Deel dit artikel
-

Radiohead: miljoenenhandel met gratis muziek

De Engelse rockband Radiohead biedt zijn nieuwe als gratis download aan en haalt daarmee een omzet van miljoenen euro’s.

Sinds begin oktober 2007 is de nieuwe plaat van de band, In Rainbows, gratis te downloaden van de gelijknamige site. De band laat zijn fans kiezen hoeveel ze willen betalen voor de downloadplaat. Het is tevens mogelijk een doosje met zilveren schijfjes te krijgen. Maar dat kost geld.

Uit een onderzoek van Comscore blijkt dat nog 38 procent van de Radiohead-fans wél betaalt, ondanks het feit dat ze de MP3'tjes toch gratis kunnen krijgen.

Uit de onderzoekscijfers blijkt echter ook dat een kleine groep muziekkopers verantwoordelijk is voor de bulk van de omzet: 4 procent van de betalende downloaders zorgt voor 27 procent van de inkomsten. Zij betalen tussen de 12 en 20 dollar voor een plaat die bij iTunes een tientje zou kosten.

Zeventien procent van de betalende downloaders is bereid tussen de 0,01 en 4 dollar te betalen voor de muziekdownloads. En 12 procent van de downloaders legt tussen de 8 en 12 dollar op de virtuele toonbank, goed voor 52 procent van de omzet.

Betalende downloaders, een groep die al duidelijk in de minderheid is, geeft gemiddeld 4,64 dollar voor het muziekwerk.

Uit een bericht op Wired.com is op te maken dat de band in de eerste twee weken van oktober circa 10 miljoen dollar omzette met de cd In Rainbows. De band doet zelf geen uitspraken over de verkoopcijfers.

De cd was in de eerste twee weken na publicatie een hit op BitTorrent-netwerken. Hij zou honderdduizenden keren zijn opgehaald en doorgegeven, buiten de officiële site om. In Rainbows is op dit moment nergens meer te bekennen in de p2p-hitlijsten van BigChampagne.

Een blik op Google Trends, dat de populariteit van zoekopdracht inzichtelijk maakt, leert dat de glans van Radioheads nieuwe werk al weer snel verdwijnt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond