Deel dit artikel
-

Radioheadfans kiezen niet voor allergoedkoopst

Wat gebeurt er als muziekfans zelf mogen bepalen wat ze voor een album betalen? Radiohead is het experiment aangegaan. Wat blijkt: de meeste fans betalen een fatsoenlijke prijs.

De mededeling deze week op de website van Radiohead kwam zonder enige vooraankondiging. "Radiohead heeft een cd gemaakt." Dát de nieuwe plaat deze maand al uitkomt, was een grote verrassing voor fans. Een misschien nog grotere verrassing was de mededeling dat er geen vaste prijs is voor de downloadversie van het nieuwe album, met de naam In Rainbows. Fans kunnen zélf de prijs bepalen. Ook een bedrag van één eurocent is mogelijk.

Wat betalen fans? "De meeste mensen kiezen voor een normale winkelprijs," zegt de woordvoerder van Radiohead tegen de BBC. "Maar heel weinig mensen kiezen er voor om het album voor een ‘penny' te kopen." De prijs van een album op iTunes ligt gemiddeld rond de 10 euro. Op het album van Radiohead staan tien tracks.

Fans hebben overigens twee mogelijkheden: het bestellen van een downloadversie (die ze vanaf 10 oktober kunnen downloaden) of het bestellen van een discbox, met daarin de fysieke versie van de CD en aanvullend materiaal, waaronder een extra CD en vinylversie. Deze fysieke versie kost rond de 55 euro.

Fysieke album
Volgens de woordvoerder van Radiohead kiezen de meeste fans niet voor de digitale downloadversie, maar voor de disbox, die overigens inclusief de download is. De discbox is pas begin december beschikbaar.

Overigens blijkt volgens een – wellicht niet geheel representatieve – poll op de site idolator.com dat fans, in tegenstelling tot wat de Radioheadwoordvoerder zegt, relatief weinig willen betalen voor de downloadversie. Meer dan tachtig procent zegt iets te willen betalen voor de download, en daarvan wil veertig procent een bedrag neerleggen van tussen de anderhalf en zeven euro.

De website van Radiohead was gisteren overigens enige tijd niet bereikbaar. Dat kwam door de grote belangstelling van fans.

Deel dit bericht

2 Reacties

Alexander van Elsas

Ik denk dat het een behoorlijke klap al geven in de bestaande industrie. Radiohead plaatst de verantwoordleijkheid en het vertrowen bij haar fans. Deze kunnen al alles illegaal downloaden, maar ik vermoed dat een groot deel hier een faire prijs voor zal betalen. Er zijn ook al andere (kleinere) succesvolle voorbeelden bekend. Ik zag een leuk voorbeeld van de zangeres Jane Siberry. Zij laat de fans ook zelf kiezen wat ze betalen voor een download. Maar ze laat ook het gemiddeld betaalde bedrag zien op de site. Gevolg, de fans worden geconfronteerd met een soort community standaard, en betalen zelfs meer dan ze bij iTunes betaald zouden hebben. Als je interesse hebt, ik heb er een aantal dagen geleden al iets over geschrenven, inclusief link naar bovenstaand voorbeeld: http://vanelsas.wordpress.com/2007/10/01/putting-trust-in-your-fans-a-truly-disruptive-measure/

PanMan

Het is geen illegaal downloaden: Dat bestaat sowieso niet in Nederland (alleen illegaal uploaden), en aangezien radiohead het zelf aanbied, is het voor niemand illegaal…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond