed direct iets kopen..
Bram Boertjes
Onderzoek van Sky in Engeland heeft al uitgewezen dat bankzaken niet iets is om thuis "op de bank" te gaan zitten doen. Van de Sky Digital kijkers was het hooguit gewenst om even je banksaldo te bekijken, maar ik zie me niet in de huiskamer met het gezin zitten TV-bankieren. Want zo wordt TV toch benaderd in de (gemiddelde) huiskamer. Mijn angst is dat mijn kinderen een Xbox 360 verwachten als ze zien hoeveel papa verdient. Bankieren blijft dus in aard een vrij intieme aangelegenheid. Dat de videofilmpjes voor IPTV erg gebruiksvriendelijk zijn zal ik niet bestrijden, evenzo de moed van Rabo om weer innovatief in een nieuw mediakanaal te stappen. Laat de tijd maar uitwijzen hoe de consument op dit soor digitale diensten zal reageren.