Deel dit artikel
-

Radioprogramma van Gwrrf-makers: “We zijn de frustraties van Francisco van Jole spuugzat”

De oprichters van de online mediagids Gwrrf, Hans van Willigenburg en Erik Lindenburg, presenteerden afgelopen donderdagavond voor het eerst hun wekelijkse radioprogramma 'Salondotcom' voor Radio Rijnmond. "We zijn het verhaal van Francisco van Jole spuugzat, die voortdurend zijn frustraties over niet uitgekomen verwachtingen over internet ventileert." Emerce sprak met Van Willigenburg.

Wat is 'Salondotcom' voor een programma?

Van Willigenburg: "Iedere donderdagavond tussen tien en elf 's avonds zullen we voor Radio Rijnmond praten over internet en ICT. Hiervoor hadden we iedere week een kwartiertje in een ander programma op Radio Rijnmond. We proberen de koude wereld van de technologie te koppelen aan de warme belevingswereld van de individuele IT-consument achter zijn toetsenbord. Daarbij interesseer ik me voor alles en het mooie is dat je op een programma over internet zoveel verschillende dingen aan bod kunt laten komen. Ook Gwrrf gaat over alles, het is geen site voor, zeg, allleen SM-ende dertigplussers."

Wat is julie doelgroep?

Van Willigenburg: "Radio Rijnmond, dat vooral een ouder publiek heeft, wil met Salondotcom ook jongere luisteraars trekken. Maar ons programma is zeker niet alleen voor jongeren bedoeld. We gaan proberen voorbij de facades te komen die niemand begrijpt. Laat maar eens een ICT-consultant vijf minuten praten zonder met onbegrijpelijke vaktermen te komen. Op zulke momenten laten we een jingle horen met de tekst 'dit wordt te moeilijk, te moeilijk'."

Waarom uitgerekend nu een programma over ICT beginnen?

Van Willigenburg: "Er zijn genoeg cynici die zeggen dat we er twee jaar te laat mee komen. Maar ik denk dat de consument links- of rechtsom zal vallen voor internet. We zijn in ieder geval de verhalen van Francisco van Jole spuugzat, die al zijn verwachtingen op internet projecteerde en nu zijn woede ventileert dat die niet op korte termijn zijn uitgekomen. Francisco heeft ook volkomen onterecht een afkeer van de netcultuur."

Wat bedoel je met die netcultuur?

Van Willigenburg: "Internet levert een overload aan info, het is postmodernisme in het kwadraat. Ik noem dat de netcultuur en Francisco heeft daar een afkeer van. Die wil de duidelijkheid van een krant met zijn status. Ook de journalistenvakbond wil dat sites met zaken als een redactiestatuut komen. Maar het is volgens ons alleen maar goed dat internet de mens van zijn zekerheden berooft."

Jullie gaan wel gewoon door met jullie e-zine Gwrrf?

Van Willigenburg: "Zeker, dat loopt best goed, we heben inmiddels zo'n 10.000 abonnees. Door dit programma op Radio Rijnmond en alle andere opdrachten die Gwrrf ons opleveren, worden de kosten van Gwrrf aardig terugverdiend. Radio Rijnmond heeft trouwens zelf niet het geld om Salondotcom te betalen, die hebben een enorm gat in de begrotings sinds (oud-hoofdredacteur; LH) Nico Haasbroek daar is vertrokken. Ons programma wordt dan ook gesponsored door I-Portal , zeg maar de Rotterdamse variant van IPAN.""

Deel dit bericht

7 Reacties

Martijn

Heren, ik ben het geheel met jullie eens over Francisco. Als de wereld(economie) zou draaien op Francisco's zouden we momenteel nog met twee houtjes proberen vuur te maken.

Eric de Voschkamp

Van Jole is een typische hype journalist. Was het in 1997 cool om elke internetzeepbel te bejubelen, nu is het in om anti-internet te zijn. Nog even en internet komt in een nieuwe, stabiele volwassen fase en Van Jole zal de eerste zijn die dat gaat prediken.

Diego

De overigens terechte kritiek op van Jole is het enige boeiende van deze twee heren. Het idee achter de site Gwrrf ontgaat me volkomen.

Jan

Hear hear, hopen dat de rest van de media Van Jole ook niet meer als "specialist" naar voren haalt want dat schiet niet erg op.

emile

Wie houdt nu de hype in de lucht?

Sebastiaan

80% van de reacties heeft een fake-emailadres. Toch een beetje bang voor scherpe tong van Jole?

Wouter

ik ben blij dat ik niet de enige ben die de zwartgalligheid van van Jole danig de keel uit komt hangen. In het radiopramma "Radio Online" krijgt Francisco mijn inziens al veel te veel de mogelijkheid om, gesteund door de andere presentatoren, alles wat met Internet te maken heeft af te vallen. Vreemd, omdat hij mijn inziens zijn geld toch al jarenlang verdiend met dit medium. Misschien moet het Internet inderdaad eerst tot volwassenheid komen, zodat hij de eerste kan zijn om dit te "voorspellen" en een boek over te schrijven. Zou het dan afgelopen zijn met zijn negativisme? Laten we het hopen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond