Deel dit artikel
-

Ransomware aanval Picanol grootste in België

De cyberaanval op alle vestigingen van de Belgische weefgetouwenbouwer Picanol, van Ieper tot China, is de grootste in België tot nu toe. Het bedrijf, wereldmarktleider in weefmachines, lag als gevolg van ransomware volledig plat.

Picanol heeft volgens De Tijd maandagavond contact gelegd met de cyberaanvallers, maar wist nog niet hoeveel ze vragen. Voor Picanol, dat 667 miljoen euro omzet boekte in 2018, kan alleen al het omzetverlies al in de miljoenen lopen.

Behalve de IT-toepassingen werd ook de productie getroffen. Circa 2300 medewerkers van Picanol, met vestigingen in China en Roemenië, zitten zonder werk.

Arnout Van de Meulebroucke van Phished, een start-up die bedrijven helpt hun werknemers bewust te maken van cyberrisico’s, ziet veel gelijkenissen met wisselkantoor Travelex, dat rond de jaarwisseling door een ransomaanval werd getroffen als gevolg van besmette VPN software.

De ransomware Sodinokibi die het wisselkantoor trof heeft meer bedrijven aangevallen. De Nederlandse slachtoffers die nu bekend zijn, betaalden tienduizenden euro’s losgeld.

Foto Picanol

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond