‘Ransomware grootste bedreiging digitale veiligheid’

Ransomware is de grootste bedreiging voor de digitale veiligheid. Criminelen versleutelen niet alleen computersystemen, maar stelen ook data om andere misdrijven mee te plegen. Dit blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland dat maandag is gepubliceerd.
Volgens een nieuwe studie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vielen het afgelopen jaar vooral de aanvallen met ransomware op. Daarbij signaleert de NCTV dat de daders steeds meer verschillende methodes gebruiken om slachtoffers af te persen. Ze versleutelen niet alleen bestanden en systemen, maar stelen en verhandelen ook steeds vaker (gevoelige) informatie of dreigen die te publiceren.
Onder de honderden slachtoffers waren onder meer een Nederlands vaccinbedrijf, voetbalbond KNVB, meerdere gemeenten, een luchthavenbeveiligingsbedrijf en zo’n 120 tandartspraktijken.
Ook was er een ransomware-aanval op een leverancier van toegangspassen aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarbij lekten de daders onder meer persoonsgegevens en toegangspassen van verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen, overheidsorganisaties en bedrijven.
Ook in andere gevallen kwamen talloze persoons-, of patiëntgegevens op straat te liggen. In sommige gevallen moesten bedrijven of instanties – meerdere dagen – hun dienstverlening staken. De schade daarbij liep vaak in de miljoenen euro’s.
Bedrijven zijn soms nog terughoudend met het delen van informatie wanneer ze gehackt zijn. Toch is het volgens Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie, van groot belang dat gehackte bedrijven snel aangifte of melding doen bij de politie.
‘Regelmatig lukt het de politie om manieren te vinden om data terug te krijgen, zoals in de Deadbolt-zaak eind 2022, waarbij systemen van slachtoffers konden worden ontsleuteld dankzij hun aangiftegegevens.
In de strijd tegen gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime ontwikkelde de overheid een nieuwe Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS). Bij de politie is hiervoor dringend versterking nodig, zowel qua menskracht als geld.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond